Finanțele accelerează împrumuturile înainte de alegeri, la dobânzi în creștere

Finanțele accelerează împrumuturile înainte de alegeri, la dobânzi în creștere
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 mar 2024

Ministerul Finanțelor a luat 1,77 miliarde de lei de la bănci din piața internă, peste suma programată, chiar dacă dobânzile sunt în creștere. Împrumuturile accelerate din ultima perioadă fac parte din strategia Guvernului de a acoperi cât mai mult din nevoile de finanțare înainte ca perioada electorală să înceapă, cred unii analiști.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Finanțele au luat 969 de milioane de lei pe 11 luni la 6,03% pe an prin certificate de trezorerie, de aproape două ori suma anunțată și aproape cât valoarea subscrisă.

Cota de piață a autoturismelor ecologice a urcat în România CITEȘTE ȘI Cota de piață a autoturismelor ecologice a urcat în România

Un alt împrumut prin obligațiuni scadente în octombrie 2033 a ajuns la 800 de milioane de lei, față de un prospect de 500 de milioane de lei și o cerere de 1,4 miliarde de lei din partea băncilor. Randamentul a ajuns la 6,65%, cel mai mare la o licitație de pe piața primară din ultimele trei luni.

Creșterea randamentelor din ultimele două luni nu a descurajat Finanțele să continue ritmul ridicat la care împrumută bani din piața internă și externă.

BCR așteaptă un nou an de creștere economică sub potențial pentru România și avertizează că deficitele mari pun sub pericol ratingul suveran CITEȘTE ȘI BCR așteaptă un nou an de creștere economică sub potențial pentru România și avertizează că deficitele mari pun sub pericol ratingul suveran

În ianuarie și februarie a luat deja aproape 60 de miliarde de lei - aproape o treime din cât e planul de împrumuturi pe tot anul -, inclusiv prin două emisiuni externe de  4 miliarde de euro și 4 miliarde de dolari.

Guvernul a profitat de cererea destul de bună din piața internă pentru a acoperi cât mai mult din necesarul de finanțare de 188 de miliarde de lei sau 5,4% din PIB, „cel mai probabil pentru a încerca să prefinanțeze înaintea potențialului zgomot electoral”, arată BCR.

Deficitele gemene – bugetar și de cont curent – pun presiune pe costul datoriei publice și corecția lor ia mai mult decât era anticipat, mai arată BCR.

Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât mașinile cu benzină mai repede decât ne așteptam. \ CITEȘTE ȘI Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât mașinile cu benzină mai repede decât ne așteptam. "Va fi o surpriză!"

România se împrumută cel mai scump din regiune, depășind Ungaria la acest capital, țară care nu a beneficiat de pe urma fluxurilor de bani europeni din Planul de Redresare.

Deocamdată costul datoriei României se mișcă (pe un palier mai ridicat) cu cel al țărilor din regiune, care la rândul lor răspund la mișcările din piețele principale.

În ultima săptămână, dobânda la datoria pe 10 ani în monedă națională a crescut cu 20 de puncte de bază în Ungaria, Polonia și România și cu câteva puncte de bază în Cehia.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica