Pragul de 250.000 de franci elvețieni din proiectul de lege pentru conversia creditelor a fost eliminat în Comisii

Pragul de 250.000 de franci elvețieni din proiectul de lege pentru conversia creditelor a fost eliminat în Comisii
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 17 oct 2016

Comisiile reunite Juridică și de Buget, finanțe și bănci au eliminat plafonul de 250.000 de franci elvețieni introdus anterior chiar de către aceeași deputați în proiectul de lege care vizează conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării. Dobânzile creditelor convertite în lei vor fi negociate între bănci și clienți, potrivit unui alt amendament aprobat. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia urmează să întocmească un raport de înlocuire, după ce se va consulta cu Departamentul legislativ, astfel încât proiectul să intre la votul final în ședința de mâine a Camerei Deputaților, potrivit președintelui Comisiei Juridice Ciprian Nica (PSD).

Plafonul de 250.000 de franci fusese introdus la propunerea lui Viorel Ștefan (PSD), președintele Comisiei de buget, și votat de deputații PSD, alături de alt amendament care impunea condiția ca beneficiarul conversiei să aibă un grad de îndatorare mai mare de 50% din veniturile nete, care a fost respins ulterior la votul pe articole din plen.  

Din raportul inițial, adoptat săptămâna trecută, deputații au mai eliminat și o prevedere prin care conversia la cursul de la data acordării creditelor ar fi urmat să se facă și prin hotărâre judecătorească, în lipsa unui act adițional. Au schimbat și modul în care vor fi aplicate noile dobânzi pentru împrumuturile în lei, care urmează să fie negociate și nu păstrate la nivelul la care erau pentru contractele în franci elvețieni.

"Art. 49 indice 2, alin. 3 - Conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit sau, în lipsă, prin Hotărâre judecătorească, la cursul de schimb la data încheierii contractului. Clauzele inițiale relative la costuri rămân neschimbate, cu condiția să fie mai favorabile consumatorului. In caz contrar, costurile creditului vor fi ajustate în raport cu cele practicate de creditor în mod curent la momentul conversiei", se arată în amendamentul adoptat inițial la proiectul de Lege pentru modificarea OUG 50/2010.

După modificare, articolul a căpătată forma de mai jos:

"Conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit, la cursul de schimb la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiului bunei credințe și diligenței profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator"

Deputatul Ana Birchall (PSD), care a propus eliminarea acestei sintagme, susține că băncile ar fi utilizat aceste prevederi pentru a refuza conversia.

Máté András-Levente (UDMR) susține că eliminarea acestui paragraf lasă debitorii fără dreptul de a mai da banca în judecată.

Deputații nu au mai discutat și despre motivele pentru care au schimbat modul în care vor urma să fie calculate dobânzile.

Comisiile reunite au mai adoptat și un amendament care prevede că debitorii care au semnat acte adiționale de conversie cu banca pot solicita instituției de credit să revină la contractul inițial în franci elvețieni, urmând ca ei să beneficieze de o nouă conversie în condițiile acestei legi. Băncile pot accepta solicitarea consumatorilor, însă nu sunt obligate să o facă, potrivit prevederilor din amendamentul votat.

Deputații au discutat dacă să impună sau nu obligativitatea ca băncile să revină la contractele inițiale la cererea consumatorilor. Fără această obligație articolul “nu valorează nici cât o ceapă degerată”, spune Daniel Fenechiu (Partidul Național Democrat), “băncile nu vor și asta e”, adaugă el.

Un amendament similar, susținut de Daniel Zamfir (PNL) și Ciprian Nica a căzut la vot la ultimul periplu al proiectului prin comisiile de raport.

Zamfir a propus și înlocuirea termenului în care legea va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial de la 60 de zile la 15 sau 30 de zile, pentru că legea va mai sta încă 5 zile la Cameră, după care 20 de zile la Președinție. Propunerea a căzut la vot.

“Să le dăm un termen de 60 de zile astfel încât să-și reevalueze contractele în franci elvețieni și să fie pregătite”, a declarat Nica, care a adăugat că depinde de președinte să promulge legea mai repede.

Dacă trece și de votul final din Camera Deputaților, proiectul va ajunge la Klaus Iohannis, care are dreptul să ceară un control al Curții Constituționale înainte de promulgare sau îl poate trimite la reexaminare.

Băncile s-au opus proiectului de lege, care ar face ca soldul actual al celor circa 54.000 de credite să fie convertit la cursul de 1,9-2,1 lei.franc de la data acordării, față de 4 lei/franc în prezent.

Banca Națională a României estimează pierderi de 2,4 miliarde de lei pentru bănci, în situația în care soldul de 5,7 miliarde de lei al împrumuturilor în moneda elvețiană este convertit la cursul istoric, iar pierderea estimată cu ajustări pentru depreciere deja recunoscute este de aproape 1,7 miliarde de lei.

Totodată, băncile ar avea nevoie de 1,2 miliarde de euro pentru a închide pozițiile valutare, portivit BNR. Două bănci ar intra cu solvabilitatea sub nivelul reglementat, ca urmare a efectelor cumulate ale conversiei, susține BNR, într-o scrisoare trimisă Parlamentului.

viewscnt
Afla mai multe despre
conversie
credite franci elvetieni