Falimentul Astra: KPMG, marele câștigător, va încasa 720.000 de euro în trei ani plus un potențial bonus de milioane

Falimentul Astra: KPMG, marele câștigător, va încasa 720.000 de euro în trei ani plus un potențial bonus de milioane
Şerban Buşcu
Şerban Buşcu
scris 7 iul 2016

Comitetul Creditorilor Astra Asigurări, format din patru firme de asigurare plus reprezentanții ANAF a aprobat, în mare, propunerea lichidatorului KPMG privind onorariul ce urmează să îl încaseze. Partea fixă se ridică la 720.000 de euro pentru trei ani, suma totală fiind similară cu cea propusă inițial de KPMG. Diferă doar repartizarea lunară a plăților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

În plus, Allianz Țiriac, Omniasig, Uniqa și Generali au decis ca lichidatorul să încaseze și 4,3% din sumele obținute din eventuale vânzări de active. ANAF s-a împotrivit tuturor propunerilor ridicate în ședința Comitetului Creditorilor, așa cum obișnuiește să facă în toate procedurile de insolvență. Varianta de plată propusă de creditori diferă puțin de cea avansată de lichidator, deși suma totală este aceeași.

Concret, KPMG a propus un onorariu lunar fix de 35.000 de euro în primele șase luni, 25.000 de euro în lunile 7-12 și 15.000 de euro până la finalul celor 36 de luni, cât se va întinde procedura de lichidare.

Creditorii au propus și au aprobat, însă, ca lichidatorul să ia 30.000  de euro pe lună în primul an și câte 15.000 de euro în rest. Media lunară (20.000 de euro) și suma totală (720.000 de euro) rămân nemodificate. KPMG va încasa și banii din urmă, începând cu luna decembrie 2015 când a fost desemnată pe poziția de lichidator.

Pe de altă parte, creditorii au votat un onorariu procentual de doar 4,3% din sumele obținute din vânzarea de active, față de 4,8% cât a propus inițial KPMG. La întâlnirea comitetului creditorilor s-a mai votat și contractarea BDO ca auditor financiar al Astra, dar și plata unei sume de 60.000 de euro către Deloitte pentru evaluarea activelor societății falimentare.

Frânturi de informații

Sub pretextul că este vorba despre informații confidențiale a căror publicare ar putea afecta procesul de vânzare a activelor rămase în portofoliul Astra, KPMG refuză să facă publice rezultate evaluărilor sau structura exactă a portofoliului de polițe încă valide.

În ultimul raport privind situația Astra, valabil până la finele lunii mai, KPMG a arătat că un cumpărător este interesat de achiziția unei părți din baza de date privind asigurații RCA și mai multe firme de asigurare s-ar interesa de portofoliul de polițe property al Astra.

Societatea falimentară a asigurat o bună parte a clienților cu credite imobiliare la Raiffeisen și BCR, această zonă fiind una de interes pentru alți asigurători, după cum a mai arătat Profit.ro.  Allianz Țiriac ar fi formulat deja o ofertă.

Pe de altă parte, potrivit aceluiași extras de raport, Astra Asigurări încă mai avea, la finele lunii mai, disponibilități bănești de peste 33 de milioane de lei, constând în depozite bancare, obligațiuni și acțiuni.

Taxele pentru pașaport și permise de conducere pot fi achitate și la oficiile Poștei Române CITEȘTE ȘI Taxele pentru pașaport și permise de conducere pot fi achitate și la oficiile Poștei Române

După cum a mai arătat Profit.ro, strategia abordată de KPMG a nemulțumit cel mai mare creditor potențial, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Organismul care urmează să plătească până la 100.000 de euro către toți creditorii de asigurări ai Astra a formulat o contestație la Tribunal, în care arată că lichidatorul a luat decizia de a păstra portofoliul intact fără să ceară acordul ASF și că această măsură a condus la creșterea despăgubirilor datorate asiguraților pentru daune noi apărute între timp.

