Israel: Familiile ostaticilor au făcut apel la o mare manifestație în fața Parlamentului

Israel: Familiile ostaticilor au făcut apel la o mare manifestație în fața Parlamentului
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2024

Familiile ostaticilor israelieni reținuți în Gaza au făcut apel la o mare manifestație în fața Parlamentului de la Ierusalim săptămâna viitoare, în timp ce mii de persoane s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a le susține, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Demonstranții au blocat unul dintre principalele drumuri din Tel Aviv, în timp ce două mitinguri paralele au avut loc, unul cerând eliberarea ostaticilor reținuți în Gaza și celălalt criticând guvernul israelian, scrie News.ro.

Poliția a folosit tunuri cu apă împotriva demonstranților care au aprins focuri și au blocat o parte a drumului cu vehicule.

Israelul experimentează în secret supravegherea în masă prin recunoaștere facială în Fâșia Gaza, dezvăluie NYT CITEȘTE ȘI Israelul experimentează în secret supravegherea în masă prin recunoaștere facială în Fâșia Gaza, dezvăluie NYT

La Ierusalim, sute de persoane s-au adunat în fața locuinței premierului Benjamin Netanyahu și au cerut demisia acestuia. Presa israeliană a relatat demonstrații împotriva guvernului în alte câteva orașe din țară, dar la o scară mai mică.

În cursul zilei, mii de persoane s-au adunat la Tel Aviv, cel mai mare oraș din Israel, pentru a asculta familiile ostaticilor, care au cerut un miting de masă în fața Parlamentului din Ierusalim săptămâna viitoare.

Shira Elbag, a cărei fiică Liri, în vârstă de 19 ani, a fost răpită de luptători ai mișcării islamiste palestiniene Hamas în timpul atacului din 7 octombrie din Israel, a făcut un apel emoționant pentru ca israelienii să crească presiunea asupra lui Netanyahu.

"A venit timpul să ieșim și să luptăm împotriva indiferenței și pentru viață. Vă invit acum să ieșiți în stradă alături de noi și să ridicați o voce unită și clară: Aduceți-i acasă acum!

Un miting va avea loc săptămâna viitoare în fața Knesset-ului, parlamentul israelian din Ierusalim, potrivit Forumului Familiilor Ostaticilor.

Aproape de manifestația săptămânală din Piața Muzeului de Arte Frumoase din Tel Aviv, redenumită "Piața Ostaticilor", manifestanții antiguvernamentali s-au adunat în fața Ministerului Apărării din Tel Aviv.

Unii au afișat pancarte pe care îl învinuiau pe Netanyahu pentru soarta ostaticilor, cu fotografii ale premierului pe care scria "TU ești șeful - E VINA TA".

Poliția i-a acuzat pe manifestanții antiguvernamentali că sunt "răzvrătiți" și a considerat demonstrația ilegală. Demonstranții au încălcat "ordinea publică prin aprinderea de focuri pe șosea", a adăugat poliția.

Unii dintre cei care ieșiseră în stradă în sprijinul familiilor ostaticilor s-au alăturat ulterior manifestației antiguvernamentale, notează AFP.

Aproximativ 250 de persoane au fost răpite și duse în Gaza în timpul atacului sângeros din 7 octombrie, iar 130 dintre ele sunt încă ostatici, dintre care 34 au murit, potrivit Israelului.

Fosta ostatică Raz Ben Ami, eliberată în noiembrie în urma unui acord de armistițiu mediat de Qatar și Statele Unite, i-a cerut direct lui Netanyahu să accelereze negocierile pentru eliberarea celorlalți ostatici încă reținuți în teritoriul palestinian, unde Israelul și Hamas sunt angajate într-un război devastator de aproape șase luni.

"Dați ordin negociatorilor din Qatar: "Nu vă întoarceți fără un acord! Nu vă întoarceți fără un acord!", a spus ea.

viewscnt
Afla mai multe despre
israel
fasia gaza
razboi
hamas