Conpet supune unei noi AGEA în iulie majorarea de capital în aceiași parametri. Piața deocamdată nu reacționează negativ

Conpet supune unei noi AGEA în iulie majorarea de capital în aceiași parametri. Piața deocamdată nu reacționează negativ
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 31 mai 2016

Consiliul de Administrație al Conpet Ploiești a convocat pentru 5/7 iulie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor. Pe ordinea de zi figurează majorarea de capital în termenii respinși de investitorii de portofoliu în luna mai. Statul vine cu aport în natură de 54,13 milioane lei, contravaloarea terenurilor, iar acționarii din piață trebuie să vină cu 38,06 milioane lei, cash. Deși aceștia sunt parametrii care au condus la o scădere de peste 25% a titlurilor Conpet în primăvară, reacția din prima oră de tranzacționare nu a fost foarte negativă. Acțiunile sunt „pe verde”, la 70 lei pe unitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Au blocat cu „forfait” majorarea de capital de la mijlocul acestei luni care i-ar fi obligat să vină cu bani de acasă. Acum acționarii investitori de portofoliu de la Conpet Ploiești (COTE) se confruntă cu aceeași perspectivă. Consiliul de Administrație al companiei specializată în transportul de țiței prin conducte a convocat ieri seara o nouă Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor, în care propune o majorare de capital în aceiași parametri care anterior au speriat piața.

Statul, prin Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, acționar cu 58,71% al Conpet, vine cu aport în natură de 54,13 milioane lei, reprezentând contravaloarea terenurilor, iar acționarii din piață trebuie să aducă 38,06 milioane lei. Astfel, numai pentru a-și conserva participațiile, fiecare investitor ar trebui să cumpere câte o acțiune la fiecare 3,22 titluri deținute la valoarea nominală de 3,3 lei pe unitate.

Este propunerea care a căzut acum 2 săptămâni, fiind blocată de investitori de portofoliu precum fondul Utilico Emerging Markets, SIF Moldova (SIF2) sau fondurile de pensii ale Raiffeisen și BCR, fondurile mutuale Erste. Pemntru ca emitentul să-și treacă propunerea, ar fi fost nevoie, potrivit legislației în vigoare, de cel puțin 85% din acțiuni, cvorum neîntrunit nici la prima convocare (83,88%), nici la cea de-a doua convocare (76,85%).

Minoritarii blochează prin \ CITEȘTE ȘI Minoritarii blochează prin "forfait" majorarea capitalului Conpet cu terenurile statului

Prima convocare a condus la o scădere accelerată a titlurilor Conpet. Acestea s-au depărtat cu peste 25% de maximul de 90 lei/acțiune, consemnat intraday în sesiunea bursieră din 30 martie. Investitorii au preferat, practic, să-și arunce pachete în piață, cu aversiune la perspectiva de a veni cu bani de acasă pentru a susține majorarea de capital.

Astăzi reacția în piață nu a mai fost la fel de negativă. Cu 2 ore și jumătate de la deschiderea ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București, titlurile erau cotate la 70,00 lei/acțiune, în urcare cu 2,04% peste referința de ieri, când am consemnat, de asemenea, o sesiune de aprecieri, pe fondul unei lichidități record pentru ultima jumătate de an de 2,48 milioane lei. Astăzi, rulajul se ridică, cu 30 de minute după ora prânzului, potrivit platformei de tranzacționare online a IFB Finwest, la puțin peste 326.000 de lei. Revenirea din minimele consemnate la jumătatea acestei luni a titlurilor Conpet a fost însoțită de volume importante, sesiunea de ieri fiind cea de-a 3-a cu transferuri de peste 2 milioane lei, cele mai mari tranzacții de o zi pe respectivul simbol din ultimele 6 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
conpet
bvb
utilico
bursa
energie
ministerul energiei
erste
bcr
fonduri de pensii
raiffeisen