VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Roșca, director comercial Cramele Recaș: De săptămâna viitoare vom micșora prețurile cu 4-5%. Pare că există un lipici pe buzunarele românilor. Ne uităm către Asia de Sud-Est

VIDEO PROFIT LIVE Ciprian Roșca, director comercial Cramele Recaș: De săptămâna viitoare vom micșora prețurile cu 4-5%. Pare că există un lipici pe buzunarele românilor. Ne uităm către Asia de Sud-Est
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2023

Pentru piața de vin, începutul de an nu arată foarte încurajator, spune, la emisiunea PROFIT LIVE de la PROFIT NEWS TV, Ciprian Roșca, director comercial Cramele Recaș. Consumul a scăzut, iar piața pare că stagnează. Urmează și scăderi de prețuri la vin pentru a impulsiona consumul.

VIDEO poate fi văzut AICI

„Începutul de an nu se arată foarte încurajator pentru restul anului. Pare că există un lipici pe buzunarele românilor și este o stare de expectativă. Chiar și pastele care tradițional înseamnă destul de mult pentru piața de vin din România nu a fost la nivelul așteptărilor și de atunci speranțele s-au mutat către partea de evenimente și către partea de HoReCa”, mai spune acesta, adăugând că piața pare că scade probabil și pentru că în România vinul nu face parte din coșul de consum uzual al oamenilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

„Frecvența de cumpărare a vinului pare că a scăzut și chiar cred că asistăm la o plafonare a prețului mediu, ceea ce vine într-o mică contradicție cu faptul că, prin prisma scumpirilor, practic, prețul aceluiași brand s-a mărit cu undeva la 20-30% față de ultimii 3 ani, și atunci dacă clienții au rămas focusați pe același nivel de preț asistăm practic la o scădere a nivelului prețului mediu”, precizează Ciprian Roșca.

VIDEO PROFIT LIVE Aliz Kosza, business mentor și strateg: Antreprenorii cred că nu se învață minte. Din nefericire, se întorc în trecut. Nu am o explicație științifică la asta CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Aliz Kosza, business mentor și strateg: Antreprenorii cred că nu se învață minte. Din nefericire, se întorc în trecut. Nu am o explicație științifică la asta

Cele mai mare scăderi de prețuri, continuă el, sunt în retail, în timp ce, în HoReCa, acestea sunt nesemnificative.

„Brandurile de retail sunt undeva în jumătatea inferioară a categoriei de vin și acolo orice fluctuație contează foarte mult. Partea de HoReCa nu are neapărat niște scăderi foarte mari, semnele sunt mai încurajatoare pe partea superioară pentru că clienții premium nu sunt influențați de aceste mici turbulențe”, afirmă acesta.

Ciprian Roșca mai spune și că vor urma să scadă prețul la vin pentru a impulsiona consumul.

„Am început negocieri cu furnizorii externi de sticle, de ambalaje și de adiționale pe care le folosim în procesul de producție astfel încât să obținem prețuri mai bune. De săptămâna viitoare vom micșora prețurile. E un prim pas pe care îl facem în încercarea asta de a rezona mai bine cu clientul. Vom scădea cu 4-5% prețurile. Practic, din scumpirea de 12% pe care am făcut-o la începutul anului probabil că o să rămânem la o scumpire de 5-6%”, precizează directorul comercial al Cramelor Recaș, care consideră că piața de evenimente este cea mai sensibilă la fluctuațiile de preț. 

VIDEO PROFIT LIVE Mihaela Feodorof, Business Consultant Performanceway: Oamenii nu mai știu să comunice la fel de limpede. Vorbim, dar nu ne mai înțelegem CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Mihaela Feodorof, Business Consultant Performanceway: Oamenii nu mai știu să comunice la fel de limpede. Vorbim, dar nu ne mai înțelegem

El adaugă că avantajul major al businessului Cramele Recaș este că jumătate din volumul produs merge către export.

„Însă, orice scădere pe piața locală ne va obliga să punem presiune să deschidem probabil 1-2 țări noi la export, care să compenseze scăderea din România. Putem să facem lucrul ăsta pentru că suntem cel mai mare exportator de vin din România. Jumătate din volume pleacă către export, jumătate rămâne în țară.

In România avem o medie mai bună pe sticla vândută. Piața de export este însă mai greoaie, pentru că avem acest mare deficit de imagine, nu putem vinde un produs cu peste 10-15 euro pentru că nu avem imagina de țară făcută ca fiind țară de vinuri”, afirmă el.

„Prima piață pe care ne-am focusat a fost cea britanică, iar în ultimii ani ne-am uitat către Germania, Olanda, țările scandinave și, de 2-3 ani, tatonăm partea de Asia, unde am avut un succes destul de mare. Și atunci, focusul probabil va fi pe Asia de Sud-Est, sunt multe discuții începute la târgurile la care am fost prezenți în acest început de an”, mai adaugă el.

viewscnt
Afla mai multe despre
cramele recaș
ciprian roșca
piața de vin
prețuri vin