Termenul până la care fermierii pot solicita amânarea ratelor, dublat

Termenul până la care fermierii pot solicita amânarea ratelor, dublat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 26 feb 2024

Termenul de 2 luni în care fermierii pot solicita amânarea plății ratelor și a contractelor de credit și leasing va fi dublat, conform unei decizii a senatorilor, care urmează a fi votată de plenul Senatului, iar apoi transmisă deputaților pentru vot final. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

De ce este important: La finele lunii ianuarie, Guvernul a aprobat moratoriul la contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli, afectați de seceta pedologică în 2023. Ordonanța adoptată în acest sens de Executiv prevede un moratoriu pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024. Moratoriul permite amânarea plății unor obligații contractuale ale producătorilor afectați de secetă, care vor putea astfel solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane.

Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial la 29 ianuarie, fiind în vigoare de la 30 ianuarie.

Sticlele de vin, eliminate din sistemul de garanție-returnare CITEȘTE ȘI Sticlele de vin, eliminate din sistemul de garanție-returnare

Conform ordonanței de urgență, ”pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisionelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare in acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, în termen de maxim 60 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență”.

Senatorii din comisiile de specialiate au amendant recent ordonanța stabilind un termen de maxim 120 zile lucrătoare în care fermierii pot amâna plata ratelor.

Modificarea urmează a fi supusă votului plenului Senatului, iar apoi ordonanța va fi dezbătută și votată în Camera Deputaților.

viewscnt
Afla mai multe despre
termen
dublu
parlament
agricultură
moratoriu
credit
leasing
rate
dobanzi
plata
secetă
2023