KPMG avea posibilitatea de a denunța toate polițele valide încheiate la Astra pentru a limita eventualele pagube. În acest caz, asigurații ar fi fost despăgubiți de către FGA cu fracția din prima de asigurare rămasă încă în vigoare, iar riscul de apariție a unor noi daune ar fi fost eliminat complet. Pe de altă parte, Astra ar fi rămas fără cel mai important activ: afacerea în sine. KPMG a păstrat inclusiv o parte a angajaților.

La nivelul Autorității de Supraveghere Financiară, au existat discuții aprinse în ceea ce privește măsurile luate de lichidatorul Astra. Până la urmă, într-o ședință de la jumătatea lunii martie, Consiliul a decis trimiterea către Tribunalul București a unei scrisori prin care să solicite înlocuirea lichidatorului judiciar, unul dintre argumente fiind tocmai riscurile la care consumatorii sunt expuși prin păstrarea portofoliul de asigurări al unei societăți care nu mai poate face plăți.

Documentele oficiale consultate de Profit.ro arată că 8 din cei 9 membrii ai Consiliului au votat pentru înlocuire și unul singur a fost împotrivă: președintele ASF, Mișu Negrițoiu. La solicitarea Profit.ro, președintele ASF a transmis, prin intermediul departamentului de comunicare, că nu comentează deciziile luate în Consiliul ASF.

Ce active mai are Astra în afară de portofoliul de asigurări

Pe de altă parte, așa cum a mai arătat Profit.ro, sfera activelor deținute de Astra Asigurări nu se rezumă la portofoliul încă valid. Asigurătorul are participații la Intercontinental și World Trade Center, dar și la Novacuarț, companie care a avut până recent în exploatare mina care produce cel mai pur cuarț din Europa.

În total, Profit.ro a identificat șapte companii fără legătură cu asigurările unde Astra este acționar și încă două societăți care au legătură cu domeniul de activitate al asigurătorului. Potrivit legii, toate aceste acțiuni vor merge la masa credală a Astra și vor dispărea, prin urmare, din portofoliul familiei Adamescu. Cea mai importantă deținere a  Astra este, din analiza Profit.ro, cea de la Compania Hotelieră Intercontinental.

Astra, prin Agenția sector 3, are aproape 17% din titlurile operatorului hotelului Intercontinental și este al doilea mare acționar după un offshore cipriot despre care presa a scris că este controlat tot de Adamescu.

Participarea Astra la capitalul social a fost de 13,6 milioane de lei, valoare apropiată de prețul care ar putea fi obținut dacă participația ar fi vândută la bursă. Aceeași companie de asigurări falimentară deține aproximativ 6% din titlurile World Trade Center București (societate aflată, de asemenea, în insolvență), dar și jumătate din acțiunile Germanischer Lloyd Industrial Services România, o companie specializată în certificări pentru manageri, produse și sisteme, deținută împreună cu grupul german DNV-GL.

Prin intermediul unor firme care au ca acționar majoritar societatea Astra, intrată în faliment, erau controlate și clădirile care funcționau ca sedii, dar și societatea care organiza cursuri de pregătire pentru angajații proprii (Astra Activ Imob, Astra Safe Imob și Astra Training). Niciuna dintre cele trei firme nu este în insolvență.

Nu în ultimul rând, Astra are 15% din titlurile Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor, entitatea care încheie asigurările obligatorii de locuință.

Pe data de 28 aprilie 2016, Curtea de Apel București a decis că societatea Astra Asigurări este falimentară.

În luna august a anului trecut, după un an și jumătate de administrare specială, ASF a decis să ceară falimentul Astra.

Fondul de Garantare a Asiguraților a început plata despăgubirilor către clienții Astra și către terții păgubiți de aceștia. Valoarea maximă a despăgubirilor estimate de FGA ar fi de aproximativ 550 de milioane de lei.

În momentul în care i s-a cerut falimentul, Astra mai avea în portofoliu 2,5 milioane de polițe de asigurare și 1,8 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
kpmg
faliment astra
onorariu kpmg
asf
misu negritoiu