EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu IKEA, pregătește un proiect imobiliar mixt de regenerare urbană în locul fostei fabrici Dîmbovița, fondată de industriașul Prodanof și care urmează să fie demolată

EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu IKEA, pregătește un proiect imobiliar mixt de regenerare urbană în locul fostei fabrici Dîmbovița,  fondată de industriașul Prodanof și care urmează să fie demolată

Fosta fabrică de încălțăminte Dîmbovița

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 16 mai 2024

Dezvoltatorul imobiliar Vastint România, cu acționari comuni cu cei ai retailerului suedez de mobilă IKEA, planifică un proiect mixt de regenerare urbană în locul fostei fabrici de încălțăminte Dîmbovița, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910 și care urmează a fi demolată, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vastint România a acumulat, prin tranzacții multiple, mai multe terenuri cu o suprafață totală de aproape 2 hectare pe care a funcționat, în trecut, fabrica Dîmbovița. O parte din teren a fost achiziționat de la antreprenorii Pușa și Andrew Hack, care dețin brandul de mobilă Exotique, și familia Bâtlan, proprietară a brandului de încălțăminte Musette. O altă parte a fost cumpărată de la dezvoltatorul imobiliar REDS, o subsidiară a Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia.

Tranzacțiile au fost realizate la o valoare cumulată de circa 22 de milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.

CONFIRMARE FOTO Hagag semnează cu antrenorul Cosmin Olăroiu și preia proiectul rezidențial Obor Est Residence CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Hagag semnează cu antrenorul Cosmin Olăroiu și preia proiectul rezidențial Obor Est Residence

Noul proprietar a început încă de anul trecut demersurile pentru demolarea a 18 corpuri de clădire existente pe o parte din aceste terenuri, iar, recent, și-a mai anunțat intenția de a mai desființa alte 3 construcții degradate ce au făcut parte din fosta fabrică de încălțăminte Dâmbovița.


EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu IKEA, pregătește un proiect imobiliar mixt de regenerare urbană în locul fostei fabrici Dîmbovița, fondată de industriașul Prodanof și care urmează să fie demolată

Acum se propune spre demolare o tăbăcărie, un atelier de proiectare produse din piele și o clădire administrativă.

FOTO Huf Group a deschis în România cel mai mare centru de testare al companiei la nivel mondial CITEȘTE ȘI FOTO Huf Group a deschis în România cel mai mare centru de testare al companiei la nivel mondial

Activitatea de producție a încetat în jurul anilor `96, odată cu privativarea prin metoda MEBO, iar începând cu anul 2007, majoritatea bunurilor imobiliare ale fostei fabrici au fost închiriate, se arată în documentele analizate de Profit.ro.


EXCLUSIV FOTO Vastint, cu acționari comuni cu IKEA, pregătește un proiect imobiliar mixt de regenerare urbană în locul fostei fabrici Dîmbovița, fondată de industriașul Prodanof și care urmează să fie demolată

„Imobilele de pe proprietatea Vastint se află, pentru moment, într-un proces de punere în siguranță și igienizare. Vastint Romania are ca obiectiv să dezvolte un proiect mixt de regenerare urbană care să fie sustenabil și să se integreze armonios în zona respectivă și în comunitatea locală, în deplină concordanță cu nevoile acesteia. Vom face publice mai multe detalii despre acest proiect în timp util, odată ce vom finaliza planurile noastre și vom obține toate aprobările necesare“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Vastint România.

EXCLUSIV FOTO Hagag are în vizor achiziția unei noi clădiri de birouri boutique în centrul Bucureștiului. A recrutat-o pe Ana-Maria Nemțanu să se ocupe de închirieri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Hagag are în vizor achiziția unei noi clădiri de birouri boutique în centrul Bucureștiului. A recrutat-o pe Ana-Maria Nemțanu să se ocupe de închirieri

Fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910 sub denumirea de Tăbăcăria Națională, fabrica de pe cheiul Dâmboviței a fost, înainte de 1989, cea mai importantă platformă a industriei de încălțăminte din România, cu un efectiv de peste 8.000 de muncitori.

