Lege privind cartea electronică de identitate, promulgată

 Lege privind cartea electronică de identitate, promulgată

Inquam Photos

Profit.ro
Profit.ro
scris 5 ian 2024

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 12/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

De ce este important: Buletinele electronice au început să fie emise în 2021 în Cluj, iar până la finele acestui an ar fi urmat să înceapă să fie emise și în București, respectiv în toată țara. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate.

Costul unei cărți electronice de identitate a fost până acum de 67 lei și, în proiectul pilot de la Cluj, este suportat de la buget, tocmai pentru a stimula eliberarea în acest a format a buletinelor. 

Curtea de Apel București a constatat ca fiind „încetat de drept” sechestrul pe terenurile din Băneasa ale magnatului Puiu Popoviciu CITEȘTE ȘI Curtea de Apel București a constatat ca fiind „încetat de drept” sechestrul pe terenurile din Băneasa ale magnatului Puiu Popoviciu

Potrivit legii, cartea electronică de identitate permite titularului utilizarea semnăturii electronice, precum și autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor publice sau ale persoanelor juridice de drept privat.

Actul normativ prevede, între altele, că, opțional, începând cu data realizării condițiilor tehnice, se poate elibera cartea electronică de identitate înainte de împlinirea vârstei de 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, a reprezentantului legal, a părintelui supraviețuitor, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau, după caz, în temeiul unei ordonanțe președințiale date în condițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui furnizor privat acreditat destinat protecției speciale a copilului separat temporar sau definitiv de părinți, unde se află minorul, sau a persoanei căreia i-a fost dat în plasament copilul.

Proiect: Lucrătorii fostei Securități nu pot candida la funcții publice; foștii membri ai CC - fără onoruri militare CITEȘTE ȘI Proiect: Lucrătorii fostei Securități nu pot candida la funcții publice; foștii membri ai CC - fără onoruri militare

Începând cu data realizării condițiilor tehnice pentru eliberarea cărții electronice de identitate, cartea de identitate simplă și cartea electronică de identitate se eliberează: a) cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani; b) cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 14 ani; c) cu valabilitate de 5 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani; d) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani; e) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Legea mai stipulează că certificatele pentru autentificare sau semnătură electronică și, după caz, certificatele pentru semnătură electronică calificată se utilizează pentru autentificare și după caz, semnare în raport cu sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și cu sistemele informatice ale altor instituții publice sau aparținând persoanelor juridice de drept privat.

Documentele semnate cu certificatul pentru semnătură electronică avansată au aceeași valoare ca documentele semnate olograf, stipulează legea. 

Guvernul a stabilit însă recent că doar primul buletin electronic va fi emis gratuit cetățenilor care au împlinit 14 ani și celor care trebuie sau vor să preschimbe acest document, exclusiv pe durata a 5 ani. Executivul are alocat în acest sens alocate 200 milioane euro, prin PNRR, și susține că vor fi asigurate fondurile pentru 5 milioane de astfel de buletine. 

Amenzi pentru deducerea artificială a unor cheltuieli pe firmă, inclusiv pentru a preveni externalizarea profiturilor CITEȘTE ȘI Amenzi pentru deducerea artificială a unor cheltuieli pe firmă, inclusiv pentru a preveni externalizarea profiturilor

Conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern la începutul acestui an, ”contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile”.  

Mai mult, prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Componenta C7 - Transformare Digitală, Investiția 8 - Carte de identitate electronică și semnătura digitală calificată, au fost alocate 200 milioane de euro în scopul atingerii a 8,5 milioane de cetățeni cu carte electronică de identitate, fondurile PNRR asigurând gratuitea a 5 milioane de astfel de buletine.

Acum, Guvernul a adoptat o hotărâre în care arată că opțiunea eliberării gratuite a cărților electronice de identitate ”a fost eliminată, deoarece conștientizarea populației în direcția adoptării cărții electronice de identitate, suportând costul acesteia, nu ar fi suficient de determinantă”. Cu alte cuvinte, Executivul susține că eliberarea gratuită a tututor cărților electronice de identitate nu i-ar convinge pe români să opteze pentru aceasta.

Prin urmare, proiectul prevede: ”Oferirea gratuită a unei cărți electronice de identitate persoanelor care au împlinit vârsta de 14 ani, contravaloarea fiind asigurată o singură dată din fonduri externe nerambursabile și o singură dată într-un interval de 5 ani, din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat”.

