BNR a menținut prognoza de inflație pentru 2016 la -0,4% și a crescut ușor estimarea pentru anul viitor

BNR a menținut prognoza de inflație pentru 2016 la -0,4% și a crescut ușor estimarea pentru anul viitor
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 10 nov 2016

BNR a menținut prognoza de inflație pentru 2016 la -0,4% și a crescut cu 0,1 puncte procentuale, la 2,1% estimarea pentru finalul anului 2017.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Principala contribuție la scăderea inflației din acest an a venit din prețurile administrate, cu -0,9 puncte procentuale, iar anul viitor BNR vede o contribuție de 0,4 pp la creșterea prețurilor de aici.

Fără impactul de runda I a reducerea cotei TVA, rata inflației ar fi fost de 1% în 2016 și de 2,4% în 2017, a precizat guvernatorul Mugur Isărescu.

Disiparea efectului reducerii cotei de TVA, aplificarea excedentului de cerere și creșterea prețurilor externe trag în sus inflația anul viitor, arată Isărescu.

"Crește cererea, se vede și cu ochiul liber, nu numai din grafice", spune guvernatorul.

Ipotezele externe pe care se bazează proiecția de inflație sunt acelea că rata anuală a inflației în zona euro va înregistra o creștere treptată până la finele lui 2017, dar va rămâne sub nivelul reper la 2%, sub care Banca Centrală Europeană are ținta de inflație. "Să vedem cum va interpreta BCE această apropiere", spune Isărescu.

Ion Țiriac este cel mai bogat român, cu o avere estimată de 1,6-1,65 miliarde euro. Cine sunt următorii bogați români CITEȘTE ȘI Ion Țiriac este cel mai bogat român, cu o avere estimată de 1,6-1,65 miliarde euro. Cine sunt următorii bogați români

Euribor 3M, indicatorul de referință pentru creditele în euro, va rămâne la valori negative pe întregul interval de proiecție, iar prețul barilului de petrol Brent va crește cu circa 11 dolari la 55 de dolari.

Pe parte de cerere externă persistă incertitudinile generate de Brexit și, mai nou, de algerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, spune Isărescu, dar BNR vede o consolidare a cererii din afară.

"Climatul internațional nu se anunță a fi unul cert, ci cu incertitudini", consideră guvernatorul.

Pe partea externă, principalele riscuri sunt în sensul scăderii prețurilor.

BNR identifică aici tulburările cauzate de votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană, problemele din sistemul bancar italian și cele ale Deutsche Bank și ale ajutării politicii monetare ale marilor bănci centrale. Perspectivele evoluției economiei UE ar putea trage în jos inflția, iar riscuri de scădere vin și din evoluțiile prețurilor materiilor prime, în raport cu prognoza curentă.

Pe plan intern, politica fiscală este un risc care apasă pe creșterea inflației, deși execuția bugetară în acest moment nu este prociclică, explică Isărescu, și adaugă că presiunile vin din ținta de deficit și legile care s-au discutat în Parlament.

Guvernatorul nu a vrut să intre în detalii despre votul parlamentarilor care ar duce la creșterea salariilor medicilor și profesorilor cu 15%, pentru că nu există încă o lege în vigoare și nici un proiect de buget. "Bugetul pe anul viitor se va construi destul de greu cu toate aceste propuneri, dar mai mult nu avem ce să comentăm", comentează Isărescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
bnr
mugur isarescu