Piața de panificație din România se ridică la 1,5 miliarde de euro, iar 5-6% din aceasta o reprezintă pâinea congelată importantă plină de conservanți, care este vândută în magazinele autohtone drept franzele calde și proaspete, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe pe teme agricole, vicepreședintele Vel Pitar, Dan Trifu, care s-a arătat nemulțumit că etichetele acestor produse nu sunt așezate la vedere.
"Piața de panificație din România, după cum bine știm, a ajuns la o valoare de 1,5 miliarde de euro, din care 5-6% reprezintă pâinea congelată. (...) Românii sunt în continuare păcăliți. Importăm pâine congelată pe care o vând proaspătă și caldă. Aceste produse au termen un an de zile valabiliate, de aceea conțin mulți conservați și agenți de creștere”, a spus Trifu.
În condițiile în care franzelele congelate sunt încălzite și puse în rafturi neambalate, acestea nu au atașate etichetele, astfel încât clienții nu găsesc foarte ușor ingredintele acestor produse.
Reprezentantul Vel Pitar a spus că există o lege care obligă comercianții să afișeze etichetele, dar nu este respectată și nici autoritățile nu iau măsuri pentru a impune legea, scrie News.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Mai mult, modalitatea de comecializare a pâinilor congelate poate atenta la siguranța clientului, deoarece aceste produse sunt neambalate și sunt amplasate într-un raft din care fiecare client se poate servi, consideră reprezentantul Vel Pitar, care se plânge de nivelul redus de profitabilitate din sector.

“Industria de panificație este cea mai puțin profitabilă din UE, deși s-au făcut cele mai mari investiții în ultimii 10-15 ani. În 2011-2012, sectorul de panificație a fost al doilea în funcție de cel mare număr de insolvențe și falimente”, a mai spus Trifu.