Tichetele cadou vor putea fi oferite tuturor angajaților fără impozit de anul viitor

Tichetele cadou vor putea fi oferite tuturor angajaților fără impozit de anul viitor
Diana Zaharia
Diana Zaharia
scris 1 dec 2015

Companiile vor fi mai motivate, din 2016, să le ofere tichete cadou și cadouri de sărbători tuturor salariaților pentru că nu vor mai fi impozitate, potrivit noului Cod fiscal. În prezent, scapă de impozitare doar cadourile destinate copiilor și angajatelor, în anumite condiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Noul Cod fiscal, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, prevede că nu sunt impozabile cadourile și tichetele cadou „oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase”, precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, dacă valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie, nu depășește 150 lei.

Totodată, aceeași lege stabilește că aceste avantaje, în aceleași condiții de acodare, nu intră nici în baza de calcul al contribuțiilor sociale.

În prezent, sunt neimpozabile doar cadourile date în beneficiul copiilor cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și al angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie.

În schimb, tichetele cadou, chiar dacă sunt acordate în aceste scopuri, sunt considerate avantaje în natură sau bani și se impozitează cu 16%. Însă, nu sunt incluse în baza de calcul a contribuțiilor sociale.

Pentru angajatori, cadourile sunt considerate cheltuieli sociale și sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile. De anul viitor, vor fi incluse în acest tip de cheltuieli și tichetele cadou, iar limita este majorată la 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
tichete cadou
impozit
deduceri