Avocatul Gheorghe Piperea renunță la procesele colective cu băncile

Avocatul Gheorghe Piperea renunță la procesele colective cu băncile
Oana Osman
Oana Osman
scris 16 sep 2015

Cel mai cunoscut avocat care a reprezentat clienții în procese colective pe clauze abuzive cu băncile renunță să se mai implice, pe viitor, în astfel de litigii. În plus, anunță că iese complet și din toate procesele aflate încă în derulare împotriva Volksbank, precum și din dosarele debitorilor cu credite în franci elvețieni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

“Niciun alt proces colectiv în favoarea consumatorilor de produse bancare nu se va mai face de acum încolo de Piperea și Asociații”, a anunțat avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personală de Facebook.

Piperea a fost asaltat, în ultima perioadă, de cereri de reziliere a contractelor de reprezentare și de restituire a onorariilor, precum și de plângeri la ANPC ale foștilor clienți cu credite în franci elvețieni la Volksbank, care au acceptat oferta de conversie făcută, după preluarea băncii, de Banca Transilvania.

Avocatul susține că nu este pregătit să poarte un astfel de război, motiv pentru care se retrage: “Nu pot lupta contra foștilor mei aliați. Mă simt mai în elementul meu când lupt contra adversarilor mei și a adversarilor aliaților mei”.

Piperea a remarcat că toate notificările și cererile primite de la clienții săi sunt formulate în stil juridic, ceea ce arată că aceștia au fost consiliați împotriva sa de alți avocați sau juriști.

“Având în vedere că sunt în mijlocul unor avalanșe de cereri de reziliere a contractelor, de cereri de restituire a onorariilor și de plângere la ANPC contra mea și a echipei mele, declar că renunț la toate procesele colective reunite sub denumirea de CHF 3 (dosarele constituite la cererea debitorilor în contractele de credit în CHF după data de 15 ianuarie 2015), precum și la toate procesele colective contra Volksbank începute în 2014 - 2015, procese denumite PNC 4, 5, 6 si 7”, a precizat Piperea. Avocatul spune că va restitui integral onorariul de preluare reclamanților din aceste procese și le cere să-și comunice coordonatele exacte pentru a le trimite actele de reziliere a contractelor de asistență juridică.

La cererea reclamanților și făra costuri suplimentare, procesele vor putea fi continuate ca procese individuale.

În luna mai, Piperea s-a arătat dezamăgit că debitori ai Volksbank cu credite în franci elvețieni, preluați de Banca Transilvania (BT), au acceptat oferta de conversie cu discount făcută tuturor clienților, susținând că decizia l-a adus în imposibilitatea de a mai negocia condiții mai bune cu banca.

Oferta BT a constat în eliminarea comisionului de risc, returnarea sumelor deja plătite pentru comisionul de risc în trecut, prin diminuarea creditului în sold, soldului curent reducându-se cu 22,5% pentru cei care acceptă conversia creditelor din franci elvețieni, prin diminuarea cu comisionul de risc/administrare plătit efectiv și nerecuperat până la data conversiei.

Majoritatea clienților Volksbank cu credite în franci, inclusiv o parte dintre cei care se judecau în procese colective cu banca, reprezentați de Gheorghe Piperea, au acceptat oferta BT și s-au îndreptat împotriva avocatului, considerând că nu mai trebuie să-i plătească onorarii. Piperea a fost reclamat și la protecția consumatorului, clienții susținând că sunt taxați abuziv de avocatul care nu a avut niciun merit pentru o ofertă făcută de bancă tuturor clienților, indiferent dacă s-au judecat sau nu cu aceasta.

Stilul vocal al avocatului care a reprezentat clienții în procese pe clauze abuzive a fost criticat public, în ultimii ani, de bancheri, dar și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Șeful băncii centrale a declarat, la începutul anului, că, în cazul în care s-ar face conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric, pierderea pentru cele cinci bănci care au vândut astfel de produse ar fi de 5,3 miliarde de lei.

"Cine ar suporta diferența de curs? Domnul Piperea?“, a întrebat Isărescu. Împotriva guvernatorului, Piperea, prin Asociația Parakletos, pe care o conduce, a depus o sesizare la Agenția Națională de Integritate (ANI), cerând verificări privind declarațiile de avere ale șefului BNR.

Deși se retrage din procesele colective, Gheorghe Piperea continuă să reprezinte clienți în procese individuale cu băncile și își încheie anunțul de retragere din litigiile colective cu un Post-Post Scriptum avertisment: “Coșmarul băncilor nu se termina însă aici.”

viewscnt
Afla mai multe despre
gheorghe piperea
clauze abuzive
banci
procese