Inflația din Turcia a accelerat

Inflația din Turcia a accelerat
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mai 2024

Inflația din Turcia a accelerat la 69,8% în luna aprilie, în termeni anuali, a raportat vineri Institutul de Statistică din Turcia, cele mai mari creșteri de prețuri de consum de la an la an fiind în educație, cu un salt de 103,86%, și hoteluri, cafenele și restaurante, cu o creștere de 95,82%, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Față de luna martie, prețurile au crescut cu 3,18%, conduse de creșterea prețurilor băuturilor alcoolice și tutun, precum și cazării în hoteluri,, cafenelelor și restaurantelor, scrie News.ro.

Ucraina caută cumpărători pentru zahăr, cota de export în UE este aproape epuizată CITEȘTE ȘI Ucraina caută cumpărători pentru zahăr, cota de export în UE este aproape epuizată

Rata inflației din aprilie marchează cea mai mare creștere anuală a prețurilor din noiembrie 2022, când inflația era de aproximativ 85%.

Deși este o cifră uimitoare, valoarea CPI de aproape 70% din aprilie a fost de fapt un salt mai mic decât se așteptau mulți analiști. Dar orice speranță de reducere a ratei dobânzii este departe, au spus economiștii.

Banca centrală a Turciei și-a majorat rata dobânzii cheie la 50%, invocând nevoia continuă de a contracara inflația din țară.

Banca a declarat în martie că ”o poziție monetară strictă va fi menținută până când se va observa o scădere semnificativă și susținută a tendinței de bază a inflației lunare”.

”Creșterea puțin mai mică decât erau așteptările a prețurilor din Turcia ,în aprilie, la 69,8% a/a (consens 70,3%) oferă semne încurajatoare că presiunile prețurilor s-au atenuat din nou”, a spus Liam Peach, economist senior pe piețele emergente la Capital Economics, cu sediul la Londra.

El a mai spus că ”credem că inflația va încetini în a doua jumătate a acestui an, dar nu suntem la fel de optimiști în ceea ce privește ritmul dezinflației. ... În acest context, încă nu ne așteptăm ca banca centrală să treacă la reduceri ale dobânzilor până anul viitor.”

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
turcia