Guvern: Rata de impozitare a companiilor petroliere nu va depăși 60%. Este sugerată eliminarea actualei suprataxări a producătorilor

Guvern: Rata de impozitare a companiilor petroliere nu va depăși 60%. Este sugerată eliminarea actualei suprataxări a producătorilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 10 mai 2016

Rata efectivă de impozitare a companiilor petroliere nu va depăși nivelul de 60%, care este media practicată la nivel internațional, prin noua legislație fiscală aplicabilă sectorului de țiței și gaze, programată să intre în vigoare în 2017, este arătat în ultima ediție a programului de convergență economică, elaborată de Guvern. În document este sugerat, totodată, că impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze, impus ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, va fi eliminat la finalul acestui an, ca și impozitul de 0,5% pe veniturile obținute din extracția țițeiului brut, a cărbunelui, a minereurilor metalifere, a minereurilor de uraniu și toriu, precum și din exploatarea forestieră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În document se confirmă informații transmise anterior în exclusivitate de Profit.ro privind noul sistem de taxare a producătorilor de țiței și gaze.

Astfel, potrivit sursei citate, pentru anul viitor se are în vedere instituirea unui nou sistem de impozitare a sectorului petrolier, aplicabil tuturor titularilor de acorduri petroliere, prin impozitarea distinctă a segmentelor onshore și offshore, la nivel orizontal în cadrul segmentului upstream.

Irina Radu a fost validată ca președinte-director general al TVR de către plenul Parlamentului CITEȘTE ȘI Irina Radu a fost validată ca președinte-director general al TVR de către plenul Parlamentului

"Cu ajutorul asistenței tehnice acordate de FMI și în conformitate cu cele mai bune practici internaționale, Guvernul intenționează să revizuiască impozitarea sistemului de producție a petrolului și gazelor naturale prin introducerea unei taxe pe profitul suplimentar realizat de partea upstream, dar cu aplicarea unei deduceri suplimentare a investițiilor, pentru stimularea investițiilor atât în segmentele onshore și offshore. Sistemul de impozitare va asigura ca rata efectivă de impozitare a companiilor din acest sector nu va depăși media de 60% practicată la nivel internațional", este menționat în programul de convergență pentru perioada 2016-2019.

Introducerea noului impozit va avea un impact bugetar pozitiv de 565 milioane lei în 2017.

Guvernul precizează că noul sistem de impozitare a producției de petrol și gaze va fi promovat "în condițiile în care prevederile OG nr. 6/2013 privind instituirea unor masuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, și OG nr. 7/2013 privind instituirea impozitulul asupra veniturilor suplimentare obținute ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, sunt în vigoare până la 31 decembrie 2016, iar OG nr. 5/2013 privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a activităților cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural va fi prelungită".

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație, ca urmare a ieftinirii energiei și a legii dării în plată CITEȘTE ȘI BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație, ca urmare a ieftinirii energiei și a legii dării în plată

Exprimarea sugerează că impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute de producătorii de gaze ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale va fi eliminat la finalul acestui an, ca și impozitul de 0,5% pe veniturile obținute din extracția țițeiului brut, a cărbunelui, a minereurilor metalifere, a minereurilor de uraniu și toriu, precum și din exploatarea forestieră.

În schimb, după cum Profit.ro a scris deja, supraimpozitarea activităților cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice și al gazului natural va fi prelungită.

Profit.ro scria încă din decembrie anul trecut că Guvernul va aplica producătorilor de petrol și gaze un impozit suplimentar, care va fi denumit "impozit petrolier", de 35% pe profitul din upstream, cu o deducere suplimentară de 15% pentru investițiile noi, și va anula facilitățile acordate acestora încă din 1999, care le permit în prezent să nu achite impozit pe țiței și gaze naturale și nici comisioane vamale la export. Noul sistem va fi aplicat în etape, mai întâi pentru petrol și gaze și doar ulterior pentru resurse minerale, și menținut pe o perioadă de 20 de ani, dublu comparativ cu perioada actualelor redevențe.

Legea care obligă marile magazine să vândă 51% produse locale, amânată chiar înaintea votului final CITEȘTE ȘI Legea care obligă marile magazine să vândă 51% produse locale, amânată chiar înaintea votului final

Suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, nu se mai justifică în acest moment, în care prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România, a declarat, recent, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț.

"Prețurile sunt acum într-o scădere rapidă, chiar surprinzătoare. Suprataxa de 60% este un element care vizează bugetul. Această taxă ar trebui rediscutată împreună cu Guvernul. Am observat că suprataxarea, în acest moment în care prețurile scad sub 72 lei/MWh, impietează piața. Concret, faptul că există această taxă împiedică scăderea prețurilor", a spus Havrileț, la o dezbatere organizată de Energy Center la Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Prezent la dezbatere, directorul comercial al Romgaz, Vasile Ciolpan, a declarat că o altă problemă cu acest impozit, care trebuie plătit lunar, este că el trebuie achitat indiferent dacă producătorii și-au primit sau nu banii de la clienți pentru gazele livrate.

Efectul legii dării în plată: Plafonul pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 de mil lei CITEȘTE ȘI Efectul legii dării în plată: Plafonul pentru Prima Casă va fi suplimentat cu 500 de mil lei

Impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze rezultate din dereglementarea pieței de profil a fost introdus de Guvernul Ponta în 2013, pe perioadă limitată, de un an. De atunci, aplicarea lui a fost prelungită an de an, prin prorogarea cu câte 12 luni a termenelor de expirare. Ultima prelungire, valabilă până la 31 decembrie 2016, a fost decisă de Cabinetul Cioloș la finalul anului trecut.

Taxa este în cotă de 60%. Pentru stabilirea bazei impozabile, din veniturile suplimentare obținute de producătorii interni de gaze ca urmare a liberalizării prețurilor se scad redevențele plătite pe acestea, precum și investițiile în segmentul upstream, cele din urmă în limita a 30% din totalul veniturilor suplimentare. Impozitul pe veniturile suplimentare din dereglementarea tarifelor la gaze naturale reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil al producătorilor de gaze naturale.

Guvernul estimează, pentru anul acesta, venituri de 872,93 milioane lei din taxarea veniturilor suplimentare obținute de producători ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, în scădere ușoară, cu sub 1%, față de execuția preliminată pe 2015 (881,04 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
redevente
impozit petrolier
noul impozit petrolier
impozit profit upstream
noul sistem de redevente
majorare redevente
redevente petroliere
suprataxare gaze naturale
gaze naturale
impozit 60% gaze naturale
liberalizare tarife gaze naturale