Scutirea de la plata cărții electronice de identitate, a persoanelor cu vârsta mai mare de 14 ani, pentru prima cerere, într-un interval de 5 ani, va fi admisă în următoarele situații:

- pentru prima carte electronică de identitate, solicitată începând cu vârsta de 14 ani;

- la expirarea valabilității actului de identitate;

- dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului ori data nașterii;

- în cazul schimbării domiciliului;

- în cazul atribuirii unui nou CNP;

- în cazul deteriorării actului de identitate;

- în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;

- când imaginea facială nu mai corespunde cu fizionomia titularului;

- în cazul schimbării sexului;

- în cazul anulării;

- pentru schimbarea, la cerere, a actelor de identitate aflate în termenul de valabilitate.

CONFIRMARE Guvernul declară anul viitor trei zile libere, pe lângă sărbătorile legale. Care vor fi minivacanțele din 2024 CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul declară anul viitor trei zile libere, pe lângă sărbătorile legale. Care vor fi minivacanțele din 2024

Textul hotărârii arată că persoanele cu vârsta mai mare de 14 ani sunt scutite de la plata contravalorii cărții electronice de identitate solicitate, pentru prima cerere, într-un interval de timp de 5 ani și ori de câte ori este necesar, iar condiția de vârstă se consideră a fi îndeplinită cu 30 de zile înainte de împlinirea vârstei de 14 ani. Deci doar pentru această categorie de populație va fi asigurat gratuit buletinul electronic, iar beneficiarii trebuie să solicite cartea electronică de identitate în cele 6 luni premergătoare împlinirii celor 14 ani.

Pentru cărţile electronice de identitate emise cu un termen de valabilitate de 5 ani, intervalul de timp pentru cerere de elinerare gratutiă se consideră a fi îndeplinit cu 180 de zile înainte de împlinirea acestuia.

Verificarea îndeplinirii condițiilor necesare scutirii de la plata contravalorii cărții electronice de identitate se realizează la preluarea cererii de către personalul serviciului public comunitar de evidență a persoanelor/D.G.E.P.”, mai prevede proiectul de act normativ.

Conform impactului calculat, Guvernul va cheltui în acest scop doar 210 milioane lei în doi ani (70 milioane lei în 2026 și 140 milioane lei în 2027), față de cele 200 milioane de euro alocați în PNRR. Având în vedere costurile emiterii buletinelor electronice, estimate în prezent de C.N. ”Imprimeria Națională” la nivelul de 67 lei/carte, sumele de 70 milioane lei și 140 milioane lei aferente anilor 2026 și 2027 sunt rezultatul estimării costurilor pentru emiterea a aproximativ 1,05 milioane buletine pe anul 2026 și 2,1 milioane pe anul 2027.

Hotărârea mai prevede că sunt scutiți de la plata contravalorii cărții electronice de identitate și titularii cărților eliberate în cadrul proiectului pilot derulat la nivelul județului Cluj, pentru prima solicitare după finalizarea proiectului pilot.

Dintre cărțile de identitate aflate în circulație în prezent, peste 13,5 milioane urmează să expire până la data de 3 august 2031, dată la care se încheie perioada de tranziție la noul format de acte de identitate.

DECIZIE Guvernul a aprobat majorările salariale pentru profesori. Noua grilă de salarizare în 2024 CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a aprobat majorările salariale pentru profesori. Noua grilă de salarizare în 2024

La finele anului trecut, Imprimeria Națională a primit cinci oferte în cadrul unei licitații pentru un sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea și identificarea unică a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private.

Inițial, după Cluj, emiterea buletinelor electronice urma să se extindă în București de la jumătatea acestui an, iar până la finele anului și în restul țării.

Un document oficial, semnat de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, indica, luna trecută, că autoritățile nu pot sau nu vor să estimeze în prezent vreun termen de extindere a sistemului de eliberare a noilor buletine.

Mai mult, pentru că nu a implementat la timp buletinul electronic, Guvernul a fost nevoit să prelungească utilizarea buletinelor simple pentru călătorii în afara țării.

În acest document, Guvernul susține acum că ”în cursul anului 2024 va fi inițiată extinderea la nivel național a emiterii cărții electronice de identitate”.

Întrebat când vor fi eliebrate buletinele electronice în toată țara, purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a putut indicat un termen. 

Susre guvernamentale susțin că. ”În prima parte a anului 2024 va fi elaborat un calendar de extindere la nivel național al emiterii CEI astfel încât pama la finalul anului documentul electronic sa fie emis în toate cele 660 de Servicii Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor existente la nivel național”.

viewscnt
Afla mai multe despre
carte
identitate
buletin
electronic
plata
achita
cost
guvern
14 ani