Dobânzile la lei au scăzut la un nou minim istoric

Dobânzile la lei au scăzut la un nou minim istoric

Evolutia Robor

Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 5 ian 2016

Vești bune pentru cei cu credite în lei cu dobânzi variabile. Cotația Robor la trei luni a ajuns la 1%, cel mai redus nivel istoric.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Firmele și persoanele fizice care caută un credit la începutul anului ar putea plăti dobânzi mai mici băncilor. Cotația Robor la 3 luni, cea mai utilizată de către instituțiile de credit pentru calculul dobânzilor variabile, a scăzut la 1%.

La finele lui 2015, dată la care băncile au actualizat dobânzile variabile, Robor la 3 luni era la 1,02%, mai mic cu jumătate de punct procentual decât la precedenta actualizare de la finele lunii septembrie. În ultimul an, dobânda cheie mai mică și lichiditatea amplă au dus la scăderea Robor cu 0,7 puncte procentuale.

În momentul de față, dobânda pentru creditul ipotecar de tip Prima Casă e de cel mult 3% pe an, după ce Guvernul a redus marja băncilor cu jumătate de punct procentual, la maximum 2%.

România ar putea intra în rândul țărilor foarte dezvoltate în următorii doi ani CITEȘTE ȘI România ar putea intra în rândul țărilor foarte dezvoltate în următorii doi ani

Dobânda medie la creditele în sold acordate de bănci era de 6,5% la sfârșitul lunii octombrie, în scădere cu un punct procentual de la începutul lui 2015. În cazul creditelor noi, dobânda era de 5,9%, însă scăderea de la începutul anului a fost mai mică, de 0,6 pp.

Ratele mai mici de dobândă au contribuit, probabil, la creșterea creditului în lei. Soldul împrumuturilor în lei a crescut cu 2,2% în noiembrie, o rată lunară obișnuită în ultimii doi ani, la peste 111 miliarde de lei, și cu aproape 19% în termeni anuali.

Soldul aferent companiilor a crescut cu 2,3% în termeni lunari și cu 10,1% în termeni anuali. Creditul acordat populației a crescut cu 2,1% în termeni lunari și cu 30,3% în termeni anuali, la aproape 52 de miliarde de lei.

Creditul în lei l-a depășit anul trecut pe cel în valută, după mai mulți ani în care creditarea în monedă străină a fost sever restricționată de către BNR.

BNR are ședință de politică monetară joi

Banca centrală va stabili joi dacă mișcă sau nu dobânda cheie de la nivelul actual de 1,75% pe an sau dacă eliberează din rezervele minime ale băncilor. Economiștii din bănci chestionați de Bloomberg spun că BNR va lăsa dobânda neschimbată la această ședință.

viewscnt
Afla mai multe despre
robor
robor 3m
scadere dobanzi
dobanzi lei