Acțiunile europene au coborât la minimul ultimelor 2 luni, după date dezamăgitoare din China. Criza “Marmite” ajunge pe bursa londoneză

Acțiunile europene au coborât la minimul ultimelor 2 luni, după date dezamăgitoare din China. Criza “Marmite” ajunge pe bursa londoneză

Foto: Wikimedia Commons

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 13 oct 2016

Acțiunile europene au închis la minimul ultimelor două luni, consemnând a treia ședință consecutivă de scăderi, după ce datele sub așteptări privind comerțul extern al Chinei au readus în prim plan îngrijorările referitoare la încetinirea economiei globale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Exporturile de produse chinezești au scăzut cu 10% în septembrie raportat la aceeași lună din 2015, declin cu mult mai accentuat decât cel de 3,2% estimat de analiști, semn că cererea globală se menține la un nivel redus. 

Indicele Stoxx Europe 600 s-a depreciat cu 0,9%, până la 335,62 puncte, cel mai redus nivel începând cu 3 august, potrivit MarketWatch, care citează datele FactSet.

Scăderi importante au fost înregistrate la nivelul principalilor indici pe bursele din Frankfurt (-1%) și Paris (-1,1%). La Londra, indicele FTSE 100 s-a depreciat cu 0,7%, evoluție influențată și de declinul de peste 3% consemnat de acțiunile Unilever și Tesco.

Tesco, cel mai mare retailer de produse alimentare din Marea Britanie, a scos de la vânzare produsele sub mărcile Unilever promovate pe site-ul companiei, inclusiv “Marmite”, o pastă tartinabilă din extract de drojdie mult îndrăgită de britanici. Reacția Tesco a venit în replică la solicitarea Unilever de a majora prețul de vânzare pentru mai multe produse proprii. Univeler și-a argumentat cererea prin creșterea prețurilor de import la ingrediente, pe fondul deprecierii lirei sterline în urma votului pro-Brexit.

Disputa dintre cele două companii a stârnit un val de comentarii ilare în presă și pe rețelele de socializare în legătură cu “criza” de pastă “Marmite” și a readus în atenția publică tema consecințelor Brexit asupra economiei Marii Britanii.

Acțiunile Tesco au scăzut cu 3%, în timp ce titlurile Unilever s-au depreciat cu 3,4%. Creșterea vânzărilor companiei, care deține, printre altele, mărcile Dove și Magnum, a încetinit la 3,2% în trimestrul al treilea, comparativ cu un avans de 5,7% în perioada similară a anului trecut.

Companiile din minerit și producătorii auto au înregistrat la rândul lor deprecieri considerabile la nivelul acțiunilor. BHP Billiton a închis cu un declin de 4,4%, titlurile ArcelorMittal au scăzut cu 3%, în timp ce acțiunile BMW, Daimler și Volkswagen au pierdut între 1,4% și 1,6% din valoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
tesco
marmite
unilever