Guvernul slovac lichidează televiziunea publică și creează alta

Guvernul slovac lichidează televiziunea publică și creează alta
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 apr 2024

Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat lichidarea televiziunii publice RTVS, pe care a acuzat-o de partizanat politic, în timp ce opoziția și unii jurnaliști acuză actualul guvern că dorește o televiziune care să-i fie fidelă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Coaliția guvernamentală tripartită a avizat un proiect de lege în acest sens, propus de titulara Culturii, Martina Simkovicova, proiectul urmând să fie trimis parlamentului, unde coaliția de guvernare dispune de majoritate, votul legislativului fiind așteptat în luna iunie, relatează agenția DPA.

Atena a câștigat anul doar 42 de cenți de pe urma fiecărui turist. Primarul reacționează CITEȘTE ȘI Atena a câștigat anul doar 42 de cenți de pe urma fiecărui turist. Primarul reacționează

"Nu este corect ca unele opinii să fie cenzurate în mass-media publice", iar această practică trebuie să înceteze, a declarat luna trecută ministrul Martina Simkovicova, potrivit Reuters.

"De mult timp, numai una și aceeași opinie este permisă în presa mainstream pe teme precum COVID sau Ucraina", astfel că, văzând cum mass-media mainstream prezintă informații numai dintr-o parte a spectrului, populația caută să se informeze tot mai mult din surse alternative, a explicat ea atunci la o conferință de presă la care a prezentat un proiect de lege pentru reformarea televiziunii RTVS, arată Agerpres.

Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă rușilor să dea în judecată Turkish Airlines. Neregulile invocate de Moscova CITEȘTE ȘI Ambasada Rusiei la Ankara le recomandă rușilor să dea în judecată Turkish Airlines. Neregulile invocate de Moscova

Acel proiect avea în vedere în special înlocuirea actualului director al televiziunii publice. Cum însă din alte considerente legale acest demers nu a reușit, guvernul slovac a decis între timp lichidarea televiziunii RTVS, în locul acesteia urmând să fie constituită televiziunea publică STVR.

Totuși, în noul proiect de lege guvernul a renunțat la planurile de creare a unui consiliu controlat de executiv și legislativ, care ar fi putut influența direct conținutul editorial al radioului și televiziunii publice.

Jurnaliști critici ai actualei puteri și politicienii din opoziție - inclusiv președinta liberală Zuzana Caputova, care-și încheie mandatul în iunie și va înlocuită de președintele ales Peter Pellegrini, aliat al actualului guvern - acuză în acest timp executivul că dorește o televiziune publică pentru propaganda proprie.

Bulgaria anunță: Vacanțe mai scumpe CITEȘTE ȘI Bulgaria anunță: Vacanțe mai scumpe

Mai multe ONG-uri au anunțat că vor transmite scrisori Comisiei Europene și Parlamentului European pentru a primi sprijin din partea Bruxellesului să blocheze planurile guvernului. Zeci de mii de persoane au participat la jumătatea lunii martie în orașele Bratislava și Kosice la proteste ale opoziției împotriva dizolvării televiziunii RTVS.

Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare și apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliție format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), și formațiunea naționalistă Partidul Național Slovac (SNS). El a boicotat în acest timp mai multe mass-media pe care le acuză de părtinire în favoarea opoziției liberale.

viewscnt
Afla mai multe despre
slovacia
tv