Acțiunile europene au scăzut la minimul ultimelor 13 luni, pe fondul temerilor privind încetinirea economiei globale

Acțiunile europene au scăzut la minimul ultimelor 13 luni, pe fondul temerilor privind încetinirea economiei globale
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 20 ian 2016

Acțiunile europene au scăzut cu până la 3,5% în prima jumătate a ședinței de miercuri, la minimul ultimelor 13 luni, pe fondul îngrijorărilor privind încetinirea creșterii economiei globale și continuarea declinului în sectorul petrolier. Datele privind reducerea semnificativă a veniturilor giganților petrolieri, în frunte cu Royal Dutch Shell, au intensificat ordinele la vânzare din piețe, relatează Bloomberg și MarketWatch.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 13:30, indicele Stoxx Europe 600 era în coborâre cu 2,87%, după ce pe parcursul dimineții a scăzut cu până la 3,5%. Companiile din sectorul energetic au fost cele mai afectate, înregistrând un declin de peste 3,6%, potrivit datelor FactSet.

Titlurile Shell se tranzacționau în scădere cu 5,4%, după ce compania a estimat că ieftinirea dramatică a petrolului în ultima parte a anului trecut a dus la înjumătățirea profitului pentru perioada octombrie-decembrie, la aproximativ 1,6-1,9 miliarde dolari.

În Asia, temerile referitoare la prăbușirea cotațiilor aurului negru și evoluția sub așteptări a economiei chineze au dus principalii indici pe minus cu peste 3,8%. Indicele Nikkei al bursei japoneze a scăzut cu 3,7%, la 16.416,19 puncte, cel mai redus nivel din ultimele 15 luni. Indicele a pierdut 21% de la cel mai recent vârf, atins în iunie anul trecut.

Totodată, bursa de la Hong Kong a încheiat cu un declin de 3,82%, la cel mai scăzut nivel din iulie 2012, în timp ce piața de capital sud-coreeană a închis pe minus cu 2,34%.

Fondul Monetar Internațional (FMI) a revizuit marți în scădere estimările privind creșterea economiei mondiale în 2016 și 2017, pentru a treia oară în mai puțin de un an, pe fondul căderii prețurilor pentru materii prime și al schimburilor comerciale sub așteptări raportate de China.

Încetinirea consumului în China și evoluția slabă a comerțului internațional al statului asiatic sunt printre riscurile majore cu care se confruntă în acest an piețele emergente în special și economia globală în general. Totodată, declinul accentuat al cotațiilor petrolului are un efect negativ mai pronunțat asupra economiei mondiale decât cel estimat inițial, potrivit raportului.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
europe stoxx 600
scadere