Slovacia vrea să-și extindă capacitățile de energie nucleară

Slovacia vrea să-și extindă capacitățile de energie nucleară
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2024

Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unități nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawați (GW), și ar putea lua o decizie la reuniunea de miercuri, a anunțat premierul Robert Fico, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Decizia va reprezenta o bază pentru măsuri concrete în vederea pregătirii proiectului, a adăugat oficialul de la Bratislava.

Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3 CITEȘTE ȘI Surpriza Ford: EcoSport, care a fost fabricat la Craiova timp de 6 ani, se întoarce în Europa ca noul SUV hibrid. Va fi mai mare și concurent direct cu Dacia Duster 3

De mult timp Slovacia susține energia nucleară și hidro. Compania de utilități Slovenske Elektrarne, unde statul deține o participație de 33%, a finalizat anul trecut Unitatea 3, de 472 megawați (MW), de la centrala nucleară Mochovce, și acum finalizează altă unitate, la aceeași centrală, un proiect care își are rădăcinile în perioada comunistă, scrie Agerpres.

"Avem un acord prin care Slovacia este interesată în construirea, sub proprietatea statului, a unei unități nucleare masive, cu o producție de până la 1,2 gigawați", a declarat Fico.

Slovacia, prin Slovenske Elektrarne, operează în prezent două unități nucleare, cu o capacitate de 505 MW fiecare, la Jaslovske Bohunice, pe lângă uzina din Mochovce.

Ministrul Economiei, Denisa Sakova, a anunțat că furnizorul noii unități nucleare va fi ales în urma unei licitații, nefiind permisă participarea grupului rus Rosatom.

Obiectivul Guvernului este de a finaliza licitația până în 2027.

"Ne așteptăm ca marile companii active în domeniul energiei nucleare să fie interesate, inclusiv cele din Franța, SUA sau Coreea de Sud", a adăugat Sakova.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie nucleară
slovavia