Unitatea 1 CNE Cernavodă intră în oprire planificată

Unitatea 1 CNE Cernavodă intră în oprire planificată
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul Energetic Național urmând să aibă loc la ora 11:00, a anunțat Societatea Națională Nuclearelectrica.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

"Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, inițiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane și bugetare corespunzătoare", arată compania.

CONFIRMARE Romgaz va atrage peste un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz va atrage peste un miliard de euro de pe piețele externe pentru a finanța Neptun Deep

În perioada opririi planificate, se vor efectua activități din următoarele programe: programul de mentenanță preventivă; programul de mentenanță corectivă, deficiență sau alt tip; programul de inspecții; programul de testări obligatorii pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări de proiect.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 133 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 26 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 130 de milioane de tone de CO2.

CONFIRMARE Operațiune de piață de aproape 700 milioane de lei, oferta de la Premier Energy se închide la prețul de 19,50 lei/acțiune CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Operațiune de piață de aproape 700 milioane de lei, oferta de la Premier Energy se închide la prețul de 19,50 lei/acțiune

Nuclearelectrica este compania națională de energie electrică, termică și combustibil nuclear din România, care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea la bursă a companiei în 2013. Compania contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Sucursala CNE Cernavodă (CNE) operează două unități nucleare CANDU, fiind două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și a realizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziția unei linii de procesare a concentratului de uraniu pentru a susține proiectele de investiții pe termen lung ale companiei. 

Ieftinirea energiei și majorarea tarifelor reglementate au readus Electrica SA pe profit CITEȘTE ȘI Ieftinirea energiei și majorarea tarifelor reglementate au readus Electrica SA pe profit

Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare Cernavodă, a raportat un profit net de 563,27 milioane lei în primul trimestru al anului, în scădere cu 26,5% față de perioada similară din 2023, ca urmare a scăderii cu peste 43% a veniturilor din exploatare, la circa 1,2 miliarde lei, din cauza ieftinirii ample a energiei electrice pe piețele angro.

Asta în condițiile în care producția de electricitate a centralei Cernavodă a rămas relativ constantă în comparație cu T1 2023, consemnând doar o scădere strict marginală, de 0,1%, la 2.768 GWh.

ANUNȚ Mercedes renunță la planul de electrificare pentru 2028 CITEȘTE ȘI ANUNȚ Mercedes renunță la planul de electrificare pentru 2028

Peste două treimi din vânzările de energie ale companiei au reprezentat livrări în baza mecanismului obligatoriu de achiziție centralizată, la preț reglementat de 450 lei/MWh.

În schimb, pe piețele concurențiale, atât spot, cât și bilaterale, Nuclearelectrica a vândut în primul trimestru din 2024 la un preț mediu ponderat de 354,52 lei/MWh, cu aproape 65% mai mic decât cel înregistrat în primele 3 luni din 2023, de 1.000,89 lei/MWh.

Asta a făcut ca Nuclearelectrica să nu datoreze nici un fel de suprataxă în T1 2024, spre deosebire de situația din intervalul similar din 2023, când a plătit contribuție la Fondul de Tranziție Energetică de aproape 841 milioane lei. 

Companie care și-a schimbat recent acționarul majoritar, Șantierul Naval Orșova a trecut pe profit. Explozie la nivelul datoriilor CITEȘTE ȘI Companie care și-a schimbat recent acționarul majoritar, Șantierul Naval Orșova a trecut pe profit. Explozie la nivelul datoriilor

Totodată, cheltuielile din exploatare ale SNN s-au majorat cu 35,7%, la peste 438 milioane lei, creștere determinată de avansul cheltuielilor cu dezechilibrele pozitive (excedent), la prețuri negative, pe piața de echilibrare.

″În trimestrul I 2024, valoarea totală a cheltuielilor pe piața de energie electrică realizate de SNN este de 45.175.801 lei, din care 33.261.437 lei reprezintă cheltuielile pe piața de echilibrare (PE) - valoarea dezechilibrelor negative dată de incidența prețurilor negative pentru dezechilibrele pozitive în lunile februarie și martie, luni cu pondere mare în dezechilibrele pozitive înregistrate în trimestru, ca urmare a nevânzării în piețele spot a unei cantități la prețuri mici sau negative. (…) Cheltuielile pe PE (valoarea dezechilibrelor) în T1 2024 au fost în cuantum de 33.261.437 lei, cantitatea de energie electrică fiind de 12.293 MWh (T1 2023: 3.215.569 lei, cantitatea de energie electrică fiind de 9.052 MWh)″, se menționează în raportul trimestrial al SNN.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit nuclearelectrica
venituri nuclearelectrica
producție nuclearelectrica