Compania Națională a Uraniului dă afară o treime din salariați. Ce economii face și care sunt costurile pentru bugetul de stat

Compania Națională a Uraniului dă afară o treime din salariați. Ce economii face și care sunt costurile pentru bugetul de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 nov 2016

Compania Națională a Uraniului (CNU), aflată într-o situație financiară extrem de dificilă și căreia i s-a cerut insolvența în instanță, își va concedia aproape o treime din salariați (332 de angajați dintr-un total de 1.106), cel mai probabil peste două săptămâni, estimând că va economisi în acest fel peste 1,7 milioane lei pe lună (circa 20,4 milioane lei pe an). Venitul lunar de completare pe care disponibilizații îl vor primi pe lângă ajutorul de șomaj va costa în total bugetul de stat peste 12 milioane lei până în 2018 inclusiv.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Planul de disponibilizare de personal întocmit de CNU prevede concedierea colectivă a unui număr de 332 salariați dintr-un total de 1.106 salariați, după cum urmează: Sucursala Suceava - 203 salariați, Sucursala Feldioara - 117 salariați, sediul CNU - 12 salariați. Disponibilizarea personalului este prevăzută a se efectua într-o singură etapă, data estimată la care vor avea loc concedierile colective fiind 30.11.2016", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă alocarea din bugetul de șomaj a sumei necesare acordării venitului lunar de completare pentru disponibilizații de la CNU.

Planul de disponibilizare a fost aprobat de acționarul unic al CNU, Ministerul Energiei, pe 4 noiembrie, măsura fiind inclusă anterior și în notificarea pe care autoritățile de la București au trimis-o Comisiei Europene cu privire la ajutorul de stat constând într-un împrumut de salvare pe 6 luni în valoare de 62 milioane lei pe care Ministerul Energiei l-a acordat recent companiei. Comisia a aprobat ajutorul de stat pe 30 septembrie.

UAMT Oradea a obținut trimestrul trecut un profit net aproape dublu față de întreg primul semestru CITEȘTE ȘI UAMT Oradea a obținut trimestrul trecut un profit net aproape dublu față de întreg primul semestru

"Prin aplicarea măsurii de disponibilizare a celor 332 de salariați, cheltuielile lunare cu personalul se vor reduce cu 1.705.084 lei. La nivelul anului 2017, reducerea cheltuielilor cu personalul va fi în valoare de 20.461.008 lei, productivitatea muncii urmând a crește, la sfârșitul anului 2017, la 145,46 mii lei/ persoană, față de 37,02 mii lei/ persoană, cât este estimată productivitatea muncii la sfârșitul anului 2016, fapt ce va contribui la echilibrarea bugetului de venituri și cheltuieli și la îmbunătățirea indicatorilor economico-financiari ai CNU. Influența/costul disponibilizării salariaților, corespunzătoare venitului de completare asupra bugetului asigurărilor pentru șomaj este de 12.444.190 lei, din care: 161.352 lei în anul 2016, 7.621.060 lei în anul 2017 și 4.661.778 lei în 2018", se menționează în nota de fundamentare.

În document se mai arată că, în contextul reglementărilor legale în vigoare, CNU își asigură veniturile în baza contractului comercial încheiat cu Nuclearelectrica (SNN) pentru livrarea dioxidului de uraniu necesar centralei nucleare de la Cernavodă, precum și a contractului încheiat cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) din subordinea Ministerului de Interne, pentru achiziționarea de octoxid de uraniu la rezerva de stat, ambele contracte deținând o pondere de aproximativ 95% din veniturile realizate.

"Ca urmare a deciziei SNN de reziliere, în decembrie 2015, a contractului comercial încheiat cu CNU pentru furnizarea de pulbere de dioxid de uraniu în favoarea unui furnizor non-european și imposibilității încheierii unui contract cu ANRSPS pentru constituirea stocului de octoxid de uraniu pe anul 2016 la rezerva de stat, CNU se află în prezent în imposibilitatea vânzării produselor realizate și implicit a obținerii resurselor financiare necesare continuării activității și efectuării plăților către furnizorii de utilități, materiale,  servicii (pază, servicii de transport feroviar pentru minereu, transport de persoane), bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, fondul de mediu etc", se afirmă în nota de fundamentare.

