Ministerul Energiei: Nu-l putem demite pe Ciurel de la CE Oltenia pentru acuzațiile DNA din dosarul Ponta-Șova

Ministerul Energiei: Nu-l putem demite pe Ciurel de la CE Oltenia pentru acuzațiile DNA din dosarul Ponta-Șova
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 nov 2015

Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar al Complexului Energetic Oltenia, cu peste 77% din acțiuni, nu poate dispune demiterea directorului general al Complexului, Laurențiu Ciurel, în urma acuzațiilor pe care i le aduce DNA în dosarul Ponta-Șova pentru că acestea se referă la posibile fapte comise de Ciurel înainte de înființarea societății Complexul Energetic Oltenia, nu în timpul mandatului său de director general al Complexului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

"Raportat la demiterea directorului general al Complexului Energetic Oltenia SA din funcție, în calitatea pe care Ministerul Energiei o are în adunarea generală a acționarilor nu poate dispune acest aspect decât pentru motive imputabile pe timpul mandatului dat în baza contractului de mandat. Or, faptele pentru care directorului general al Complexului Energetic Oltenia SA a fost trimis în judecată au fost săvârșite în perioada anterioară înființării Complexului Energetic Oltenia SA și nu au legătură cu prezentul contract de mandat", se arată într-un document recent al Ministerului Energiei, semnat de ministrul Andrei Gerea.

Ministrul arată, în document, că, dacă s-ar proceda la demiterea lui Ciurel pentru fapte care nu au legătură cu contractul de mandat și cu activitatea desfășurată pe perioada acestuia, s-ar încălca drepturile și obligațiile prevăzute în contractul de mandat, precum și prezumția de nevinovăție de care se bucură toți cetățenii României conform Constituției.

"Stabilirea răspunderii fiecărei persoane implicate în acest dosar, precum și recuperarea prejudiciului exced limitele de competență a Ministerului Energiei", mai afirmă ministrul Gerea în documentul citat. În alt document recent al ministerului, ministrul menționează, în același context, că publicarea contractului de mandat al directorului general al CE Oltenia nu se poate realiza decât cu acordul părților semnatare, respectiv al președintelui Consiliului de Supraveghere al societății și al directorului general însuși.

Complexul s-a constituit parte civilă

Complexul Energetic Oltenia, care include exploatările de lignit din Oltenia, termocentralele de la Craiova, Turceni, Rovinari și Brăila, asigură peste 20% din producția de energie electrică al României. Complexul a fost înființat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Craiova și Rovinari cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW și este controlată de stat, prin Ministerul Energiei.

Complexul Energetic Oltenia s-a constituit recent parte civilă în dosarul Ponta-Șova privind prejudicierea complexurilor energetice Turceni și Rovinari, dosar în care este inculpat și directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel.

Potrivit TV Sud, chiar Laurențiu Ciurel a anunțat, la postul de televiziune citat, că CE Oltenia s-a constituit parte civilă în dosarul Turceni - Rovinari. Decizia a fost luată de Departamentul juridic din cadrul companiei energetice, care a analizat situația din dosar. Decizia a fost aprobată și de Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia.

CE Oltenia nu se constituise parte civilă în dosar până la data finalizării rechizitoriului DNA în cauză, potrivit procurorilor.

Ce acuză procurorii DNA

Potrivit DNA, complexurile energetice Turceni și Rovinari au fost prejudiciate cu suma totală de 19.676.456,79 lei (circa 5,6 milioane euro), din care 2.737.054,27 lei reprezintă prejudiciul suferit de Complexul Rovinari și 16.939.402,52 lei – cel suferit de Complexul Turceni.

Prejudiciile ar fi survenit, potrivit DNA, ca urmare a activității infracționale din perioada 2007-2008 a lui Laurențiu Ciurel, actual director general al CE Oltenia, pe atunci director general al Complexului Energetic Rovinari, precum și a lui Dumitru Cristea, pe atunci director general al Complexului Energetic Turceni.

În dosarul Șova-Ponta privind prejudicierea complexurilor energetice Turceni și Rovinari, Laurențiu Ciurel a fost trimis în judecată de DNA pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată, iar Dumitru Cristea pentru cinci infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată.

Potrivit DNA, Victor Ponta a fost deferit justiției pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''. În dosar a mai fost trimis în judecată senatorul Dan Șova, sub control judiciar, avocat coordonator al Societății Civile de Avocați ''Șova și Asociații''.

Directorul general al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat, miercuri, pentru TV Sud, că regretă decizia lui Victor Ponta de a părăsi funcția de șef al Guvernului și că se teme pentru soarta companiei începând cu anul viitor. Ciurel a mai spus că Ponta a sprijinit Complexul Energetic Oltenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
laurentiu ciurel
victor ponta
demisie ponta
ministerul energiei
andrei gerea