EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: La Euroins s-ar putea ca planul de redresare să fie un succes

EXCLUSIV Negrițoiu, ASF: La Euroins s-ar putea ca planul de redresare să fie un succes
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 8 oct 2016

Președintele ASF, Mișu Negrițoiu, a afirmat într-un interviu acordat Profit.ro că Euroins România a făcut progrese foarte mari în aplicarea măsurilor de redresare financiară a companiei, dar spune că dependența societății față de veniturile din polițe RCA este încă foarte ridicată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În octombrie 2015, asigurătorul român a intrat în procedură de redresare financiară pe bază de plan, în urma unei decizii a Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), care a constatat că managementul Euroins România a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție ale companiei, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente.

O lună mai târziu, ASF a anunțat că Euroins România își va majora capitalul social cu 400 milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la 31 decembrie 2015.

Banii au intrat în conturile companiei în luna aprilie a acestui an și capitalul a fost majorat de la 230,5 milioane de lei la 430,5 milioane de lei.

“Euroins a făcut progrese foarte mari, cu toate că și cu ei, la fel ca la City Insurance, am avut discuții asupra necesității unor măsuri din planul de redresare. Ei spuneau că nu au nevoie de o infuzie de capital mai mare de 200 milioane de lei și acum se dovedește că ASF a avut dreptate. În prezent, cifrele arată că Euroins stă mai mult mai bine la reclamații, la plata despăgubirilor. Capitalizarea și modificările în structura organizatorică au avut efect”, a spus Negrițoiu.

EXCLUSIV ASF păsuiește City Insurance cu o lună pentru majorarea capitalului. Motivul? Nu e gata raportul de audit CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF păsuiește City Insurance cu o lună pentru majorarea capitalului. Motivul? Nu e gata raportul de audit

El a adăugat că, în cazul Euroins, care până la urmă a fost capitalizată de grupul Eurohold (Bulgaria), planul de redresare financiară ar putea să fie un succes.

“Vom face o analiză în luna noiembrie și vom vedea ce decizie adoptăm, dacă prelungim termenul de aplicare a planului de redresare, dacă vom merge cu infuzia de capital până la 400 milioane de lei”, a afirmat șeful instituției.

La finele lunii septembrie, acționarii Euroins au fost convocați să aprobe o infuzie de capital de 100 milioane de lei, la 530,53 milioane de lei, prin aport în numerar.

“ASF a urmărit două obiective prin planul de redresare la Euroins, la fel ca la City Insurance. Primul a fost diversificarea portofoliului, pentru că în prezent există o dependență foarte mare de RCA. Atât timp cât capitalizează compania, e treaba Eurohold dacă Euroins este dependentă de RCA”, a explicat Negrițoiu.

În primele opt luni ale acestui an, Euroins România a subscris prime de 120,46 milioane de euro, în urcare cu 17,1% față de perioada ianuarie – august 2015, potrivit datelor Eurohold. Polițele RCA au avansat cu 17,8%, la 115,27 milioane de euro, și au ajuns la o pondere de 95,7% din veniturile asigurătorului, de la 95,1% în urmă cu un an.

Al doilea obiectiv vizat de ASF a fost limitarea vânzărilor pe RCA.

“Ideal ar fi ca ASF să impună tuturor asigurătorilor care practică RCA o anumită pondere în total subscrieri și poate că vom aplica o astfel de măsură în viitor. În cazul celor doi asigurători este foarte dificil să impui această limită, pentru că asta înseamnă să nu mai vinzi la prețul actual, ci la un preț mai mare. Nu vom aplica limitarea până nu încercăm toate celelalte măsuri pe care le avem la dispoziție. Personal, cred că trebuie aplicat Euroins și City Insurance același tratament ca în cazul Astra și Carpatica Asig. Nu poți intra abrupt și să le retragi autorizația de funcționare”, a explicat șeful instituției.

Euroins a fost înființată în 1994 sub denumirea Asitrans, practică doar asigurări generale și este deținută de Euroins Insurance Group (Bulgaria) - 96,54%, parte a grupului Eurohold.

Anul trecut, primele de asigurare subscrise de Euroins au atins 162,3 milioane de euro, în urcare cu 50,2% față de 2014, cea mai mare parte a veniturilor fiind susținute de polițele RCA, care au ajuns la o pondere de 95,3%, comparativ cu 92,9% în urmă cu un an.

De altfel, dinamica veniturilor din RCA a fost superioară subscrierilor totale ale companiei cu aproape 4 puncte procentuale.

Polițele RCA au atins 154,7 milioane de euro, de la 100,47 milioane de euro în 2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
asf
redresare financiara
plan