Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, avertizează la Gala Profit.ro: Este probabil că SUA merge spre recesiune

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, avertizează la Gala Profit.ro: Este probabil că SUA merge spre recesiune
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 nov 2022

Invitat la Gala Premiilor Profit.ro, profesorul de la Harvard Lawrence Summers spune că inflația și condițiile din piața muncii ar urma să conducă la o frânare a celei mai mari economii a lumii. Creșterile bursiere din aceste zile îl surprind pe fostul economist-șef al Băncii Mondiale și avertizează că investitorii nu iau încă în calcul magnitudinea impactului unei eventuale recesiuni asupra câștigurilor corporațiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Majorările de dobândă operate în acest an de Rezerva Federală Americană ar urma să fie suficiente pentru a diminua inflația, însă este aceeași politică monetară care ar putea să împingă SUA în recesiune, avertizează profesorul Lawrence Summers de la Harvard University, invitat special la Gala Profit.ro.

Istoricul statistic arată că în SUA când inflația trece de 3-4% și șomajul rămâne sub nivelul de 4,5%, de regulă urmează o recesiune undeva în următorii 2 ani. Este combinația de indicatori în care economia americană se află deja de un timp și de aceea Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA în anii 1999-2001, în Administrația Bill Clinton, se așteaptă ca America să intre în recesiune în următorul an sau într-un an și jumătate.

Isărescu, despre investigația Concurenței privind stabilirea ROBOR: Dobânzile nu au cum să fie prea ridicate, că sunt la jumătate din inflație CITEȘTE ȘI Isărescu, despre investigația Concurenței privind stabilirea ROBOR: Dobânzile nu au cum să fie prea ridicate, că sunt la jumătate din inflație

Politica monetară este cel mai important determinant al inflației, dar Summers spune că este important și ce se întâmplă cu deficitul bugetar care se răsfrânge în cerere și apoi se reflectă în dinamica prețurilor.

În opinia invitatului de la Gala Profit.ro, care a fost și economist-șef al Băncii Mondiale în anii 1991-1993, cel mai important lucru pe care îl poate face Administrația de la Washington ar fi să genereze mai multă energie, prin acordarea de noi licențe de forare, prin explorarea zăcămintelor de șist, printr-o mai mare disponibilitate a rețelelor de transport de petrol și de electricitate.
„Avem mai multe tarife decât avem nevoie”, spune Summers, amintind că un transport de țiței de la Houston la New York nu poate fi făcut decât de un petrolier american. „Nu cred că astfel de restricții au multă funcționalitate la acest moment.” El întrevede că SUA și economia mondială va fi dependentă de hidrocarburi în următorii ani.

SUA și Europa – în realități economice diferite

Problemele legatew de inflație sunt semnificativ diferite între SUA și Europa, spune Summers care este absolvent al universității la care profesează, dar și al Massachussets Institute of Technology. Astfel, în America inflația este indusă de cerere, prin stimulii masivi introduși în anii 2020-2021, pe când în Europa scumpirile sunt aduse de dislocările cauzate de războiul din Ucraina, în principal în aprovizionarea cu gaze naturale ce a influențat costurile de încălzire și electricitate.

Aceste elemente sunt temporare și asupra lor nu pot acționa decât parțial băncile centrale, spune fostul secretar al Trezoreriei SUA. Astfel, este incorect să se spună că Europa este în urma SUA în ceea ce privește politica monetară, pentru că au provocări diferite.

Raliul furibund al burselor este surprinzător

Tendința puternic ascendentă pe termen scurt de la New York Stock Exchange unde indicele Dow Jones Average Industrial a fost catapultat astăzi într-un maxim intraday de 34.000 de puncte pusă în mișcare de la datele privind o domolire a inflației este neașteptată pentru Summers: „Piața a suprareacționat. Cred că piața ar fi trebuit să meargă în sus pentru că era o știre pozitivă, dar magnitudinea mișcării m-a surprins.”

Investitori au reacționat la datele statistice, dar nu au este trecut cu vederea faptul că la nivelul amnericanilor există așteptări inflaționiste și ar fi de așteptat presiuni pentru majorarea salariilor care să aducă inflație de runda a 2-a.

Bursele au prins în prețuri prin scăderile de peste an majorările de dobândă, dar cotațiile acțiunilor încă nu au integrat perspectiva unei recesiuni și a magnitudinii scădeii câștigurilor corporațiilor în cazul materializării acestui declin economic. „M-a surprins că piețele sunt atât de robuste pe cât s-au arătat”, a conchis Summers.

viewscnt
Afla mai multe despre
larry summers
sua
dobanzi
banci centrale