Joe Biden va anunța marți noi tarife pentru China, care vizează vehiculele electrice, energia solară și echipamentele medicale

Joe Biden va anunța marți noi tarife pentru China, care vizează vehiculele electrice, energia solară și echipamentele medicale
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 mai 2024

Președintele SUA, Joe Biden, urmează să anunțe noi tarife pentru China de săptămâna viitoare, care vizează sectoare strategice, inclusiv o majorare majoră a taxelor vamale pentru vehiculele electrice (EV), potrivit unor trei persoane familiarizate cu problema, transmite Reuters, preluată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Anunțul complet, așteptat marți, va menține tarifele existente pentru multe bunuri chinezești, stabilite de fostul președinte Donald Trump, potrivit uneia dintre persoane. Dar va adăuga și noi tarife pentru semiconductori și echipamente solare, precum și majorarea tarifelor pentru vehiculele electrice, potrivit uneia dintre surse.

VIDEO Elveția a câștigat finala Eurovision 2024. Cine este Nemo CITEȘTE ȘI VIDEO Elveția a câștigat finala Eurovision 2024. Cine este Nemo

Echipamentele medicale fabricate din China, cum ar fi seringile și echipamentele de protecție personală, se confruntă, de asemenea, cu tarife suplimentare, au declarat surse pentru Reuters.

În revizuirea așa-numitelor ”tarife ale secțiunii 301”, administrația Biden s-a concentrat asupra industriilor despre care spune că sunt din domenii strategice competitive și de securitate națională, a spus una dintre persoane.

Actualizarea mult așteptată a tarifelor vine după ce un număr de parlamentari au cerut majorări masive ale tarifelor pentru vehicule din China. Sunt relativ puține vehicule ușoare fabricate în China care sunt importate acum.

Tarifele pentru vehiculele electrice chinezești se vor multiplica de patru ori conform noului plan al lui Biden, a relatat Wall Street Journal, citând oameni familiarizați cu problema.

Rusia susține că a cucerit cinci sate în regiunea Harkov CITEȘTE ȘI Rusia susține că a cucerit cinci sate în regiunea Harkov

Președintele Comitetului Bancar al Senatului, Sherrod Brown, dorește ca administrația Biden să interzică definitiv vehiculele electrice chinezești, din cauza temerilor că prezintă riscuri pentru datele personale ale americanilor.

Biroul Reprezentantului pentru Comerț al SUA și-a făcut recomandările Casei Albe în urmă cu săptămâni, dar un anunț final a fost amânat din cauza discuțiilor interne, au spus surse.

Anunțul ar putea veni mai târziu de marți, au spus unele surse.

Biden, un democrat care dorește realegerea sa în funcția de președinte în noiembrie, încearcă să contrasteze cu abordarea sa cu cea a candidatului republican Trump, care a propus tarife generale, pe care oficialii de la Casa Albă le consideră prea directe și predispuse să provoace inflație.

Trump a promis tarife de 60% sau mai mari pentru toate mărfurile chinezești.

Casa Albă și biroul Reprezentantului comercial al SUA au refuzat să comenteze.

Gigantul mexican Bimbo, care a preluat Vel Pitar, cel mai mare producător local de pâine, și-a anunțat investitorii că a cumpărat și cea mai vândută pâine din România CITEȘTE ȘI Gigantul mexican Bimbo, care a preluat Vel Pitar, cel mai mare producător local de pâine, și-a anunțat investitorii că a cumpărat și cea mai vândută pâine din România

Măsurile ar putea provoca represalii din partea Chinei într-un moment de tensiuni sporite între cele mai mari două economii ale lumii.

Impunerea mai largă de tarife de către Trump în timpul președinției sale 2017-2021 a declanșat un război tarifar cu China.

Ambii candidați din 2024 s-au îndepărtat de consensul de liber schimb care a domnit cândva la Washington, perioadă influențată de aderarea Chinei la Organizația Mondială a Comerțului în 2001.

În 2022, Biden a lansat o revizuire a politicii erei Trump în conformitate cu secțiunea 301 din legea comercială a SUA. Luna trecută, el a cerut taxe vamale mult mai mari ale SUA pentru produsele metalice din China, dar produsele vizate erau estimate la peste 1 miliard de dolari, pentru produse din oțel și aluminiu, a declarat un oficial american.

Biden a anunțat, de asemenea, lansarea unei investigații asupra practicilor comerciale din China în sectoarele construcțiilor navale, maritime și logistice, un proces care ar putea duce la mai multe tarife.

De asemenea, administrația Biden a făcut presiuni asupra Mexicului, pentru a interzice Chinei să-și vândă indirect produsele metalice către Statele Unite de acolo.

China a spus că măsurile tarifare sunt contraproductive și provoacă prejudicii economiei SUA și celei globale.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife vamale china
sua importuri china
bariere comerciale sua china