Volatilitate ridicată a prețului petrolului în avanpremiera întâlnirii marilor producători de la Doha

Volatilitate ridicată a prețului petrolului în avanpremiera întâlnirii marilor producători de la Doha
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 13 apr 2016

Apropierea reuniunii de duminică de la Doha dintre marii producători de petrol a crescut volatilitatea pe piețele internaționale ale petrolului. După ce marți cele mai importante sortimente de petrol - Brent (de referință la nivel global) și West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) - s-au apreciat cu peste 4%, ajungând la maximul ultimelor patru luni, miercuri dimineață ele au pierdut jumătate din acest avans.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Responsabile pentru această volatilitate sunt pe de o parte declarațiile contradictorii ale oficialilor statelor producătoare de petrol și pe de alta aprecierea dolarului, moneda de referință pe această piață.

Indicii futures ai petrolului au pierdut 2% miercuri dimineață în urma declarațiilor ministrului petrolului din Arabia Saudită, Ali al-Naimi, care a sugerat că nu se pune problema reducerii producției.

Rusia: Plafonarea este posibilă și fără participarea Iranului

Ulterior, alți oficiali ai statelor producătoare de petrol au făcut declarații menite a atenua efectul celor făcute de al-Naimi. Astfel, ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat, conform agenției ruse TASS, că plafonarea producției este posibilă și fără participarea Iranului. “Orice este posibil pentru că discutăm de documente deschide (participării oricui - n.r.). Cine vrea să se alăture (demersului de plafonare - n.r.) o poate face. Însă nimeni nu va forța mâna celor care nu vor să se alăture”, a declarat Novak.

Gazprom se teme de o explozie a prețurilor pe termen lung

Pe tema reuniunii de la Doha s-a pronunțat și vicepreședentele Gazprom, Alexander Medvedev, care și-a exprimat speranța că zvonurile privind o înțelegere între Rusia și Arabia Saudită privind plafonarea producției sunt adevărate. “Dacă este adevărat (că Rusia și Arabia Saudită au ajuns la un acord - n.r.) și nu este o exagerare, atunci acesta ar fi un pas important pentru stabilizarea pieței petrolului”, a declarat Medvedev în cadrul programului The Business al postului de radio australian ABC. În opinia sa, actualele prețuri, cuprinse între 30 și 40 de dolari pe baril, conduc la o depreciere a activelor și la o diminuare drastică a investițiilor în explorare, ceea ce va conduce pe termen lung la crearea unor mari probleme producătorilor, dar și consumatorilor. “Acestea ar conduce la o explozie a prețurilor în viitor, explozie care nu este nici în interesul consumatorilor, nici al nostru”, a avertizat Medvedev.

Depreciere de 2%, după aprecierea record de marți de peste 4%

Potrivit Energy Report, la primele ore ale dimineții, petrolul Brent (de referință pe piața europeană și la nivel global) pierduse 85 cenți sau 1,9%, ajungând la un niveld e 43,84 dolari pe baril, după ce ieri înregistrase o apreciere considerabilă, de 4% sau 1,86 dolari pe baril. Cotația de ieri a Brentului a fost cea mai ridicată din ultimele patru luni.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) s-a depreciat, la rândul său, cu 87 de cenți sau 2,06%, până la 41,3 dolari pe baril. În ședința de tranzacționare de marți, WTI câștigase 1,81 dolari sau 4,48%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
wti
brent
depreciere
rusia
iran
arabia saudita
doha