VIDEO Macron și Xi Jinping cer un "armistițiu olimpic"

VIDEO Macron și Xi Jinping cer un "armistițiu olimpic"
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 mai 2024

Președinții Franței și Chinei, Emmanuel Macron și Xi Jinping, au pledat pentru un "armistițiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfășurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistițiu care ar putea fi de asemenea un prilej pentru căutarea unor soluții de încheiere a respectivelor conflicte, transmite agenția EFE.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Cei doi lideri au exprimat această poziție într-o declarație comună la Paris, după o întrevedere în care au abordat chestiuni internaționale și comerciale de interes bilateral, arată Agerpres.

Iohannis va fi primit la Casa Albă de Joe Biden și va primi un premiu CITEȘTE ȘI Iohannis va fi primit la Casa Albă de Joe Biden și va primi un premiu

"Considerăm că un armistițiu olimpic în toate teatrele de război poate fi o ocazie pentru elaborarea unor soluții durabile cu respectarea deplină a dreptului internațional", a semnalat Macron.

Vorbind despre războiul din Ucraina, președintele francez a salutat ceea ce a descris drept un angajament al Chinei de a nu vinde Rusiei arme și în general de a nu oferi acesteia niciun ajutor de natură militară.

Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune CITEȘTE ȘI Acord istoric - Închiderea centralelor pe cărbune

"Noi respectăm legăturile vechi care unesc China și Rusia", a susținut președintele francez. "Având în vedere această istorie complexă, noi primim favorabil angajamentul autorităților chineze de a se abține să vândă orice arme, orice fel de ajutor Moscovei și să controleze strict exporturile bunurilor cu dublă utilizare", respectiv bunuri care pot fi folosite atât în scop civil cât și militar, a adăugat Macron.

La rândul său, președintele Xi Jinping a cerut Franței să nu "murdărească" țara sa în chestiunea războiului ruso-ucrainean, el apreciind că Beijingul joacă un "rol pozitiv" pentru găsirea unei soluții menite să încheie acest conflict.

Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram CITEȘTE ȘI Comisia Europeană deschide o anchetă împotriva Facebook și Instagram

De asemenea, președintele chinez a cerut negocieri de pace între Kiev și Moscova, în cadrul unei conferințe internaționale "recunoscute de Rusia și Ucraina", el sugerând astfel că dezaprobă formatele de discuții care exclud Rusia, cum este conferința ce va fi găzduită de Elveția în luna iunie.

"Ne opunem folosirii crizei ucrainene pentru a arunca responsabilitatea asupra altora, pentru a murdări o țară terță și a declanșa un nou Război Rece", a subliniat președintele Xi Jinping, făcând referire la criticile recurente ale țărilor occidentale asupra relațiilor apropiate dintre China și Rusia. 

viewscnt
Afla mai multe despre
franta
china
olimpiada