Finanțe: Tribunalul din Washington a respins reclamația proprietarului Roșia Montană Gold Corporation la o impunere ANAF privind TVA. Nu este însă contrazisă anularea executării silite

Finanțe: Tribunalul din Washington a respins reclamația proprietarului Roșia Montană Gold Corporation la o impunere ANAF privind TVA. Nu este însă contrazisă anularea executării silite
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 dec 2016

Ministerul Finanțelor transmite, într-o informare privind evoluția dosarului în care statul român se judecă la Tribunalul Arbitral de la Washington cu Gabriel Resources, acționarul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roșia Montană, că Tribunalul a respins în octombrie o reclamație a Gabriel Resources, din iulie, la o decizie de impunere privind TVA emisă de ANAF către RMGC în aceeași lună. Ministerul nu contrazice însă afirmațiile Gabriel Resources din septembrie, potrivit cărora ANAF a decis, în luna respectivă, să anuleze procedura de executare silită a RMGC, care viza o rambursare de TVA în sumă de 27 milioane lei efectuată de stat către companie pentru achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță, rambursare considerată inițial nejustificată de către Fisc.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Decizia Tribunalului din 21 octombrie 2016 a vizat o decizie de impunere privind TVA emisă către RMGC de către autoritățile fiscale române. Anterior, prin scrisoarea din 19 august 2016, Tribunalul informase părțile că cererea reclamanților (compania canadiană Gabriel Resources și subsidiara sa britanică înregistrată în paradisul fiscal din insula Jersey – n.r.) pentru măsuri urgente și provizorii a fost respinsă. Decizia motivată a Tribunalului asupra cererii reclamanților de măsuri urgente și provizorii din data de 21 octombrie 2016 arată fundamentele acestei decizii", se arată într-un comunicat al MFP.

Potrivit sursei citate, prin motivarea deciziei sale, Tribunalul a constatat că reclamanții nu au îndeplinit condiția de urgență sporită în vederea acordării măsurilor urgente și provizorii.

Încă o firmă de asigurări trimisă în faliment. Profit.ro a anticipat decizia ASF CITEȘTE ȘI Încă o firmă de asigurări trimisă în faliment. Profit.ro a anticipat decizia ASF

"Tribunalul a constatat că nu existau suficiente dovezi pentru a concluziona că decizia de impunere privind TVA nu a fost în conformitate cu legislația din România sau că ar fi indicat existența relei-credințe. Tribunalul a reținut, de asemenea, că nu a existat nicio dovadă a faptului că reclamanții nu au putut constitui o garanție pentru suspendarea executării de către autoritățile fiscale române sau că povara economică a acestei garanții ar fi insurmontabilă și, prin urmare, ar provoca daune ireparabile. În continuare, tribunalul a observat că o procedură de contestare era pendinte la acel moment în fața autorităților fiscale din Romania. În cele din urmă, Tribunalul a cântărit dreptul României de a pune în aplicare legile sale interne și prejudiciul pretins suferit de către reclamanți, concluzionând că măsurile solicitate de către reclamanți nu erau justificate", se mai afirmă în comunicat.

Astfel, susține ministerul, în cadrul ședinței arbitrale din data de 23 septembrie 2016, reclamanții au retras solicitarea de măsuri provizorii obișnuite cu referire la decizia de impunere privind TVA. "Prin urmare, nicio altă decizie a Tribunalului nu va mai fi pronunțată în legătură cu această măsură", se conchide în comunicatul ministerului.

Cele transmise de MFP nu contrazic afirmațiile anterioare ale Gabriel Resources pe această temă. Astfel, într-un comunicat din 27 septembrie, acționarul majoritar al RMGC arăta că ANAF a decis să anuleze procedura de executare silită a RMGC demarată în iulie pentru o rambursare de TVA în sumă de 27 milioane lei efectuată de stat către companie și considerată inițial nejustificată de către Fisc. Potrivit sursei citate, decizia de anulare a procedurii de executare silită a fost notificată de ANAF celor de la Gabriel Resources exact înainte de prima audiere publică, din 23 septembrie, din cadrul procedurii de arbitraj de la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington în care Gabriel Resources cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului de la Roșia Montană.

HARTA schimburilor comerciale internaționale. Doar trei țări concentrează jumătate din comerțul mondial de bunuri CITEȘTE ȘI HARTA schimburilor comerciale internaționale. Doar trei țări concentrează jumătate din comerțul mondial de bunuri

"Imediat înainte de audiere am fost notificați, printr-un act înaintat tribunalului în numele României, că Direcția Generala de Soluționare a Contestațiilor, o divizie a ANAF, a decis să anuleze parțial evaluarea de plată (în baza căreia s-a emis decizia de impunere și de executare silită a RMGC pentru 27 milioane lei – n.r.) și să reia inspecția fiscală pentru aceeași perioadă, însă cu o altă echipă de inspectori. Compania a fost anunțată că suma, laolaltă cu dobânzile și penalitățile aferente, nu mai este datorată de către RMGC și că acțiunile de recuperare împotriva RMGC trebuie retrase", se menționa în comunicat.

Inspecția fiscală a fost reluată de către ANAF pe 12 octombrie.

