Grupul rus Lukoil promite statului român plăți constante la buget contra unui mediu de business "nediscriminatoriu"

Grupul rus Lukoil promite statului român plăți constante la buget contra unui mediu de business "nediscriminatoriu"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 apr 2016

La întâlnirea de joi de la București dintre prim-vicepreședintele grupului rus Lukoil, Vladimir Nekrasov, și ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu, s-a exprimat ideea că ministerul încearcă să creeze condiții de business egale și nediscriminatorii pentru toți jucătorii din piața de energie, inclusiv Lukoil, iar compania, la rândul ei, intenționează să-și mențină politica activă de investiții, pentru continuarea dezvoltării dinamice, de natură să asigure plăți constante la bugetul de stat al României, se arată într-un comunicat de vineri al grupului rus. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit sursei citate, rafinăria Petrotel din Ploiești, controlată de Lukoil, menține niveluri ridicate ale producției, prin extinderea capacității de procesare, iar vânzările rafinăriei au crescut cu peste 10% în primul trimestru din 2016, față de intervalul similar de anul trecut, randamentul actual al Petrotel fiind de 99,5%.

Anul trecut, la rafinăria Petrotel au fost procesate 2,24 de milioane de tone de țiței, iar compania și-a îmbunătățit indicatorii financiari, se mai spune în comunicatul Lukoil. Datele Ministerului Finanțelor Publice arată că, în perioada 2008-2014 inclusiv, Petrotel Lukoil a raportat pierderi cumulate de peste 2,2 miliarde lei.

Cioloș spune că, de Ziua Iei Românești, se îmbrăca pentru Comisia Europeană într-o cămașă tradițională CITEȘTE ȘI Cioloș spune că, de Ziua Iei Românești, se îmbrăca pentru Comisia Europeană într-o cămașă tradițională

Prim-vicepreședintele grupului, Vladimir Nekrasov, a vizitat rafinăria Petrol și subsidiara de de marketing a Lukoil din București, având o serie de întâlniri în care s-au analizat rezultatele operațiunilor curente ale companiei și s-au schițat planuri și obiective de viitor. De asemenea, Nekrasov l-a pus la curent pe ministrul Grigorescu privire la evoluția proiectelor actuale și la planurile de viitor ale Lukoil în România.

"Cred că această întâlnire cu ministrul român al Energiei, Victor Vlad Grigorescu, este extrem de importantă pentru ambele părți. În timpul dialogului a fost exprimată opinia că ministerul încearcă să creeze condiții de business egale și nediscriminatorii pentru toți jucătorii din piața de energie, inclusiv Lukoil. Compania, la rândul ei, intenționează să-și mențină politica activă de investiții, pentru continuarea dezvoltării dinamice, de natură să asigure plăți constante la bugetul de stat", a declarat al doilea om din grupul Lukoil, Vladimir Nekrasov.

Comunicatul de vineri al Lukoil aduce detalii în plus despre întâlnire față de cel de joi al Ministerului Energiei, în care s-a pus accentul pe discuțiile despre descoperirea de gaze naturale a Lukoil din Marea Neagră. Astfel, potrivit sursei citate, Nekrasov l-a informat pe Grigorescu că zăcământul respectiv conține rezerve de peste 32 miliarde de metri cubi, potrivit evaluărilor preliminare ale rușilor.

Iranul crește livrările de petrol înaintea reuniunii marilor exportatori pe tema înghețării producției globale CITEȘTE ȘI Iranul crește livrările de petrol înaintea reuniunii marilor exportatori pe tema înghețării producției globale

De amintit, în context, că Identificarea unor rute de acces al hidrocarburilor iraniene pe piața europeană prin România, care să asigure, în viitor, dezvoltarea coridorului energetic dinspre Iran către Europa, a fost una dintre temele discuțiilor de la începutul lunii martie dintre oficiali ai Ministerului Energiei de la București și ai Ministerului Petrolului din Iran.

