Italia vinde o participație de 1,4 miliarde de euro la Eni pentru a-și reduce datoriile

Italia vinde o participație de 1,4 miliarde de euro la Eni pentru a-și reduce datoriile
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mai 2024

Guvernul italian a vândut un pachet de acțiuni cu o valoare de 1,4 miliarde de euro la grupul petrolier Eni, în încercarea de a reduce o datorie publică uriașă, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

Administrația premierului Giorgia Meloni a finalizat plasarea unui pachet de 2,8% din acțiunile grupului petrolier Eni via un proces accelerat de tip book building, potrivit termenilor ofertei consultați de Bloomberg. La finalul tranzacției, Trezoreria italiană va mai deține aproximativ 2% din acțiunile Eni în timp ce banca de stat Cassa Depositi e Prestiti SpA va deține o participație de 28%, scrie Agerpres.

VIDEO IKEA a adus în România un nou format de magazin CITEȘTE ȘI VIDEO IKEA a adus în România un nou format de magazin

Potrivit Bloomberg, Italia a oferit aproximativ 92 de milioane de acțiuni Eni, la un preț de 14,855 euro fiecare, un discount de 1,7% față de cotația înregistrată de titlurile Eni la închiderea ședinței precedente. UBS, Goldman Sachs și Jefferies au acționat ca intermediari.

Autoritățile de la Roma lucrează în prezent la un plan care prevede vânzarea, pană în 2026, a unor participații, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, la o serie de companii, inclusiv la banca Banca Monte dei Paschi di Siena SpA și la operatorul poștal Poste Italiane SpA. Sumele rezultate ar urma să fie utilizate pentru reducerea datoriei publice, care la finele anului trecut se situa la 137% din PIB.

Grupul petrolier Eni, o companie cu o valoare de piață de aproximativ 49 de miliarde de euro, și-a extins în ultimii ani activitățile în domeniul producției de gaze naturale și energiilor regenerabile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eni
italia