Fabrica a fost confiscată de comuniști în 1948 și rebotezată Dîmbovița, iar în 1996 a fost privatizată prin metoda MEBO.

Interesul Vastint în terenurile fostei fabrici vine și din faptul că dezvoltă, în apropiere, proiectul mixt Timpuri Noi Square. Investitorul a cumpărat, în 2010, terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi, la un preț de circa 34,6 milioane euro, și a ocupat, până acum, peste 18% din lot cu 3 clădiri cu o suprafață de birouri de 53.000 de metri pătrați, 3.700 de metri pătrați de spații comerciale și 920 de locuri de parcare. Compania mai are la dispoziție circa 3,4 hectare din teren și lucrează deja la etapa a doua de dezvoltare, care presupune construirea a două noi clădiri de birouri cu o suprafață brută de 105.000 de metri pătrați, o investiției estimată la peste 100 de milioane de euro.

PREMIERĂ Jumbo pregătește deschiderea Jumbo Mall, cu primul său magazin dintr-un mall românesc, după tranzacția anunțată de Profit.ro. Plan de extindere agresivă în România CITEȘTE ȘI PREMIERĂ Jumbo pregătește deschiderea Jumbo Mall, cu primul său magazin dintr-un mall românesc, după tranzacția anunțată de Profit.ro. Plan de extindere agresivă în România

„În prezent, toată atenția noastră este îndreptată către evoluția lucrărilor la faza a doua a proiectului Timpuri Noi Square, unde activăm zilnic pentru a continua dezvoltarea acestui important hub urban și pe închirierea spațiilor disponibile atât de la Timpuri Noi Square – unde vom reveni în cel mai scurt timp cu vești bune, cât și la Business Garden Bucharest“, au transmis reprezentanții Vastint România.

Compania activează pe piața locală din 2008 și este deținută de Vastint Group. La rândul său, Vastint Group este deținută de Interogo Holding Group, care este deținută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deține și Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad este fondatorul Interogo Foundation, iar, astăzi, fiul său Mathias Kamprad face parte din consiliul consultativ al fundației.

Investitorul imobiliar deține două proiecte de birouri în București, fiecare cu câte 3 clădiri, cu o suprafață închiriabilă totală de 95.257 metri pătrați.

Evoluția grupului IKEA în România

Suedezii de la IKEA au investit peste 450 milioane euro în România în cei 14 ani de la intrarea directă pe piață. Printre cele mai mari investiții realizate de grup în România a fost achiziția, în vara lui 2015, a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane euro. Pădurea, localizată în centrul și nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard. Ulterior, afacerile forestiere din România ale suedezilor s-au extins până la 50.000 de hectare de pădure.

Grupul suedez și-a extins activitatea la nivel local și pe sectorul imobiliar, prin intermediul Vastint. În 2010, divizia imobiliară a grupului a cumpărat terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi din București, pentru care a plătit 34,6 milioane euro. Un an mai târziu compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 miloame euro. Pe cele două loturi, Vastint România dezvoltă proiectul de birouri și locuințe Timpuri Noi Square și a finalizat construcția complexului de birouri Business Garden Bucharest.

CONFIRMARE FOTO Hagag semnează cu antrenorul Cosmin Olăroiu și preia proiectul rezidențial Obor Est Residence CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Hagag semnează cu antrenorul Cosmin Olăroiu și preia proiectul rezidențial Obor Est Residence

În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.

În 2019, IKEA a cumpărat, de la omul de afaceri Ion Țiriac, un teren de circa 8 hectare pe care s-a construit cel de-al 3-lea magazin al rețelei în România, o investiție de 60 de milioane de euro inaugurată în vara anului 2023.

Grupul IKEA este controlat, indirect, de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul anului 2018 la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost împărțită între cei trei fiii ai săi Mathias, Peter și Jonas Kamprad, care figurează cu o avere estimată la circa 1,1 miliarde dolari, fiecare, în revista Forbes.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
vastint
ikea
fabrica dambovita