Consumul de gaze al României a scăzut cu 4,5% anul trecut, până la 121,1 milioane de MWh

Consumul de gaze al României a scăzut cu 4,5% anul trecut, până la 121,1 milioane de MWh
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2016

România a consumat anul trecut 121,1 milioane de MWh de gaze naturale, nivel mai mic cu 4,5% față de cel înregistrat în 2014, respectiv 127 de milioane de MWh, potrivit unor rapoarte ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Totodată, prețul gazelor importate din Federația Rusă a fost, în luna decembrie 2015, de 89,92 lei pe MWh, cu 18% mai mare decât prețul gazelor de producție internă de pe piața centralizată, respectiv 75,37 lei pe MWh, arată raportul ANRE pentru luna decembrie.

Anii trecuți, gazele rusești erau de regulă de două ori mai scumpe față de cele extrase din solul românesc. Nivelul cel mai mare a fost atins în 2008, când prețurile au ajuns la 530 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce, în decembrie 2015, prețul gazelor rusești a fost de 232 dolari pe mia de metri cubi.

Rodin Traicu, Mihai Albulescu și Florin Roman, votați de comisiile parlamentare pentru Comitetul de reglementare al ANRE CITEȘTE ȘI Rodin Traicu, Mihai Albulescu și Florin Roman, votați de comisiile parlamentare pentru Comitetul de reglementare al ANRE

Gazele rusești au un preț care ține cont de cotațiile petroliere, cu un decalaj de 6-9 luni, iar, cum cotațiile barilului s-au prăbușit, și prețul gazelor pe piețele internaționale a fost în picaj. Cotația petrolului a coborât sub 30 de dolari la începutul acestui an, față de 115 dolari la mijlocul anului 2014.

Prețul gazelor de import a început anul 2015 la nivelul de 136 de lei pe MWh, a crescut până la 142 de lei/MWh în martie, apoi a scăzut constant.

Documentul citat mai arată că, în decembrie 2015, România a utilizat 7,5% gaze de import, spre deosebire de perioada dinaintea crizei economice, când România importa un sfert din consumul intern de gaze. În această perioadă, consumul de gaze al țării a scăzut foarte mult, în special în urma închiderii marilor consumatori industriali.

Prețul gazelor livrate de producători consumatorilor din piața reglementată a ajuns la 59,88 lei în decembrie 2015. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
consum de gaze