Cărțile de identitate emise și după 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, vor constitui document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie, a decis Guvernul, mișcare anunțată anterior de Profit.ro. Legea prevede acum că buletinele simple, emise după aceasta dată, nu mai pot fi folosite pentru astfel de călătorii, fiind înlocuite de cartea electronică de identitate. Implementarea la nivel național a buletinelor electronice nu a avut însă loc, iar acum Guvernul este nevoit să schimbe legea pentru ca buletinele simple, emise în continuare, să poată fi folosite pentru a călători în străinătate.
De ce este important: Buletinele electronice au început să fie emise în 2021 în Cluj, iar până la finele acestui an ar fi urmat să înceapă să fie emise și în București, respectiv în toată țara. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate, dar autoritățile nu știu exact când va începe eliberarea noilor buletine la nivel național.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Ce prevede legea acum
Cartea electronică de identitate, aflată în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care o recunosc ca document de călătorie.
Cărțile de identitate emise până la data de 31 decembrie 2023, aflate în termen de valabilitate, constituie document de călătorie în statele membre ale Uniunii Europene, precum și în statele terțe care le recunosc ca document de călătorie. Cartea electronică de identitate ar fi fost actul de identitate ce urma să fie emis, după această dată, pentru exercitarea dreptului la libera circulație în aceste state.
Acest lucru înseamnă că un buletin simplu, care ar fi emis începând de anul viitor, nu ar mai fi putut fi utilizat pentru călătorii în străinătate.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor a fost prelungită. Subvenții acordateBuletinele simple, emise în continuare, utilizate în străinătate
După cum au promis în anii trecuți că buletinele electronice vor fi eliberate de anul acest în toată țara, acum Guvernul susține că ”în cursul anului 2024 va fi inițiată extinderea la nivel național a emiterii cărții electronice de identitate”.
Ca urmare, până la implmenterea sistemului, ”în cursul anului 2024”, și noile buletine ce vor fi emise vor avea același regim cu cele emise până acum.
CITEȘTE ȘI Noi norme privind plantarea pomilor lângă gardul vecinilor și de tăiere a celor de lângă construcții șl din curți, inclusiv pentru viitoare lucrăriInițial, după Cluj, emiterea buletinelor electronice urma să se extindă în București de la jumătatea acestui an, iar până la finele anului și în restul țării.
Conform documentului citat, procedura de achiziție pentru dezvoltarea și implementarea infrastructurii necesare pentru emiterea certificatului digital care se înscrie în suportul de stocare al cărții electronice de identitate a suferit mai multe contestații, ultima dintre acestea fiind soluționată definitiv de către Curtea de Apel București la data de 16.10.2023, în prezent find derulate ”proceduri specifice necesare pentru reluarea activităților in sensul celor dispuse de către instanța de judecată”.
Ministerul de Interne precizează doar că în prezent se derulează proceduri tehnice și invocă confidențialitatea și complexitatea acestora pentru a arăta că din aceste motive nu poate indica vreun termen pentru extinderea emiterii cărții electronice de identitate la nivel național.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Guvernul a majorat punctul de amendă pentru contravențiile de circulațieCostul unei cărți electronice de identitate este în prezent de 67 lei și până acum, în proiectul pilot de la Cluj, a fost suportat de la buget, tocmai pentru a stimula eliberarea în acest a format a buletinelor.