Guvernul spune că se află în etapă pre-contencioasă, de consultări, cu KazMunayGas

Guvernul spune că se află în etapă pre-contencioasă, de consultări, cu KazMunayGas
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 iul 2016

Guvernul a confirmat primirea unei notificări din partea KazMunayGas pentru chemarea la consultări asupra sechestrului pe care procurorii DIICOT l-au instituit asupra rafinăriei Petromidia. Executivul arată că este vorba de o etapă pre-contencioasă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul kazah a trimis Guvernului României o notificare de dispută privind investițiile, primul pas într-o procedură juridică ce poate conduce la arbitraj internațional, potrivit unei scrisori din partea avocaților companiei, obținută de publicația Financial Times.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a arătat că, luni 25 iulie, a fost primită din partea KazMunayGas o notificare de consultări cu privire la sechestrul procurorilor.

"Este o etapă pre-contencioasă. Nu s-a ajuns la arbitraj internațional", a arătat Iolu.

Acesta a precizat că subiectul companiei KazMunayGas și a memorandumului privind Rompetrol a fost ridicat de premierul Kazahstanului la recenta întâlnire, din Mongolia, cu prim-ministrul Dacian Cioloș, dar "nu s-a intrat în detalii".

"Prim-ministrul a spus că în acest moment nu poate influența statul român, autoritățile judiciare și ancheta procurorilor", a precizat Iolu.

Kazahii de la KazMunayGas speră să ajungă la o înțelegere cu guvernul român în cel mult șase luni CITEȘTE ȘI Kazahii de la KazMunayGas speră să ajungă la o înțelegere cu guvernul român în cel mult șase luni

Potrivit acestuia, ministerul Energiei, care are obligația aplicării memorandumului privind Rompetrol, a prezentat cu acel prilej stadiul acestuia.

KazMunayGas a convenit la sfârșitul lunii aprilie vânzarea unei participații de 51% la KMG International, subsidiara care deține rafinăria Petromidia, către compania privată chineză CEFC, pentru 680 de milioane de dolari.

Disputa este ultimul obstacol din calea programului ambițios de privatizare al KazMunayGas, anunțat anul trecut.

După doar câteva zile de la anunțarea acordului, DIICOT a nominalizat KMG ca parte într-o investigație de corupție legată de privatizarea Petromidia la începutul anilor 2000, iar activele acesteia au fost înghețate.

În 2013, statul român și Rompetrol Group, actualmente KMG International, au semnat un memorandum de înțelegere potrivit căruia kazahii se angajau să plătească 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol către statul român în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare (RRC), care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

În plus, KMG International se angaja să constituie un fond de investiții în valoare de 1 miliard de dolari pentru investiții în sectorul energetic din România, la fond urmând să participe cu resurse și statul român. Memorandumul semnat în februarie 2013 prevedea însă că aceste angajamente încetează, în anumite condiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
kazmunaygas
rompetrol
petromidia
judecata
notificare
consultari
guvern