VIDEO Marius Costin, la Profit LIVE: Plata la livrare domină comenzile online, dar situația se va schimba în timp

VIDEO Marius Costin, la Profit LIVE: Plata la livrare domină comenzile online, dar situația se va schimba în timp
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 26 mai 2016

Marea majoritate a consumatorilor români continuă să plătească la livrare contravaloarea produselor comandate online, fapt ce arată o lipsă de încredere în acest tip de comerț, a declarat, la Profit LIVE, directorul general al PayU Romania, Marius Costin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Lipsa de încredere vine ca o moștenire culturală. Cineva spunea că, la începutul comerțului online în România, produsele vândute nu erau originale, că nu se livrau sau că nu erau conforme. Între timp, lucrurile s-au schimbat, au evoluat foarte mult, legislația s-a modificat, firmele care livrau produse neconforme au disparut. Consumatorul vrea să fie sigur că ceea ce a comandat este ceea ce va primi. Va mai dura o perioada de timp până când consumatorii vor fi convinși că ceea ce comandă va ajunge în mâinile lor”, a spus Costin.

El a adăugat că mai există un anumit tip de neîncredere în rândul românilor, și anume punerea datelor cardului bancar sau ale contului bancar pe internet.

“Este o frică nefondată. Spre exemplu, la PayU România, numărul fraudelor este foarte redus, de 0,0012%. Într-adevăr, există acest risc, dar el este acoperit de organizațiile de card, care ajută utilizatorul unui card să își recupereze banii pierduți printr-o tranzacție frauduloasă”, a afirmat Costin.

Întrebat dacă legislatia actuală încurajează plățile online, șeful PayU Romania spune că s-au făcut niște pași, dar că sunt timizi.

“Sunt câteva proiecte în direcția stimulării plăților online, cum ar fi ghiseul.ro sau loteria bonurilor fiscale, dar mai avem de făcut mulți pași pentru încurajarea acestui tip de plăți”, a spus Costin.

El a arătat că, la niveul anului 2014, doar 4% dintre români utilizează plata online indiferent de natura aceste plăți, comparativ cu Polonia, unde acest indicator atinge 33%.

“În prezent s-a ajuns la 6,5%. Explicațiile acestei discrepanțe sunt numeroase. Românii au fost bancarizați după anul 1990, mai ales 1995, și s-a pus accent pe cardul bancar. În Polonia, populația preferă aplicațiile de tip Internet Banking ca metoda de plată, polonezii așa au fost educați de către bănci”, a afirmat Costin.

El s-a arătat optimist și spune că retailul online va crește în continuare, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani, pe fondul reducerii comisioanelor interbancare (interchange) și maturizarea magazinelor online.

“Retailul online a crescut de la 1,1 miliarde de dolari în 2014 la 1,6 miliarde de dolari în 2015, e un semn de maturizare a pieței online. În primul trimestru al acestui s-a înregistrat o creștere a plăților online cu 66%. Cauze? Scăderea interchange-ului, care a motivat comercianții să promoveze plata cu cardul în detrimentul cash-ului, și maturizarea magazinelor online, care au început să înțeleagă cum să opereze, ce trebuie să ofere consumatorilor”, a explicat șeful PayU Romania.

VIDEO Marius Costin, la Profit LIVE: Plata la livrare domină comenzile online, dar situația se va schimba în timp

viewscnt
Afla mai multe despre
marius costin
profit live
payu