Consolidarea acțiunii SIF Moldova, contestată de Asociația Investitorilor, se apropie de judecata pe fond

Consolidarea acțiunii SIF Moldova, contestată de Asociația Investitorilor, se apropie de judecata pe fond
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 sep 2016

SIF Moldova a notificat astăzi piața cu privire la un litigiu prin care Asociația Investitorilor pe Piața de Capital atacă pe fond decizia Adunării Generale a Acționarilor din aprilie privind majorarea de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii. Procesul nu are termen, însă un litigiu similar se va judeca în ședința de joi a Tribunalului Bacău, fiind vorba de atacarea pe fond a deciziei AGEA din ianuarie având ca obiect tot consolidarea valorii nominale a acțiunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Demersul de consolidare a valorii nominale a acțiunii inițiat de SIF Moldova (SIF2), atacat de Asociația Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), intră pe rolul instanței care va avea de judecat pe fond legalitatea operațiunii de piață. Emitentul a notificat astăzi piața, prin intermediul portalului Bursei de Valori București, că Asociația a inițiat un nou proces, înregistrat la Tribunalul Bacău pe data de 29 iulie, prin care contestă decizia Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor din 25 aprilie privind majorarea de 25 de ori a valorii nominale a acțiunii la 2,5 lei, de la 0,10 lei.

Litigiul vizează operațiunea în piață în sine asupra căreia SIF Moldova și-a anunțat intenția încă din decembrie 2015 și pe care, tot de atunci, Asociația Investitorilor a considerat-o ca o veritabilă „expropriere”, de vreme ce ar urma să-i scoată din acționariat pe cei peste 5 milioane de acționari care au primt așa-numitele pachete reziduale la SIF-uri prin programul de privatizare în masă de la jumătatea deceniului trecut. Este o miză de aproximativ 10 milioane de euro, având în vedere dimensiunea acestor pachete de 59 milioane acțiuni și valoarea actuală de piață a acestora, de 0,77 lei pe unitate.

Tot la Tribunalul Bacău, la începutul acestei primăveri, s-a mai desfășurat un proces între AIPC și SIF Moldova - care viza doar blocarea înregistrării la Registrul Comerțului și publicarea în Monitorul Oficial al deciziei AGEA din 13 ianuarie - câștigat de emitentul listat la cota BVB, însă abia după ce, pe căi procedurale, contestatarul a reușit să prelungească procesul până la ieșirea din calendarul operațiunii de piață. Este felul în care AIPC a reușit să „trântească” operațiunea de consolidare a valorii nominale.

EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Maximum 5.000 de lei, prețul plătit de Asociația Investitorilor pentru a bloca operațiunea de consolidare a acțiunilor SIF Moldova

De atunci, acționarii SIF Moldova au votat în ziua Adunării Generale de bilanț pentru derularea operațiunea de piață, însă fără un calendar precis. Consiliul de Administrație urmează să treacă la pașii propriu-ziși ai operațiunii de îndată ce va avea clarificările juridice necesare.

În luna februarie a acestui an, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Mircea Ursache, declarase la un eveniment pe teme bursiere că operațiunea de piață vizată de SIF Moldova nu are temei legal și că ar trebui operate modificări ale cadrului juridic pentru ca aceasta să se poată desfășura. Afirmația lui Ursache a fost folosită de președintele Asociației Investitorilor în cadrul procesului de la Bacău, invocând în fața președintelui de ședință argumnetul autorității: "Domnul Ursache nu este vicepreședinte pentru că are pe cineva deasupra; deasupra dumnealui în România, pe piața de capital, nu este decât Dumnezeu."

Asociația Investitorilor pledează, instanța consemnează: Pe piața de capital deasupra lui Mircea Ursache ierarhic nu este decât Dumnezeu CITEȘTE ȘI Asociația Investitorilor pledează, instanța consemnează: Pe piața de capital deasupra lui Mircea Ursache ierarhic nu este decât Dumnezeu

Între timp, o decizie de la jumătatea lunii iulie a ASF a respins prospectul pentru o operațiune similară de consolidare a valorii nominale a acțiunii Confecții Vaslui (COVB), societate listată la Sibex. Motivația este legată de tratamentul aplicat investitorilor care tranzacționează între cele 2 date de înregistrare ale operațiunii. Extrapolată la cazul SIF Moldova, decizia implică faptul că o consolidare a valorii nominale a titlurilor societății nu poate fi făcută decât prin suspendarea de la tranzacționare pe un termen mai lung a respectivelor acțiuni.

Este ceea ce a stârnit controverse în februarie - la suspendarea de la tranzacționare a acțiunilor SIF Moldova – între emitent, Bursa de Valori București și reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară. Și atunci, multiple surse din piață au declarat pentru Profit.ro că reglementatorul are obiecția potrivit căreia titlurile ar trebui blocate de la tranzacționare între ambele date de înregistrare.

O consolidare a valorii nominale după modelul propus de SIF Moldova a fost respinsă de ASF CITEȘTE ȘI O consolidare a valorii nominale după modelul propus de SIF Moldova a fost respinsă de ASF

Procesul semnalat astăzi de SIF Moldova nu are termen, însă un litigiu similar este pe rolul Tribunalului Bacău joi. Este vorba despre contestarea deciziei cu același obiect al operațiunii de consolidare a valorii nominale a acțiunii, luată a AGEA din 13 ianuarie. În contestația depusă la Tribunalul Bacău, AIPC susține, de altfel, că nu există temei legal pentru derularea unei astfel de proceduri. Astfel, cu excepția procedurii de squeeze-out reglementată de art. 206 din Legea pieței de capital 297/2004, nu există în legislația din România un alt mecanism prin care acționarilor să le fie extrase din proprietate, fără voința lor, acțiunile deținute la o societate listată, spune documentul remis instanței.

Mai există și un litigiu asupra căruia SIF Moldova nu a informat piața și care are termen pe 21 septembrie, înregistrat la Judecătoria Sectorului 3 din București. În acesta, Asociația Investitorilor cheamă în judecată atât SIF Moldova, cât și Raiffeisen Bank, având ca obiect o contestație la executare.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif moldova
aipc
bursa
bvb
mircea ursache
asf
tribunal