EXCLUSIV Inflația a scăzut la 5,8% în aprilie - surse

EXCLUSIV Inflația a scăzut la 5,8% în aprilie - surse
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
Oana Osman
Oana Osman
scris 13 mai 2024

Inflația pentru luna aprilie, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, va coborî sub 6%, respectiv la 5,8%, conform datelor pregătite a fi anunțate oficial marți dimineață, au declarat pentru Profit.ro mai multe surse din instituțiile de resort.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

UPDATE marți ora 9.00 - INS anunță oficial ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut sub 6% în aprilie - VEZI AICI

De ce este important: În luna martie, România a înregistrat o inflație de 6,7%, calculată pe metodologie europeană, pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum. A fost, pentru a patra luna consecutiv, cea mai ridicată inflație din UE, mult peste cea din Croația (locul al doilea, cu 4,9% inflație). În luna februarie, inflația fusese de 7,1%.

Executorii judecătorești vor mai câștiga o pâine, recuperând unele datorii în locul ANAF și pe seama datornicului CITEȘTE ȘI Executorii judecătorești vor mai câștiga o pâine, recuperând unele datorii în locul ANAF și pe seama datornicului

Acum, autoritățile se pregătesc să anunțe în mod oficial că inflația a scăzut în aprilie la 5,8%, la prețurile de consum, comunicatul urmând a fi publicat mâine.

Conform surselor citate, acest rezultat se datorează și ieșirii din calcul a unor scumpiri la energie.

În schimb, inflația de bază (core) - cea totală din care se exclud prețurile administrate, precum și cele care prin natura lor sunt volatile și au un efect tranzitoriu, fiind în afara controlului politicii monetare - nu a înregistrat aceeași evoluție pozitivă, arată sursele citate.

EXCLUSIV Deficitul bugetar a crescut puternic în aprilie, după ce Guvernul a plătit anticipat pensiile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Deficitul bugetar a crescut puternic în aprilie, după ce Guvernul a plătit anticipat pensiile

În acest context, Banca Națională a României a menținut rata de politică monetară la 7% pe an, deși mulți analiști se așteptau la o reducere, anticipând o diminuare de 0,25 puncte procentuale, prima din actualul ciclu monetar.

Inflația era pe o traiectorie clară de scădere anul trecut și a ajuns la 6,6% în decembrie. În ianuarie însă, a făcut un salt până la 7,4%, în principal ca urmare a creșterii fiscalității, inclusiv majorarea unor accize, cu impact direct în prețuri. 

În structură, se remarcă persistența inflației pentru produsele nealimentare. Astfel, indicele prețurilor de consum pentru alimente a crescut cu 2,8% pe an, cel pentru produse nealimentare cu 8,1% și cel pentru servicii cu 10,2%.

BNR a revizuit prognoza de inflație pe o traiectorie mai înaltă pentru acest an decât nivelul de 4,7% estimat în raportul din februarie pentru finele lunii decembrie. Inflația ar urma să reintre în țintă undeva în prima parte a lui 2026, față de finele lui 2025, cum arăta banca centrală în raportul din februarie. Noile prognoze urmează să fie publicate miercuri, 15 mai.

UniCredit estimează că inflația din România a continuat să scadă până la 6,1% în aprilie, pe fondul unui efect de bază în cazul alimentelor, care au o pondere importantă în coșul de calcul. Totodată, scăderea prețurilor la electricitate și gaze anunțată de ministrul Energiei este de așteptat să se transpună într-o anumită măsură și în prețurile de consum, arată analiștii băncii italiene.

BCR vede o scădere la 6% a inflației în aprilie, ca urmare a scăderii prețurilor la gaze. Inflația de bază ar urma să scadă de la 7,1% în martie, la 6,5% în aprilie.

Ambele bănci consideră că există potențialul ca inflația să fi scăzut și mai mult luna trecută.

Pentru finele lui 2024, ING vede inflația la 4,8%. UniCredit crede că inflația va scădea la 5,4% la finele acestui an și să urce la 6% în 2025, ca urmare a creșterilor de taxe pe care le anticipează din partea viitorului guvern.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație
aprilie
5
8%
scădere
bnr