25.000 de clienți BCR au semnat oferta de scădere a ratelor la credit

25.000 de clienți BCR au semnat oferta de scădere a ratelor la credit
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 21 dec 2015

Banca Comercială Română a redus ratele a 25.000 de clienți, jumătate din numărul vizat. Cea mai mare bancă locală va continua campania “Scade Rata”, menită să închidă pe cale amiabilă potențialele litigii cu clienții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Clienții care au acceptat oferta BCR și-au redus cu 25%, în medie, valoarea ratei, cea cea mai mare scădere a unei rate lunare fiind de 1.100 euro, anunță banca într-un comunicat de presă. La începutul lunii decembrie, când BCR spunea că au semnat 20.000 de clienți, reducerea medie era de 20%.

”Programul de reducere a costurilor creditelor va continua deoarece este parte integrantă din strategia de dezvoltare a BCR bazată pe construirea unei relații de încredere, pe termen lung, cu clienții noștri”, a declarat Dana Demetrian, vicepreședinte responsabil cu clienții retail și cei de private banking din BCR.

Clienții au economisit 12.500 euro, în medie, pe perioada creditului rămasă, iar valoarea medie a unui împrumut la nivel național este de 26.500 euro.

Debitorii cu credite imobiliare beneficiază de o dobândă fixă pe 5 ani de 4,95%/an și de 5,45% pe 10 ani, iar cei cu credite de nevoi personale cu ipotecă de o dobândă de 5,95%/an pentru dobânda fixă pe 5 ani și 6,45%/an pentru dobânda fixă pe 10 ani. După această perioadă, dobânda va fi calculată la ROBOR/EURIBOR/LIBOR la 6 luni + 3%, respectiv +4% pentru clienții cu garanție imobiliară.

Înainte de 2010, banca deținută de austriecii de la Erste utiliza o dobânda variabilă în funcție de indicatori interni. În timpul crizei, dobânzile clienților au crescut, în timp ce referințele la euro de pe piețele internaționale scădeau la minime istorice. Nemulțumiți, mii de clienți au chemat creditorul în instanță pe motiv că acesta ar fi inserat clauze abuzive în contractele de credit.

Banca se află în mai multe procese cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor care vizează mai multe clauze din contractele încheiate înainte de 2010, inclusiv pe cea de dobândă. Dacă va pierde procesele, BCR va fi obligată de instanță să elimine prevederile considerate în neregulă din toate contractele în derulare.

Recent, BCR a pierdut, la Înalta Curte de Casație și Justiție, un proces cu un grup de 200 de clienți. Curtea a decis că banca a utilizat o formulă ilegală pentru calculul dobânzilor în contractele în euro, unde făcea referire la “dobânda de referință variabilă”.

viewscnt
Afla mai multe despre
scade rata
bcr
campanie reducere rate bcr