OMV Petrom a avut pierderi în T3 2015, profitul la 9 luni a scăzut la mai puțin de jumătate

OMV Petrom a avut pierderi în T3 2015, profitul la 9 luni a scăzut la mai puțin de jumătate
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 nov 2015

OMV Petrom a consemnat pierderi în trimestrul III al anului, cifrate la 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în T2 2015 și de peste 1 miliard de lei în trimestrul corespunzător din 2014, iar profitul net pe primele 9 luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, respectiv la 991 milioane lei, din cauza scăderii abrupte a prețurilor la țiței.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Din aceeași cauză, OMV Petrom și-a revizuit în jos estimările cu privire la prețul țițeiului, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, la 55 dolari/ baril pentru anul 2016, 70 dolari/ baril pentru 2017, 80 dolari/ baril pentru 2018 și 85 dolari/ baril începând cu 2019, ceea ce a determinat reevaluarea în scădere cu 786 milioane lei a valorii activelor de explorare și producție ale companiei. 

Compania-mamă, OMV, anunțase anterior reevaluarea în scădere a valorii tuturor activelor de explorare și producție ale grupului austriac, inclusiv a celor ale OMV Petrom, în total cu circa 1 miliard de euro, ca urmare a prăbușirii cotațiilor petrolului.

“În primele nouă luni din 2015, performanța financiară a grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a prețurilor țițeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piață cu prețuri mici la țiței ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind prețul viitor al țițeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul upstream“, a declarat CEO-ul OMV Petrom, Mariana Gheorghe.

Aceasta a precizat că efectul negativ din sectorul de explorare și producție a fost doar parțial compensat de rezultatele bune din cel de rafinare și marketing, datorate, potrivit lui Gheorghe, modelului de afaceri integrat al companiei și susținute de marjele de rafinare îmbunătățite, precum și de creșterea cererii de produse petroliere.

Producția de hidrocarburi a OMV Petrom a scăzut cu 3% în trimestrul III din 2015, ca efect al reparațiilor capitale planificate la sondele-cheie de gaze din România ale companiei. La 9 luni, producția a rămas stabilă, comparativ cu perioada similară din 2014.

Pe de altă parte, investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut cu 36% în primele 9 luni din 2015, la 1,087 miliarde lei. Cheltuielile propriu-zise de explorare din ianuarie-septembrie 2015 s-au majorat cu 62%, la 261 milioane lei.

Costurile de producție ale grupului exprimate în dolari/baril au scăzut cu 20% în trimestrul III 2015 față de T3 2014, în principal datorită efectelor favorabile ale cursului de schimb valutar, costurilor mai mici cu serviciile și personalul, precum și reducerii impozitului pe construcții în România de la 1,5% la 1%. Investițiile îm explorare au fost de 321 milioane lei în T3 2015, față de 370 milioane lei în trimestrul corespunzător din 2014, reflectând în special campania de foraj în zona de adâncime a Mării Negre.

În acest an, consorțiul OMV Petrom-ExxonMobil a finalizat forajul a patru sonde de explorare în Marea Neagră și continuă forajul sondei Domino-4, inițiat în luna septembrie.

“Se preconizează ca această campanie de foraj de explorare să continue până la sfârșitul anului 2015. Rezultatele obținute până acum, împreună cu datele care vor fi obținute din viitoarele activități de explorare, vor fi utilizate pentru evaluarea potențialului întregului perimetru“, se arată în raportul OMV Petrom pe trimestrul III al anului.

Pe partea de rafinare și marketing, marja de rafinare a crescut semnificativ, de la 5,11 dolari/baril în T3 2014 la 9,87 dolari/baril în T3 2015, ca urmare a ieftinirii țițeiului.  Rata de utilizare a rafinăriei a fost de 94%, față de 103%.

Vânzările totale de produse rafinate ale OMV Petrom au crescut cu 7%, reflectând în special  evoluția pozitivă a cererii interne, ca urmare a scăderii prețurilor, precum și creșterea exporturilor.

La sfârșitul trimestrului III 2015, numărul total de benzinării retail operate de OMV Petrom a scăzut cu 3 unități comparativ cu T3 2014, la 776, ca urmare a optimizării rețelei de distribuție în Moldova.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
mariana gheorghe
pret titei
explorare si productie