Șeful Monte dei Paschi a demisionat, ca un nou CEO să obțină sprijinul investitorilor pentru planul de salvare

Șeful Monte dei Paschi a demisionat, ca un nou CEO să obțină sprijinul investitorilor pentru planul de salvare
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 sep 2016

Directorul general al băncii italiene Monte dei Paschi di Siena, Fabrizio Viola, a acceptat să demisioneze, pentru ca un nou CEO să încerce să convingă investitorii să accepte un plan de salvare a instituției financiare, care a obținut în iulie cele mai slabe rezultate la testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Planul de salvare trebuie să elimine credite mneperformante de 28 de miliarde de euro și prevede și o majorare de capital de până la 5 miliarde de euro, pentru acoperirea pierderilor generate de vânzarea împrumuturilor problemă, scrie News.ro.

Monte dei Paschi a anunțat joi că lucrează la numirea cât mai rapidă a unui director general, iar Viola va rămâne în funcție până atunci.

Marco Morelli, șeful America Merrill Lynch în Italia, va prelua cel mai probabil funcția lui Viola, a declarat o sursă apropiată situației.

”Va fi el în proporție de 99%”, a spus sursa, adăugând că decizia de înlocuire a lui Viola a fost luată pentru că banca are nevoie de o schimbare care să convingă investitorii să participe la majorarea de capital de până la 5 miliarde de euro, acesta fiind unul dintre pilonii planului de salvare.

O persoană apropiată de Morelli, care a fost director financiar al Monte dei Paschi până în 2010, a declarat că acesta nu a fost contactat încă.

O altă sursă a spus că Corrado Passera, care a fost ministru al Industriei și a condus banca Intesa Sanpaolo, ar putea fi și el un candidat.

Sanofi și Henkel vând obligațiuni cu dobândă negativă, o premieră pentru companiile private - surse CITEȘTE ȘI Sanofi și Henkel vând obligațiuni cu dobândă negativă, o premieră pentru companiile private - surse

Passera, susținut de banca elvețiană UBS, a prezentat în iulie un plan de salvare pentru Monte dei Paschi, respins însă de board-ul instituției financiare.

Monte dei Paschi s-a angajat în fața BCE să efectueze majorarea de capital înainte de sfârșitul acestui an.

Una dintre surse a spus că atragerea de fonduri este mai probabil să aibă loc în ianuarie sau februarie 2017, ceea ce ar permite ca situația politică din Italia să devină mai clară.

Vulnerabilitatea Monte dei Paschi, a treia mare bancă din Italia, este un pericol pentru sistemul bancar din această țară, pentru economiile a mii de mici in vestitori și pentru autoritatea politică a premierului Matteo Renzi, care organizează în această toamnă un referendum pentru modificarea Constituției.

viewscnt
Afla mai multe despre
monte dei paschi
fabrizio viola