Ședință de revenire la Bursa de Valori București

Ședință de revenire la Bursa de Valori București
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 19 ian 2016

După două ședințe de scăderi consistente, astăzi indicele BET al celor mai tranzacționate titluri de la BVB a avut o zi de recuperare parțială, cu un avans de 2,6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Într-o zi cu aprecieri de 1,5%-2% a piețelor principale europene de la Londra, Paris și Frankfurt au existat și condiții pentru o sesiune de revenire la Bursa de Valori București, indicii având aprecieri între 2% și 2,80%.

Ca la carte, în trendul descendent, mișcarea de recuperare s-a realizat pe volume în scădere. Piața reglementată a adunat schimburi de aproximativ 20 milioane lei, rulajele raportate fiind salvate de schimburile însumând 28,69 milioane lei realizate pe segmentul XDS1 al pieței AeRO cu titluri ale firmei Practic București (PRBU) care astăzi au înregistrat o creștere de aproape 25%.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP), cele mai tranzacționate în sistemul regular, au totalizat transferuri de 3,11 milioane lei, cotația urcând cu 2,28%, până la prețul de 0,719 lei/acțiune. O mișcare de o amplitudine de două ori mai mare (+4,76%) am consemnat pe titlurile Banca Transilvania (TLV), care au închis ședința la prețul de 2,2 lei/acțiune pe al doilea rulaj al zilei, de 2,85 milioane lei. O valoare apropiată, respectiv 2,87 milioane lei, a avut-o și tranzacția specială efectuată în piața deal cu titluri FP. Tot pe acest segment s-au mai realizat alte două schimburi cu acțiuni Transelectrica (TEL) și Transgaz (TGN) cu valoare însumată cu puțin peste un milion de lei.

Transgaz a prelungit cu 9 luni contractul de tranzit cu Gazprom, exporturile românești de gaze spre Ucraina se amână CITEȘTE ȘI Transgaz a prelungit cu 9 luni contractul de tranzit cu Gazprom, exporturile românești de gaze spre Ucraina se amână

Titlurile transportatorului de gaze Transgaz au fost pe locul trei în topul tranzacțiilor, cu volume echivalente cu 2,79 milioane lei, într-o zi în care s-au apreciat cu 2,45%, până la prețul de 251,00 lei/acțiune. Aprecieri de 2% au avut și titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) și OMV Petrom (SNP), pe fondul unor transferuri de 2,43 milioane lei și, respectiv 2,20 milioane lei.

Indicele BET se întoarce peste pragul de referință de 6.100 puncte

Acesta este contextul în care indicele BET, al titlurilor lichide a urcat cu 2,6%, la 6.175,52 de puncte, trecând din nou peste reperul tehnic de 6.100 de puncte, care reprezintă maximele relative din anii 2005, 2010 și 2011.

Mișcarea de recuperare a indicelui BET-FI a avut o dinamică de 2,29%, până la valoarea de 26.752,58 puncte, în timp ce avansul indicelui BET Plus a fost de 2,75%. Indicele energetic BET-NG a subperformat și astăzi mediei pieței (+1,96%). Din componența sa, acțiunea Romgaz Mediaș (SNG) a făcut un rebound de 1,51%, până la prețul de 23,50 lei/acțiune, prima zi "verde" pe acest emitent de la începutul anului. Dacă în 6 din ultimele 10 ședințe de tranzacționare schimburile pe acest simbol au depășit nivelul de 4 milioane lei, astăzi rulajul s-a cifrat la numai 1,47 milioane lei.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
omv petrom
banca transilvania
transgaz