Jumătate dintre români preferă temperaturi de peste 22 de grade în locuințe, deși majoritatea susține că a luat măsuri pentru reducerea consumului

Jumătate dintre români preferă temperaturi de peste 22 de grade în locuințe, deși majoritatea susține că a luat măsuri pentru reducerea consumului
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 apr 2024

Chiar dacă 80% dintre români susțin că au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie, în continuare aproape jumătate dintre ei preferă temperatura în locuințe între 22 și 24°C, și chiar peste.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Rezultatul, care freiese dintr-un studiu sociologic realizat de Sondaje Marketing Relații Publice, este surprinzător doar la o primă vedere, unul dintre efectele colaterale ale plafonării prețului la energie fiind distrugerea stimulentelor de reducere a consumului.

Angajații ONRC intră în grevă japoneză nemulțumiți de salarii CITEȘTE ȘI Angajații ONRC intră în grevă japoneză nemulțumiți de salarii

Cercetarea sociologică a fost realizată pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 10-18.01.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

Peste 40% dintre români afirmă căî și-au montat termostate inteligente pentru controlul temperaturii, însă sub 10% dintre cei chestionați utilizează diverse aplicații pe telefonul mobil, precum cele de tip smart home.

O treime dintre consumatori susțin că folosesc termostatul pentru a face reglaje ori de câte ori consideră că este nevoie, iar 24,6% doar în funcție de temperaturile exterioare. În același timp, circa 15% setează temperatura pe care o consideră potrivită pentru ei la începutul sezonului rece, iar 7,1% păstrează la termostatul din locuință aceeași temperatură pe tot parcursul anului.

Idee repusă pe masă: Taxă specială, acum de 1 euro pentru toți pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România, pentru un fond de garantare a vacanțelor turiștilor CITEȘTE ȘI Idee repusă pe masă: Taxă specială, acum de 1 euro pentru toți pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România, pentru un fond de garantare a vacanțelor turiștilor

Pe de altă parte, când vine vorba despre temperatura ideală din locuințe, aproape 50% dintre români optează pentru o temperatură cuprinsă între 22 și 24°C, și chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă între 19 și 21°C le oferă confortul de care au nevoie. La polul opus, doar 3,8% susțin că se simt confortabil având în casă între 16 și 19°C.

Folosirea iluminatului economic este o altă metodă preferată de români atunci când vine vorba despre măsuri concrete de economisire a energiei. Foarte mulți merg mai departe, astfel că, pe lângă folosirea de becuri eficiente energetic, decid și să reducă durata iluminatului (circa 44%).

La întrebarea legată de reducerea timpului de utilizare a aparaturii electrocasnice, respondenții s-au împărțit în două părți egale: cei dispuși să le folosească mai rar și cei care le folosesc ori de câte ori este nevoie, fără vreo restricție.

Amenzile aplicate eMAG pentru plângeri ale unor clienți din Ungaria - tăiate la jumătate CITEȘTE ȘI Amenzile aplicate eMAG pentru plângeri ale unor clienți din Ungaria - tăiate la jumătate

Radiatoarele sau aerotermele electrice sunt primele aparate electrocasnice la care 49% dintre români intervin pentru a face economii, prin reducerea duratei de funcționare. La scurtă distanță sunt cei care au recunoscut că folosesc mai puțin mașinile de spălat rufe – 47,4%, urmați de cei care dețin mașini de spălat vase – 35%, respectiv uscătoare de haine – aproape 30%.

viewscnt
Afla mai multe despre
temperatura
locuinte
reducere consum