Petrolul a coborât sub pragul de 30 de dolari pe baril, minimul ultimilor 13 ani

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 ian 2016

Petrolul a coborât în ședința de tranzacționare de joi sub pragul de 30 de dolari pe baril, prag care nu a mai fost atins din decembrie 2003.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Amploarea deprecierii petrolului, care se află în cea de-a 19 lună consecutivă de scădere, nu a fost anticipată de nimeni, nici de experții industriei, nici de brokerii de pe Wall Street, care au subapreciat capacitatea atât a statelor mari producătoare de țiței, cât și a micilor jucători privați din sectorul energetic din SUA, de a face față acestei reduceri record a prețului.

Numai în ultima lună, petrolul West Texas Imntermediate (WTI), benchmark pe piața americană, a pierdut 25%, scăzând de la 40 la 30 de dolari pe baril. Deprecierea petrolului a antrenat deprecieri ale cursurilor de schimb, dar și scăderea titlurilor de stat sau a acțiunilor companiilor listate, fie pe bursa de la Moscova, pe cea de la Riyad sau pe cea de la New York.

Aprecierea dolarului, care dezavantajează cumpărătorii din afara SUA și trezește îngrijorări cu privire la soarta creșterii economice globale, a fost ultimul element care a contribuit la prăbușirea prețului barilului de petrol la un nivel mai scăzut de 30 de dolari.

Pe piețele regionale, petrolul se vinde cu mai puțin de 20 $/baril

Prețurile pe piețele regionale în majoritatea statelor mari producătoare de petrol s-au micșorat însă mult sub nivelul de 30 de dolari, ajungând chiar sub 20 de dolari pe baril.

Potrivit Gordon Kwan, de la Nomura, în prezent există tipuri de țiței, cele mai grele, dificil de transportat și rafinat care se tranzacționează sub nivelul de 20 de dolari pe baril. Este vorba de Canadian Heavy, care se vinde pentru 16 dolari barilul, și Basra Heavy (irakian), care costă puțin sub 20 de dolari pe baril.

În ședința de marți, după ce a coborât pentru puțin timp la un nivel de 29,93 dolari pe baril, WTI și-a revenit puțin, tranzacționându-se la ora 21:00 (ora României) la un preț de 30,18 dolari barilul pe New York Mercantile Exchange (NYMEX).

Brent-ul, benchmark la nivel global, a încheiat ziua de tranzacționare de marți pe bursa londoneză ICE Futures Europe în scădere cu 3,6%, la 30.72 dolari pe baril.

“Toți producătorii sunt loviți în prezent. Nu mai este vorba doar de producătorii americani”, susține Olivier Jakob compania elvețiană Petromatrix, citat de Wall Street Journal.

Reuniune de urgență a OPEC?

Scăderea barilului de petrol sub nivelul de 30 de dolari ar putea determina convocarea unei reuniuni de urgență a membrilor cartelului statelor exportatoare de petrol (OPEC), potrivit Reuters, care citează ministerul nigerian al energiei. Potrivit acestuia, “chiar și actualul nivel al prețului petrolului justifică o astfel de întâlnire. Obiectivele acesteia ar fi revizuirea actualei politici OPEC și analiza oportunității modificării strategiei cartelului”.

O apreciere a dolarului cu 5% antrenează o depreciere a petrolului cu 10-25%

Piața petrolului este dolarizată, orice apreciere a monedei americane conducând la mișcări contrare din partea țițeiului.

Potrivit Morgan Stanley, petrolul s-ar putea deprecia cu 10-25% dacă dolarul se va aprecia cu 5 puncte procentuale. În opinia analiștilor, dezechilibrul dintre cerere și ofertă ar fi putut conduce la o reducere a prețului petrolului undeva la 55-60 de dolari pe baril, însă deprecierea de la 55 la 30 de dolari este cauzată, în principal, de mișcarea de apreciere a monedei americane din ultima parte a anului trecut.

“Dată fiind actuala tendință de apreciere a dolarului, un preț al barilului de 20-25 dolari este un scenariu posibil, în principal ca urmare a evoluției cursului de schimb. Dolarul american și factorii care nu sunt fundamentali pe piață (fondurile speculative - n.r.) sunt elementele care continuă să dicteze trendul descendent al petrolului”, este concluzia analiștilor de la Morgan Stanley, citați de Bloomberg.

Petrolul a coborât sub pragul de 30 de dolari pe baril, minimul ultimilor 13 ani

Deprecierea yuan-ului cu 15% va conduce la o apreciere a dolarului cu 3,2%

Aceștia susțin că turbulențele de pe piața chineză au afectat prețul petrolului, însă nu fundamentele, cum consideră majoritatea specialiștilor, care fac trimitere la reducerea cererii de petrol din China, cel mai mare importator la nivel global. Analiștii băncii americane susțin că o posibilă depreciere a yuan-ului cu 15% ar conduce la o apreciere a dolarului cu 3,2%, ceea ce ar putea trimite barilul de petrol în regiunea de 20-25 dolari. În plus, consideră Morgan Stanley, dacă și celelalte monede vor avea o evoluție similară, aprecierea dolarului și deprecierea petrolului ar putea fi o amploare și mai mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
wti
brent
depreciere
record
apreciere
dolar