Asta în condițiile în care, la puțin timp înainte, Iranul efectuase prima livrare de țiței spre Europa de la ridicarea sancțiunilor, obiectivul Teheranului fiind majorarea livrărilor în regiune cu 1,5 milioane de barili pe zi. Teheranul a trimis petrolul de la terminalul Kharg Island către Constanța și alte porturi europene, beneficiarele fiind grupul rus Lukoil, firma franceză Total și rafinăria spaniolă Compania Espanola de Petroleosbdin.

La jumătatea lunii februarie, un înalt oficial al gigantului rus Lukoil a declarat că Petrotel, rafinăria operată de Lukoil în România, va importa petrol iranian, urmând a "plăti" pentru acesta cu produse rafinate la Ploiești. De asemenea,chiar prim-vicepreședintele Nekrasov declara, în aceeași perioadă, că Lukoil negociază cu autoritățile iraniene "un schimb petrolier" între rafinăriile sale din România, Bulgaria și Italia, în urma căruia acestea ar urma să fie aprovizionate cu petrol iranian, iar Teheranul va primi în schimb produse rafinate. 

Rușii de la Lukoil vor plăti în acest an o sumă estimată de 40 milioane lei operatorului de transport și depozitare petrol din Portul Constanța, Oil Terminal, pentru servicii legate de exportul și importul de țiței și produse petroliere, cu circa 19% mai mult decât era prevăzut în contractul similar dintre cele două companii aferent anului trecut. În 2015, pentru aceleași servicii, Lukoil a plătit suma de 33,6 milioane lei.

Cioloș a aflat de la prieteni că Bucureștiul a devenit destinația trendy a Europei CITEȘTE ȘI Cioloș a aflat de la prieteni că Bucureștiul a devenit destinația trendy a Europei

Pe de altă parte, rafinăria deținută de ruși la Ploiești și conducerea fac obiectul unei anchete a procurorilor Parchetului Curții de Apel Ploiești. Aceștia l-au trimis în judecată, în august 2015, pe directorul general al Petrotel Lukoil, Andrei Iurevici Bogdanov, și alte cinci persoane pentru folosire cu rea-credință a capitalului societății, spălare de bani și evaziune fiscală.

Alături de cei șase au fost trimise în judecată și două societăți comerciale din grupul Lukoil, respectiv SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, pentru spălare de bani, respectiv complicitate la folosirea cu rea-credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani.

Prejudiciul cauzat în acest dosar a fost calculat de procurori la 7,6 miliarde lei, echivalent cu 1,8 miliarde euro.

Rochia purtată de Marilyn Monroe în filmul Unora le place jazz-ul, evaluată la 400.000 de dolari, scoasă la licitație CITEȘTE ȘI Rochia purtată de Marilyn Monroe în filmul Unora le place jazz-ul, evaluată la 400.000 de dolari, scoasă la licitație

La finalul lunii trecute, Tribunalul Prahova, care judecă dosarul Petrotel Lukoil, a constatat din nou neregularități în rechizitoriu, judecătorii cerând procurorilor să le remedieze.

Astfel, printre neregularitățile semnalate se numără unele contradicții, dar și neexplicarea unui algoritm de calcul privind prejudiciul reținut în sarcina unora dintre inculpații din dosar. Totodată, magistrații au constatat lipsa analizei procesului decizional în cadrul Lukoil, neregularitate semnalată și anterior de către judecători.

În aceste condiții, Tribunalul Prahova a cerut procurorilor ploieșteni să remedieze problemele descoperite în rechizitoriu.

Este pentru a doua oară când judecătorii Tribunalului Prahova constată neregularătăți în rechizitoriul întocmit de PCA Ploiești în dosarul Lukoil. Magistrații au semnalat pentru prima dată neregularități în decembrie 2015 și, pentru că procurorii nu le-au remediat în termen legal, dosarul a fost trimis înapoi la Parchet.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
petrotel lukoil
rafinaria petrotel
gaze naturale marea neagra
scandalul lukoil
dosarul lukoil
rusii de la lukoil
rusia
ministerul energiei