Austria îi avertizează pe traderi să nu mizeze pe continuarea tranzitului gazelor naturale rusești prin Ucraina

Austria îi avertizează pe traderi să nu mizeze pe continuarea tranzitului gazelor naturale rusești prin Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2023

Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, are un mesaj pentru traderii de gaze naturale: nu mizați pe faptul că gazele naturale rusești vor continua să ajungă în Uniunea Europeană via Ucraina, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Chiar dacă în mod tradițional este unul dintre cei mai buni și mai vechi clienți ai Rusiei pentru gaze naturale, Austria și-a înmulțit eforturile destinate reducerii dependenței de livrările rusești, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul țării. O mare parte din gazele naturale rusești trec prin conductele care traversează Ucraina, însă acest lucru se poate schimba rapid, a precizat Leonore Gewessler.

Constructorii auto europeni concurează cu băncile de retail pentru depozitele consumatorilor CITEȘTE ȘI Constructorii auto europeni concurează cu băncile de retail pentru depozitele consumatorilor

"Avem o conductă care trece printr-o zonă activă de război. Livrările ar putea să se oprească în orice moment. Trebuie să fim pregătiți", a spus Leonore Gewessler într-un interviu pentru Bloomberg.

Prețurile de referință în Europa la gazele naturale au crescut cu peste 40% după ce Gerhard Roiss, fost director general la OMV și un consilier al lui Leonore Gewessler, a avertizat la începutul lunii iunie că este puțin probabil ca Ucraina și Rusia să prelungească acordul privind tranzitul gazelor naturale, care va expira în 2024. Acordul a fost intermediat de UE în 2019 și nu există nicio garanție că fie Ucraina, fie Rusia vor cere blocului comunitar să găsească o soluție, a spus Gewessler.

"Dar chiar și fără un acord de tranzit, gazele pot fi transportate", a adăugat oficialul austriac, adăugând că acordul între Ucraina și Rusia este "doar o parte a ecuației", scrie Agerpres.

Austria menține una dintre cele mai ample relații cu Rusia pe partea de energie. Grupul rus Gazprom a acoperit aproximativ 80% din cererea de gaze a Austria la începutul conflictului din Ucraina, însă acest procent a coborât până la 50% în ultimele 18 luni.

"Am reușit să ne reducem semnificativ dependența, însă fără îndoială că este în continuare mult prea mare", a subliniat Leonore Gewessler.

Noi probleme pentru industria de harrdware: China restricționează exportul unor metale vitale pentru producția de cipuri CITEȘTE ȘI Noi probleme pentru industria de harrdware: China restricționează exportul unor metale vitale pentru producția de cipuri

În vârstă de 45 de ani, Gewessler spune că ministerul pe care îl conduce lucrează "intens" pentru ca în lunile următoare să reducă riscul unor crize în aprovizionarea cu combustibil la iarnă. Aceste inițiative variază de la majorarea capacităților fotovoltaice, la rezervarea de capacități în rute de conducte alternative și reducerea consumului.

Pe termen lung, securitatea energetică va veni din eliminarea completă a combustibililor fosili, a spus Gewessler, care este și membră în echipa guvernamentală care se ocupă cu elaborarea strategiei naționale de apărare a Austriei.

"Faptul că războiul convențional a revenit în Europa, ne obligă să ne regândim politica de securitate în termeni mai largi. Vedem că livrările de energie au devenit un instrument în acest conflict. Și de asemenea independența energetică și tranziția energetică au devenit o problemă de securitate națională", a spus ministrul austriac al Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
austria
gaze
ucraina