Atena a câștigat anul doar 42 de cenți de pe urma fiecărui turist. Primarul reacționează

Atena a câștigat anul doar 42 de cenți de pe urma fiecărui turist. Primarul reacționează
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2024

Primarul Atenei, Haris Doukas, a publicat un articol de opinie în publicația electronică de limbă engleză ekathimerini.com în care se plânge de faptul că municipalitatea nu a câștigat anul trecut decât 42 de cenți de pe urma fiecărui turist care a vizitat capitala elenă, într-un an considerat bun pentru turism.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Singurul venit pe care municipalitatea din Atena l-a avut din activitatea turistică în 2023 - după toate părerile, unul dintre cei mai buni ani pentru turism - a fost de doar 2.714.664 de euro. Acest venit este cu aproximativ 50% mai mic decât cel pe care orașul îl încasa în urmă cu 17 ani, în 2007, când veniturile corespunzătoare ajunseseră la 5.183.640 de euro, scrie News.ro.

FOTO Octavian Radu vinde pe bandă rulantă. După ce a cedat Diverta pe 1 leu și a vândut Vinexpert, tranzacții anunțate de Profit.ro, renunță acum și la hotelărie: “Vreau să ies la pensie!” CITEȘTE ȘI FOTO Octavian Radu vinde pe bandă rulantă. După ce a cedat Diverta pe 1 leu și a vândut Vinexpert, tranzacții anunțate de Profit.ro, renunță acum și la hotelărie: “Vreau să ies la pensie!”

În aceeași perioadă (în ultimul deceniu, mai exact), numărul hotelurilor și al camerelor de hotel din sectorul central al Atenei a crescut cu 26% și, respectiv, 21%, în timp ce în cazul închirierilor pe termen scurt s-a înregistrat o creștere de 475%, potrivit datelor Institutului de Cercetare pentru Turism. De asemenea, potrivit datelor Agenției de Dezvoltare și Management al Destinației din Atena, precum și ale operatorilor hotelieri, se estimează că Atena a primit 6,5-7 milioane de turiști în 2023, arată primarul în articol.

„Citez aceste cifre pentru a face absolut clară problema cu care ne confruntăm: Atena a încasat anul trecut doar 42 de cenți per turist care a vizitat orașul! Mai exact, în timp ce cererile de servicii și infrastructură din Atena cresc într-un ritm galopant, mijloacele de care dispunem pentru a răspunde sunt, de asemenea, în scădere într-un ritm galopant, ceea ce creează disfuncționalități grave în oraș și în produsul turistic în sine”, scrie edilul.

El spune că aceasta nu este singura problemă cu care se confruntă Atena, care se impune de-acum ca o destinație turistică importantă pe tot parcursul anului, nu numai vara. Astfel, beneficiile, dar și povara provenită din sosirile de turiști nu se limitează la unele luni de vară. Potrivit cifrelor oficiale ale hotelierilor, în ultimii doi ani, gradul de ocupare a hotelurilor din Atena a crescut chiar și în luna decembrie.

ÎN TIMP CE ANGAJĂRILE SUNT BLOCATE, PENSIONĂRILE AU LOC ÎN RITM ACCELERAT

„Această creștere a turismului găsește municipalitatea într-un deficit de personal și de resurse. Administrația centrală "îngheață" de ani de zile angajările în municipalități, în timp ce în fiecare an 200-300 de lucrători se pensionează în oraș. Potrivit unor estimări prudente, sectorul mai larg al curățeniei are un deficit de 800 de lucrători”, explică Haris Doukas.

În același timp, mai spune el, veniturile care au fost reduse drastic în timpul crizei datoriilor, din cauza planurilor de salvare, nu au revenit niciodată la nivelurile prevăzute. Primarul se plânge, de pildă, că taxa de gestionare a deșeurilor a fost adăugată brusc, ceea ce, în cazul municipalității din Atena, înseamnă 7 milioane de euro pentru 2024.

Problema cea mai importantă este însă că Atena este subfinanțată de la bugetul de stat. Subvenția de stat pe care o primește corespunde unei populații de aproximativ 700.000 de locuitori, în timp ce populația reală care trăiește, funcționează și vizitează Atena în fiecare zi este de aproximativ 10 ori mai mare, explică edilul. În timp ce cererile de servicii și infrastructură din Atena cresc într-un ritm galopant, mijloacele pentru a răspunde la acestea se reduc, de asemenea, într-un ritm galopant, arată primarul.

În aceste condiții, edilul cere ca taxa de vizitare deja plătită municipalității (ca în toate municipalitățile) să fie atribuită la procentul votat inițial de Parlamentul grec, adică la 2%, și nu la 0,5%, cum a fost redusă prin decizie ministerială în 2009. În al doilea rând, el vrea ca veniturile provenite din așa-numita „taxă de reziliență” impusă hotelurilor și locuințelor închiriate pe termen scurt și plătită de proprietari să nu mai fie direcționată către administrația centrală, ci către administrația locală.

În vârstă de 44 de ani și de profesie inginer mecanic, Harris Doukas a fost ales primar al Atenei în 2023, sub sigla partidului Atena Acum și cu sprijinul PASOK - Mișcarea pentru Schimbare și Volt Grecia, formațiuni de stânga. Doukas a făcut campanie pentru a dezvolta Atena într-un oraș verde și l-a învins în turul doi pe primarul în funcție Kostas Bakoyannis. Unchiul acestuia din urmă este chiar actualul prim-ministru de dreapta Kyriakos Mitsotakis, iar bunicul său matern a fost fostul prim-ministru Konstantinos Mitsotakis.

viewscnt
Afla mai multe despre
haris doukas
atena