Poșta Română a revenit pe pierdere în 2015, iar afacerile au scăzut sub 1,1 miliarde de lei

Poșta Română a revenit pe pierdere în 2015, iar afacerile au scăzut sub 1,1 miliarde de lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 3 iun 2016

Poșta Română, cel mai mare jucător de profil, a consemnat afaceri de 1,08 miliarde de lei în 2015, în scădere cu 4,2% față de anul precedent, și a înregistrat o pierdere netă de 33 milioane de lei, de la un profit net de 22,9 milioane de lei în 2014, rezultatul negativ fiind efectul amenzii aplicate de Consiliul Concurenței, conform datelor companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Profitul net din 2014 a fost influențat ocazional de veniturile de 45,14 milioane de lei rezultate din cedarea colecției de timbre către Banca Națională a României. Prin eliminarea acestei influențe, compania ar fi încheiat anul 2014 cu o pierdere de 1,7 milioane de lei, se arată în raportul anual al companiei consultat de Profit.ro

La începutul lunii martie a acestui an, operatorul a anunțat că obținut anul trecut un profit brut de 19,2 milioane de lei, ca urmare a reducerii cheltuielilor, în condițiile în care, se preciza într-un comunicat, compania se confruntă cu o scădere a încasărilor din activitatea de bază.

O lună mai târziu, Consiliul Concurenței (CC) a anunțat Poșta Română ca fost sanționată, printr-o decizie din decembrie 2015, cu o amendă de 33,1 milioane de lei (7,4 milioane de euro) pentru că nu și-a îndeplinit unele obligații impuse de instituție în urma unei investigații finalizate în 2010 și pentru care a fost sancționată cu 103,4 milioane de lei.

Bugetul de venituri și cheltuieli al companiei aferent anului 2015, aprobat de Executiv prin HG 726/2015, prevedea atingerea unui profit brut de 1,6 milioane de lei la venituri totale de 1,179 miliarde de lei.

Datele de la Ministerul Finanțelor Publice arată că veniturile totale ale Poștei Române au scăzut anul trecut cu 7,9%, la 1,103 miliarde de lei, iar cheltuielile totale, estimate la 1,155 miliarde de lei, au atins 1,132 miliarde de lei, în coborâre cu 2,3% față de 2014.

În intervalul 2008 – 2015, pierderea cumulată a operatorului poștal național, controlat de Ministerul Comunicațiilor, se ridică la 600 milioane de lei, din care 182,9 milioane de lei în 2011, conform datelor de Ministerul Finanțelor Publice.

Continuarea activității companiei pentru perioada următoare, spune auditorul Poștei Române, PKF Finconta, este dependentă de performanțele operaționale viitoare și/sau sprijinul financiar suplimentar din partea acționarilor sau altor surse externe de finanțare.

“Aceste circumstanțe indică existența anumitor incertitudini cu privire la capacitatea companiei de a continua activitatea în viitorul previzibil. Situațiile financiare neconsolidate nu includ nicio ajustare cu privire la aceste incertitudini. Opinia noastră nu exprimă rezerve în legătură cu acest aspect”, se arată în raportul auditorului consultat de Profit.ro.

Poșta Română a semnat, la începutul lunii mai, o scrisoare de mandat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru contractarea unui credit pe termen lung în sumă de 46,1 milioane de euro, banii urmând să intre în conturile operatorului în această vară, conform informațiilor publicate în exclusivitate de Profit.ro.

Discuțiile cu BERD au început în septembrie 2015, imediat după eșecul procesului de privatizare a Poștei Române.

Ministerul Comunicațiilor a anunțat, în septembrie 2015, că ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acțiunile Poștei Române, bpost (Belgia), nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit (15 septembrie).

Poșta Română are ca acționari Ministerul Comunicațiilor - 75% din acțiuni și Fondul Proprietatea, cu o participație de 25%.

Cu un număr mediu de 24.814 salariați în 2015, Poșta este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.

În 2009, compania avea peste 35.500 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
posta
afaceri
pierdere