Profitul net al Electrica SA a crescut cu 27% la 9 luni, la 428 mil. lei, cheltuielile de capital – cu doar 1,5%, la 297 mil. lei

Profitul net al Electrica SA a crescut cu 27% la 9 luni, la 428 mil. lei, cheltuielile de capital – cu doar 1,5%, la 297 mil. lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 nov 2015

Profitul net al Electrica SA, din al cărei Consiliu de Administrație face parte și Victor Vlad Grigorescu, propus de Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Energiei, a raportat o creștere cu 27% a profitului net în primele 9 luni din 2015, la 428,18 milioane lei, în timp ce cheltuielile de capital ale companiei au avansat cu doar 1,5%, la 296,95 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Creșterea cu 27% a profitului net în ianuarie-septembrie 2015, față de perioada similară a anului trecut, a survenit în condițiile în care compania și-a revizuit în creștere rezultatul net obținut în primele 9 luni din 2014, cu aproape 11%, de la 303,36 la 336,4 milioane lei, ca urmare a reconsiderării momentului recunoașterii în bilanț a obligațiilor de plată a taxei de stâlp.

"Grupul a recunoscut în trecut taxa pe construcțiile speciale progresiv în cursul anului fiscal curent. În concordanță cu IFRIC 21 (Interpretarea 21 a Comitetului pentru Interpretarea Standardelor Internaționale de Raportare Financiară – n.r.), grupul a concluzionat că datoria privind taxa pe construcțiile speciale ar trebui recunoscută în totalitate la 31 decembrie în anul anterior, când evenimentul generator, așa cum este definit de legislatie, apare. IFRIC 21 a fost aplicată retrospectiv", se arată în ultimul raport la 9 luni al Electrica SA.

Pe segmente operaționale, profitul net al Electrica din furnizarea de energie electrică a scăzut cu aproape o treime, la 101,1 milioane lei, pe fondul creșterii costurilor energie electrice achiziționate cu 19,6%, la aproape 2 miliarde lei, atât pe fondul creșterii cantităților distribuite și furnizate, cât și ca urmare a creșterii prețului energiei electrice achiziționate pentru furnizare și trading. Cheltuielile cu energia electrică achiziționată constituie principalul cost al grupului, reprezentând 48% din venituri în primele nouă luni din 2015.

În schimb, pe segmentul de distribuție, compania a înregistrat o creștere de 23,74% a profitului net, la 351,41 milioane lei, în pofida reducerii de la 1 ianuarie 2015 a tarifelor de distribuție reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la 2 dintre cele 3 filiale regionale de distribuție ale Electrica. Tarifele de distribuție la joasă tensiune, aplicate majorității clienților casnici, au fost reduse cu 3% la Electrica Muntenia Nord și cu 1,08% la Electrica Transilvania Sud. 

Veniturile din segmentul de distribuție de energie electrică au crescut cu 104 milioane lei, sau 6%, la 1,845 miliarde lei, evoluție care se datorează creșterii  cantității distribuite cu 6% față de perioada similară a anului 2014. Pe partea de furnizare, veniturile au crescut cu 220 milioane lei, sau 7%, la 3,286 miliarde lei, în principal ca urmare a creșterii cantității furnizate cu 6%.

Electrica SA se judecă în prezent cu ANRE după ce a cerut în instanță anularea ordinului prin care ANRE a redus rata reglementată a rentabilității companiilor de distribuție de la 8,52% la 7,7%, fapt care a dus ulterior la reducerea tarifelor de distribuție practicate în raport cu clienții.

Veniturile totale companiei au crescut cu 8,4% în primele 9 luni, la 3,96 miliarde lei.

Cheltuielile totale de capital ale Electrica SA s-au majorat cu 1,5%, la circa 297 milioane lei, iar cele cu construcția rețelelor electrice în legătură cu acordurile de concesiune – cu 10%, la 245,4 milioane lei. Cheltuielile operaționale, exceptând costurile cu achiziția energiei electrice, au scăzut cu 32,5 milioane lei, sau 2%. Dacă se includ și costurile cu achiziția energiei, cheltuielile operaționale ale Electrica SA au crescut cu 9%, la 3,63 miliarde lei.

"Continuăm sa facem ceea ce ne-am angajat, inclusiv prin prospectul de listare, să investim în rețelele de distribuție, în tehnologie de ultimă generație, fapt care se reflecta deja pozitiv în rezultatele noastre operaționale, dar și în îmbunătățirea calității serviciilor oferite, precum și în scăderea cheltuielilor de mentenanță", a declarat directorul general al Electrica, Ioan Roșca. 

Din Consiliul de Administrație al Electrica SA face parte și Victor Vlad Grigorescu, propus de Dacian Cioloș pentru postul de ministru al Energiei. Acesta este membru al CA-ului companiei din septembrie 2014, fiind propus pentru această poziție de către Ministerul Energiei, acționarul principal, dar nu majoritar al companiei, cu peste 48% din acțiuni. Anul trecut, Grigorescu a încasat, din poziția de administrator al Electrica, indemnizații în sumă totală de 15.601 lei.

CA-ul și managementul Electrica SA se află în plin conflict cu acționarul principal, Ministerul Energiei, ambele părți aducâdu-și acuzații grave. Ministerul susține că CA-ul a redus masiv investițiile în întreținerea rețelelor de distribuție, în dauna clienților, și că membrii Consiliului au vrut să-și majoreze indemnizațiile de la 2.000 la 3.000 euro pe lună, majorare neacceptată de minister.

În replică, Consiliul de Administrație, sprijinit de mai multe ONG-uri, afirmă că Ministerul Energiei, condus de membrul ALDE Andrei Gerea, vrea să subordoneze politic compania, să îi schimbe pe membrii actualului CA și să controleze numirile în funcții și cheltuielile filialelor regionale de distribuție. La 30 septembrie 2015, Electrica deținea cash, titluri de stat, certificate de trezorerie și depozite bancare în sumă totală de 2,78 miliarde lei, respectiv circa 624 milioane euro.

Ministerul Energiei a reușit, într-o AGA recentă, cu ajutorul unor acționari minoritari, să impună în AGA de marți a companiei modificarea actului constitutiv al societății în sensul majorării numărului membrilor Consiliului de Administrație de la 5 la 7, modificare care are ca efect necesitatea desemnării unui nou CA. Acționarii Electrica SA se vor întruni din nou într-o AGA, în decembrie, convocată la cererea Ministerului Energiei, AGA la care se va discuta propunerea Ministerului de alegere a unui nou Consiliu de Administrație, prin metoda votului cumulativ

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
andrei gerea
victor vlad grigorescu
tarife distributie electricitate