Fondul Proprietatea vinde până la 6,4% din acțiunile OMV Petrom pentru aproape 200 milioane euro

Fondul Proprietatea vinde până la 6,4% din acțiunile OMV Petrom pentru aproape 200 milioane euro
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 oct 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul pentru oferta publică secundară prin care Fondul Proprietatea va ceda până la 6,4% din titlurile OMV Petrom, la un preț maxim de 0,244 lei/acțiune, aproape de actuala valoarea de piață a pachetului de aproape 200 milioane euro. Subscrierile încep mâine, iar o parte din ofertă va fi derulată la Londra, prin intermediul certificatelor de depozit de tip GDR.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fondul Proprietatea (FP) pune pe piață în aceste zile un pachet de până la 3,64 miliarde acțiuni OMV Petrom (SNP), reprezentând 6,4% din titlurile celei mai importante companii petroliere din România. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul ofertei de vânzare, care are un preț maximal de 0,244 lei/acțiune, echivalent cu închiderea de ieri a ședinței de tranzacționare de la Bursa de Valori București.

Dacă operațiunea de piață care începe mâine ar fi executată la prețul maximal și pentru întreg pachetul de acțiuni, valoarea acesteia s-ar ridica la 888,40 milioane lei (199,07 milioane euro). Reacția din piață a fost moderată, cotația coborând cu 1,02%, până la prețul de 0,2415 lei/acțiune, cu o jumătate de oră înainte de finalul sesiunii bursiere, conform platformei de tranzacționare a IFB Finwest.

Într-o declarație pentru Profit.ro, Simion Tihon, broker la Prime Transaction, amintea că cea mai mare parte a ofertelor derulate de Fondul Proprietatea s-au executat la prețuri cu aproximativ 10% sub cotația de piață a emitentului din momentul anunțării operațiunii de piață. Dacă acest lucru s-ar întâmpla și în cazul de față, FP riscă să înstrăineze pachetul de acțiuni la un preț chiar mai prost decât cel la care a vândut statul cu un an în urmă, mai observa Tihon.

Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (FP): Nu suntem vânzători disperați

Operațiunea va fi derulată și la Bursa de Valori din Londra, prin intermediul certificatelor de depozit al căror preț maxim va fi de 9,16 dolari pe unitate.

Subscrierile în cadrul ofertei intermediată de banca americană de investiții Goldman Sachs alături de BCR, Erste Group și Wood & Company vor fi efectuate timp de 6 zile lucrătoare, între 6 octombrie și 13 octombrie, iar prețul final va fi comunicat către piață pe 14 octombrie.

Dacă întregul pachet pus spre vânzare va fi absorbit de către piață, Fondul Proprietatea va mai rămâne cu o deținere de aproape 12,6% din titlurile OMV Petrom.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
omv petrom
bvb
bursa
goldman sachs
bcr
erste