Sursa citată preciza că, în paralel, o altă Direcție a ANAF continuă o investigație mai amplă, care vizează mai multe activități operaționale și tranzacții ale RMGC, pe o perioadă extinsă, între 1997 și 2015. Gabriel Resources considera că și acea a doua investigație era nejustificată și susținea că a fost inițiată pentru a "submina reputația RMGC și a Gabriel Resources" în contextul procedurii de arbitraj de la Washington, compania acuzând "acțiunile discriminatorii" și "conduita de rea-credință" ale autorităților române în raport cu investițiile Gabriel Resources în România.

Românii o lasă \'\'mai moale\'\' cu tăiatul porcilor în curte și se îndreaptă spre carnea din magazin CITEȘTE ȘI Românii o lasă ''mai moale'' cu tăiatul porcilor în curte și se îndreaptă spre carnea din magazin

Totul a început pe 7 iulie 2016, când RMGC a primit de la ANAF un raport al unei inspecții demarate în martie, în care Fiscul contesta legitimitatea solicitărilor de rambursare de TVA ale companiei, aferente unor achiziții de servicii de PR, publicitate, promovare și consultanță de la mai mulți furnizori. În baza acelui raport, Fiscul solicita RMGC să plătească 27 milioane lei, reprezentând TVA rambursat către companie de către stat în perioada 2011-2016. Ulterior, la jumătatea lunii septembrie, ANAF a cerut RMGC și dobânzi și penalități la suma respectivă, cifrate la 15,9 milione lei, ridicând valoarea totală a pretențiilor Fiscului în această speță la 42,9 milioane lei.  RMGC a contestat în justiția locală deciziile de impunere și de executare ale ANAF.

În octombrie, AGA RMGC, companie controlată de Gabriel Resources cu peste 80% din acțiuni, a hotărât majorarea capitalului social al RMGC cu 430 de milioane de lei. Pentru a-și conserva cota de deținere actuală la RMGC, de 19,3% din acțiuni, statului român, prin Minvest Roșia Montană SA, i s-a dat deadline până pe 3 decembrie să scoată din buzunar 83 milioane lei cu care să participe la majorarea de capital, în caz contrar participația sa urmând să scadă sub 1%. În replică, Minvest a cerut în justiție anularea hotărârii AGA de majorare a capitalului, reclamația fiind înregistrată pe rolul Tribunalului Alba pe 22 noiembrie.

Hotărârea AGA de la RMGC prevede că acționarii pot subscrie la majorarea de capital fie în numerar, fie prin compensarea unor creanțe lichide și exigibile asupra societății. Mai mult ca sigur, Gabriel Resources va participa la majorarea de capital prin a doua variantă, întrucât a împrumutat în mai multe rânduri RMGC cu sume importante și nu are de ce să mai bage bani într-un proiect pentru care nu se întrevăd șanse de deblocare și pentru care a cerut deja statului român despăgubiri la Tribunalul Arbitral de la Washington. De altfel, Gabriel Resources a recapitalizat în mai multe rânduri RMGC în același mod, prin compensarea unor creanțe asupra subsidiarei din România.

Dosarul exploatării de minori în cazul copiilor folosiți la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder va fi clasat CITEȘTE ȘI Dosarul exploatării de minori în cazul copiilor folosiți la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder va fi clasat

Niciuna dintre părți nu a dorit să se exprime public despre această speță, însă cel mai probabil, principalul argument juridic cu care Ministerul Economiei a cerut în justiție anularea majorării de capital de la RMGC este acea prevedere din ultima variantă disponibilă public a actului constitutiv al RMGC, cea din 2011, care stipulează că "în niciun caz cota de capital social deținută în prezent de către Minvest (de 19,3% - n.r.) nu va putea fi redusă ca efect al unei majorări ulterioare de capital la care acesta nu subscrie".

De-a lungul timpului, când relația dintre Gabriel Resources și Guvern era cordială și existau perspective de implementare a proiectului minier, compania canadiană a fost dispusă să găsească soluții pentru ca acționarul minoritar Minvest Roșia Montană, controlat de Ministerul Economiei, să nu fie nevoit nici un ban din buzunar pentru a participa la majorările de capital decise de acționarul majoritar și a-și conserva, totodată, cota procentuală de deținere, în conformitate cu actul constitutiv al RMGC.

Soluțiile au constat fie în acordarea către Minvest a unui împrumut fără dobândă, în valoare de 39,5 milioane dolari, de utilizat la o majorare de capital, fie în cesionarea gratuită de acțiuni RMGC de către Gabriel Resources către Minvest, pentru ca statul să-și păstreze nivelul de deținere la companie.

Înțelegerea cu statul român prevede că împrumutul menționat mai sus va deveni scadent și va trebui restituit doar când RMGC începe să obțină profit din proiectul minier aurifer și să distribuie dividende, ceea ce, se pare, nu se va mai întâmpla niciodată. Astfel, rămâne de văzut cum vor fi stinse aceste datorii ale Minvest Roșia Montană față de Gabriel Resources, dat fiind actualele raporturi conflictuale dintre compania canadiană și autoritățile române.

viewscnt
Afla mai multe despre
rosia montana
rosia montana gold corporation
rmgc
gabriel resources
arbitraj rosia montana washington
icsid
tribunalul arbitral de la washington