S&P: Lira sterlină ar putea să piardă statutul de valută de rezervă în eventualitatea unui Brexit

S&P: Lira sterlină ar putea să piardă statutul de valută de rezervă în eventualitatea unui Brexit
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 mai 2016

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se va reflecta doar într-o scădere a lirei sterline față de principalele valute ale lumii, ci ar putea pune în pericol însuși statutul de valută de rezervă deținut de moneda națională britanică, a avertizat miercuri S&P Global Ratings.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

“O eventuală părăsire a UE de către Marea Britanie ar putea periclita statutul de valută de rezervă al lirei sterline, din cauză că o astfel de decizie ar descuraja investițiile străine directe și alte intrări de capital“, spune Frank Gill, analist al agenției de evaluare financiară.

Lira sterlină este a treia cea mai folosită monedă pentru constituirea rezervelor valutare naționale, după dolarul american și euro, mulțumită încrederii pe care le inspiră economia și sistemul legal din Marea Britanie, notează Bloomberg.

Însă un vot în favoarea ieșirii din UE, la referendumul din 23 iunie, ar putea schimba acest lucru, avertizează S&P.

\ CITEȘTE ȘI "Brexit: The Movie", sau apologia unei Marii Britanii în afara UE

“Statutul de rezervă valutară conferă statelor emitente o mare flexibilitate externă și monetară, fapt care sprijină credibilitatea guvernelor“, precizează analiștii S&P, care avertizează că Marea Britanie ar putea chiar să își piardă ratingul de top ‘AAA’.

Lira sterlină, care s-a depreciat puternic în ultimele luni față de dolar și euro pe fondul îngrijorărilor referitoare la o posibilă ieșire a Marii Britanii din UE, a recuperat pierderile suferite, după ce mai multe sondaje au arătat că tabăra care susține rămânerea în UE câștigă tot mai mult teren în fața rivalilor.

Miercuri, moneda britanică s-a apreciat cu 0,6% față de dolar, la 1,4716 unități. Față de euro, lira a avansat cu 0,25%, la 1,3169 unități, cea mai bună cotație din ultimele peste trei luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
lira sterlina
valuta de rezerva
s&p global ratings
brexit
marea britanie