O firmă farmaceutică cu acțiuni la o altă firmă, imobiliară, unde acționari sunt și Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, vrea să cumpere cu verii Dușu complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere CITEȘTE ȘI O firmă farmaceutică cu acțiuni la o altă firmă, imobiliară, unde acționari sunt și Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, vrea să cumpere cu verii Dușu complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere

Anul acesta, ANRSPS nu a putut încheia un nou contract cu CNU din cauza faptului că în bugetul instituției pe 2016 nu au fost prinse sumele necesare în acest scop, fiind necesară suplimentarea bugetului Administrației pentru achiziționarea de octoxid de uraniu de la CNU, fapt care nu s-a produs, deși, în primăvară, conducerea CNU era optimistă în acest sens. În 2015, Guvernul a suplimentat bugetul MAI de-abia în septembrie pentru alocarea banilor necesari achiziționării de octoxid de uraniu de către ANRSPS de la CNU. Suma alocată a fost de 62 milioane lei.

CNU ar putea fi obligată să plătească despăgubiri consultantului Ernst&Young după anularea procedurii de achiziție a unui studiu privind reorganizarea sectorului de exploatare, prelucrare a minereului de uraniu și producere a combustibilului nuclear utilizat de centrala de la Cernavodă, procedură adjudecată de Ernst&Young și a cărei  anulare este pusă de Nuclearelectrica, operatorul centralei, pe seama CNU.

Firma de pompieri NEI Fire Protection SRL, parte a grupului NEI Holding controlat de familia lui Mihai Neicu, fost lider PDL, judecat pentru evaziune fiscală și martor-cheie într-un alt dosar, în care ginerele lui Vasile Blaga, Andrei Rudeanu, este judecat la rândul său pentru aceeași infracțiune, a cerut recent intrarea în insolvență a CNU. Solicitarea a fost depusă de NEI Fire Protection la Tribunalul București, iar instanța a fixat primul termen de judecată pe 11 ianuarie 2017. NEI Fire Protection SRL avea un contract cu CNU semnat în decembrie 2014, în valoare de 914.000 lei, adjudecat în urma unei licitații.

Transgaz, profit net cu 7% mai mic față de perioada anului trecut, dar cu 42% peste cel bugetat CITEȘTE ȘI Transgaz, profit net cu 7% mai mic față de perioada anului trecut, dar cu 42% peste cel bugetat

Într-un document al ministerului de la finalul lunii septembrie, prezentat de Profit.ro, se arăta că salariații CNU nu și-au primit integral salariile pe luna august, din cauza crizei de bani cu care se confruntă compania.

CNU a terminat primul semestru al acestui an cu o cifră de afaceri de 5,44 milioane lei, cu aproape 90% mai mică decât în perioada similară a anului trecut (50,53 milioane lei), după ce a pierdut, în decembrie 2015, contractul de furnizare de pulbere de dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care a preferat să cumpere mai ieftin de la o companie canadiană. La 30 iunie 2016, CNU avea plăți restante în sumă totală de 19,48 milioane lei, de 3,7 ori mai mari decât își planificase pe întreg anul (5,27 milioane lei).

CNU anticipează pentru acest an pierderi de 101,3 milioane lei (22,5 milioane euro), comparativ cu un rezultat negativ de 138,3 milioane lei (circa 31 milioane euro) anul trecut. Ministerul Energiei a pus abia săptămâna trecută în dezbatere proiectul privind bugetul de venituri și cheltuieli al companiei. Potrivit documentului, compania și-a planificat venituri totale de 43,5 milioane lei, la cheltuieli de 144,8 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala a uraniului
cnu
nuclearelectrica
centrala nucleara de la cernavoda
ministerul energiei
mine uraniu
disponibilizari cnu