EXCLUSIV Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește demolarea fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910

EXCLUSIV Vastint, cu acționari comuni cu ai IKEA, pregătește demolarea fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910

Cele două proprietăți ale Vastint din zona Timpuri Noi a Bucureștiului

Alexandru Urzică
Alexandru Urzică
scris 2 feb 2023

Dezvoltatorul imobiliar Vastint România, cu acționari comuni cu ai retailerului suedez de mobilă IKEA, pregătește demolarea halelor fostei fabrici de încălțăminte Dâmbovița din București, fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910 și cumpărată de investitorul imobiliar de la fondatorii brandurilor Exotique și Musette și de la grupul grec Ellaktor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Vastint România a cumpărat în două tranzacții separate, în 2019 și 2021, mai multe terenuri cu o suprafață totală de 14.637 de metri pătrați pe care a funcționat, în trecut, fabrica Dâmbovița. O parte din teren a fost achiziționat de la antreprenorii Pușa și Andrew Hack, care dețin brandul de mobilă Exotique, și familia Bâtlan, proprietară a brandului de încălțăminte Musette. O altă parte a fost cumpărată de la dezvoltatorul imobiliar REDS, o subsidiară a Ellaktor, unul dintre cele mai mari grupuri de construcții din Grecia. Tranzacțiile au fost realizate la o valoare cumulată de aproximativ 20 de milioane de euro, potrivit informațiilor Profit.ro.

GALERIE FOTO NEPI Rockcastle își reface portofoliul de birouri. Mai construiește un turn lângă Sky Tower, în paralel cu extinderea mall-ului Promenada CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO NEPI Rockcastle își reface portofoliul de birouri. Mai construiește un turn lângă Sky Tower, în paralel cu extinderea mall-ului Promenada

Noul proprietar își propune acum să deființeze construcțiile existente pe teren, precum și toate construcțiile și instalațiile subterane aferente din cadrul incintei, inclusiv împrejmuirea. Toate cele 18 corpuri de clădire existente pe amplasament sunt în diferite stadii de degradare, se arată în documentele prezentate de investitor autorităților.

Argumentul proprietarului în favoarea demolării este că, având în vedere funcțiunea urbanistică a zonei și dezvoltările premise, aducerea terenului la starea inițială va crește potențialul de dezvoltare.

„Terenul, pe care se află o serie de clădiri din fosta fabrică Dâmbovița S.A., reprezintă o componentă a portofoliului Vastint și face parte din planurile pe termen lung ale companiei. Pentru moment nu ne-am definitivat direcția de acțiune și dezvoltare a acestui proiect și nu avem planuri pentru a începe în curând lucrări pe această platformă.

Până în prezent și conform legislației în vigoare am efectuat prime proceduri legale înspre obținerea autorizațiilor necesare procesului de desființare a clădirilor mai sus menționate. Pe termen scurt ne concentrăm activitatea către dezvoltarea proiectelor de anvergură existente: Business Garden Bucharest, poziționat la 10 minute de Piața Victoriei, și Timpuri Noi Square, poziționat chiar în promixitatea terenului la care faceți referire“, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții Vastint România.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, pregătește un nou ansamblu major, pe un teren cumpărat de la IKEA și NCH, parte dintr-o fostă fabrică CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, pregătește un nou ansamblu major, pe un teren cumpărat de la IKEA și NCH, parte dintr-o fostă fabrică

Fondată de industriașul Nicola Prodanof în 1910 sub denumirea de Tăbăcăria Națională, fabrica de pe cheiul Dâmboviței a fost, înainte de 1989, cea mai importantă platformă a industriei de încălțăminte din România, cu un efetiv de peste 8.000 de muncitori. Fabrica a fost confiscată de comuniști în 1948 și rebotezată Dâmbovița, iar în 1996 a fost privatizată prin metoda MEBO.

Interesul Vastint în terenurile fostei fabrici Dâmbovița vine și din faptul că dezvoltă, în apropiere, proiectul mixt Timpuri Noi Square. Investitorul a cumpărat, în 2010, terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi, la un preț de circa 34,6 milioane euro, și a ocupat, până acum, peste 18% din lot cu 3 clădiri cu o suprafață de birouri de 53.000 de metri pătrați, 3.700 de metri pătrați de spații comerciale și 920 de locuri de parcare. Compania mai are la dispoziție circa 3,4 hectare din teren.

Vastint România este deținută de Vastint Group. La rândul său, Vastint Group este deținută de Interogo Holding Group, care este deținută de Interogo Foundation. Interogo Foundation deține și Inter IKEA Group. Ingvar Kamprad este fondatorul Interogo Foundation, iar, astăzi, fiul său Mathias Kamprad face parte din consiliul consultativ al fundației.

Evoluția grupului în România

Suedezii de la IKEA au investit peste 400 milioane euro în România în cei 13 ani de la intrarea directă pe piață. Printre cele mai mari investiții realizate de grup în România a fost achiziția, în vara lui 2015, a 33.600 de hectare de pădure pe care a plătit 56 milioane euro. Pădurea, localizată în centrul și nord-estul României, a fost cumpărată de la o firmă gestionată de universitatea americană Harvard. Ulterior, afacerile forestiere din România ale suedezilor s-au extins până la 50.000 de hectare de pădure.

EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl pregătesc demolarea Vămii Chitila pentru un nou magazin Dedeman CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Frații Pavăl pregătesc demolarea Vămii Chitila pentru un nou magazin Dedeman

Grupul suedez și-a extins activitatea la nivel local și pe sectorul imobiliar, prin intermediul Vastint. La un an după achiziția terenului fostei fabrici Timpuri Noi, compania a cumpărat de la firma Baduc alte două hectare de teren pentru circa 13 miloame euro. Pe cele două loturi, Vastint România dezvoltă proiectul de birouri și locuințe Timpuri Noi Square și a finalizat construcția complexului de birouri Business Garden Bucharest.

În 2016, Vastint a plătit circa 24 milioane euro lui Teia Sponte, fost vicepreședinte al echipei Steaua București, pentru terenul de 48 de hectare al fostului IAS Mogoșoaia. Cumpărătorul vrea să construiască aici un proiect mixt, predominant rezidențial.

În 2019, IKEA a cumpărat, de la omul de afaceri Ion Țiriac, un teren de circa 8 hectare în Timișoara pe care s-a construit cel de-al 3-lea magazin al rețelei în România, o investiție de 60 de milioane de euro ce urmează a fi inaugurată în vara acestui an.

Grupul IKEA este controlat, indirect, de familia miliardarului suedez Ingvar Kamprad, care a decedat la începutul anului 2018 la vârsta de 91 de ani. Averea familiei a fost împărțită între cei trei fiii ai săi Mathias, Peter și Jonas Kamprad, care figurează cu o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari, fiecare, în revista Forbes.

Infografic realizat de Alexandru Urzică
viewscnt
Afla mai multe despre
vastint
ikea
fabrica dambovita